Vijeće za domovinski pijetet odbilo Penavin plakat: “Neprimjeren je!”

3 studenoga, 2023 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Vijeće  za domovinski pijetet, mir i razvoj prihvatilo je danas na sjednici programe obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, koje su pripremili Grad Vukovar i Općina Škabrnja, dok nije suglasno s korištenjem predstavljenog plakata kao službenog promotivnog materijala.



“U duhu Zakona te uvažavanjem posebnosti Vukovara želimo da ovo Vijeće svojim radom i zaključcima oda priznanje podnesenim žrtvama, Vukovara, ali i svih krajeva Hrvatske, a da se izbjegne dodatna politizacija koja opterećuje kako stradalnike i hrvatske branitelje Vukovara tako i cjelokupnu hrvatsku javnost”, istaknuo je ministar Medved na sjednici u Ministarstvu branitelja.

“Dodao je kako to posebno dolazi do izražaja u danima sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje kada se Kolonom sjećanja na dostojanstven i primjeren način odaje duboko poštovanje herojstvu i mučeništvu hrvatskih branitelja i civila”, priopćilo je Ministarstvo.

Prethodnih dana negativne reakcije na političkoj sceni izazvale su odluka vukovarskog Odbora za obilježavanje Dana sjećanja i izjave vukovarskog gradonačelnika Ivana Penave da će kolonu sjećanja predvoditi pripadnici HOS-a, plakat s velikim slovom “U” te poruka “svima onima koji imaju nešto protiv HOS-a” da ne dolaze u Vukovar.

“Pozivamo sve kojima je Hrvatska u srcu – dođite u Vukovar i Škabrnju”

Vijeće je pozvalo sve da se priključe obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje kako bi na dostojanstven način u jedinstvu obilježili dane posebnog domovinskog pijeteta i odali počast svima koji su branili Vukovar i hrvatsku državu:

“Pozivamo sve kojima je Hrvatska u srcu – dođite u Vukovar i Škabrnju, budimo ponosni i dostojanstveni, poklonimo se žrtvama i pokažimo svehrvatsku snagu zajedništva.”

Na sjednici su sudjelovali članovi Vijeća osim predstavnika Grada Vukovara i jednog od predstavnika hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata s područja Grada Vukovara, koji su odbili sudjelovati u radu Vijeća, kažu u Ministarstvu.

“Plakat je neprimjeren”

Ranijih godina, napominju, uobičajeno su bili nazočni i gradonačelnik Vukovara, koji je već ranije najavio svoj nedolazak, te načelnik Općine Škabrnja, koji je i ove godine sudjelovao na sjednici.

Vijeće je razmotrilo programe koje su pripremili Grad Vukovar i Općina Škabrnja te su prihvaćena oba programa obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Vijeće je razmotrilo i plakat koji je izradio Grad Vukovar, a čiji izgled i sadržaj prije javnog predstavljanja nije usuglašen s Vijećem te je stava da je plakat neprimjeren i kao takav neprihvatljiv jer je u javnosti potaknuo brojne negativne rasprave i reakcije, izazvao podjele i uznemirenost u velikom dijelu braniteljsko-stradalničke populacije.

Plakat ne šalje poruku pijeteta ni odavanja jednake počasti žrtvama, poručilo je Ministarstvo uz napomenu da nikada na plakatima nisu bile isticane pojedine postrojbe ili osobe.

Zbog svega navedenoga Vijeće nije suglasno s korištenjem predstavljenog plakata kao službenog promotivnog materijala obilježavanja dana posebnog domovinskog pijeteta te se usuglasilo o potrebi izrade plakata koji će izgledom i sadržajem odražavati duh Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta, pozivati na zajedništvo braniteljsko-stradalničke populacije i čitave javnosti te poslati jasnu poruku da je Grad Vukovar simbol otpora, žrtve i zajedništva u Domovinskom ratu.

“Proteklih godina Kolonu su predvodili branitelji Vukovara, isticanje jedne postrojbe je nepravedno”

Uvažavajući doprinos Hrvatskih obrambenih snaga u obrani Vukovara, Vijeće je skrenulo pozornost na činjenicu da su svih proteklih godina Kolonu sjećanja predvodili branitelji Vukovara, među kojima i pripadnici HOS-a, zajedno s članovima obitelji poginulih, umrlih i nestalih hrvatskih branitelja te je stava da je isticanje jedne postrojbe nepravedno u odnosu na doprinosu svih koji su sudjelovali u herojskoj obrani Grada Vukovara.

Vijeće je zaključilo da će vlada i sva nadležna tijela Republike Hrvatske, unatoč izostanku suradnje od strane Grada Vukovara, u okviru svojih zakonskih ovlasti i sukladno propisima, i ove, kao i ranijih godina, pružiti potporu obilježavanju dana posebnog domovinskog pijeteta kako bi se dostojanstveno obilježio državni blagdan i kako bi se u miru i zajedništvu odala počast žrtvama.

Ministarstvo podsjeća da je na tom tragu i na inicijativu Grada Vukovara donesen Zakon o Vukovaru kao mjestu posebnog domovinskog pijeteta, na temelju kojeg je formirano i Vijeće. Ne zato da bi se nešto nekome branilo, nego da bi se štitile vrijednosti za koje su mnogi žrtvovali svoje živote.

“Fokus na žrtvi Vukovara i zajedništvu”

Upravo je tim Zakonom stavljen fokus na žrtvu Vukovara kako bi se u zajedništvu i dostojanstveno odala počast najzaslužnijima za našu slobodu i neovisnost, a Zakonom o blagdanima vlada je 18. studenoga proglasila Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, navodi se u priopćenju.

Na sjednici Vijeća održanoj u povodu organizacije ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja Tomo Medved je podsjetio da je Vukovar proglašen mjestom posebnog domovinskog pijeteta jer ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne demokratske države te predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva.

Poseban domovinski pijetet, u smislu tog Zakona, predstavlja posebno poštovanje prema poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Vukovaru i svim hrvatskim braniteljima koji su branili slobodu, demokraciju i zajedništvo hrvatskog naroda, svim civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata te Vukovaru, simbolu otpora, hrabrosti, zajedništva i mira, koji je tijekom velikosrpske agresije na Hrvatsku pretrpio velike ljudske gubitke i razaranja materijalnih dobara odnosno kulturne baštine, kažu u Ministarstvu.

Zakonom je, naglašavaju, propisano da nositelji u planiranju i poduzimanju aktivnosti odavanja počasti surađuju međusobno i s drugim tijelima koja sudjeluju u programu obilježavanja, a Vijeće za domovinski pijetet, mir i razvoj je stalno tijelo koje koordinira i prati aktivnosti obilježavanja posebnog domovinskog pijeteta te može predložiti mjere i aktivnosti radi njihova unaprjeđenja i prati njihovo provođenje.

Hina/Foto: press


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->