Vinarija u Australiji otkazala suradnju Novaku Đokoviću nakon prosvjeda Hrvata

7 veljače, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nakon upućenog prosvjeda vinarija Jacob’s Creek izostavila je iz svoje promocije najkontroverznije tvrdnje Novaka Đokovića o ratu u Jugoslaviji

Hrvati nastanjeni u Sydneyu, najvećem gradu Australije, uspješno su se pobunili protiv povijesnih falsifikata  u filmu tenisača Novaka Đokovića ‘Made by Determination’, koji je korišten u reklami vinarije Jacob’s Creek iz Adelaida. Ta je vinarija, naime, uzela Đokovića kao svoje zaštitno lice, i u promociji počela koristiti njegov već poznati i kontroverzni film u kojem se on prikazuje kao žrtva NATO-ve intevencije protiv Srbije 1999., koja mu je navodno kao djetetu donijela veliku frustraciju, prenosi Direktno.hr.Najprije je reagirao Cro radio Sydney, a potom i tjednik Boka CroPress. Radi se o istom timu koji je organizirao prosvjede protiv Zorana Milanovića prošle godine. Nakon nekoliko dana, Jakob’s Creek je skinuo sa svog web sitea najkontroverznije Đokovićeve tvrdnje, uvaživši na taj način povrijeđene osjećaje zajednice australskih Hrvata.

Ovo je tekst prosvjeda upućen vinariji:

Hrvate Australije opet je ujedinila drska provokacija. Naime ovih dana je poznata australska vinarija Jacobs Creek iz okolice Adelaida u novoj reklamnoj kampanji uzela kao promotora srpskog tenisača Novaka Djokovića, koji u jednom od kratkih reklamnih spotova govori da je iz Srbije, vide se i slike srušenih zgrada u Beogradu te on sam spominje rat koji je zadesio njegov grad i zemlju. Pošto nažalost svi mi znamo kakav je to bio rat i tko ga je vodio nije trebalo dugo čekati da se jave prve rekacije povrijedjenih Hrvata i ratnih stradalnika a današnjih australskih državljana.

Redakciju našeg lista Boka Cro Press zvali su mnogobrojni Hrvati koji su gledali ove reklamne spotove vinarije Jacobs Creek, mnogi prijete bojkotom njihovih vina, a ovdje vam prenosimo otvorena pisma koja su upućena vinariji Jacobs Creek, te Novaku Djokoviću. Ista ova pisma na engleskom odaslana su ovih dana na skoro sve adrese TV stanica i medija u Australiji.

Zašto reklamirajući australsko vino lažirate evropsku povijest?

Žao nam je se da se moramo na ovakav način obraćati jednoj australskoj vinariji, no Vašom serijom reklamnih spotova o tenisaču Novaku Djokoviću te ratu koji spominje u svom rodnom Beogradu i državi koja je propala i više ne postoji na grub ste i neprimjeren način povrijedili osjećaje desetaka tisuća australskih državljana koji su u Australiju i dospjeli iz Hrvatske te Bosne i Hercegovine i to upravo radi ratne agresije Srbije na njihove nekadašnje zemlje – a koja je trajala od 1990. do 1999. godine.

Agresivna srpska politika i srpska vojska pokušala je u svojim rušilačkim i genocidnim napadima na susjedne države a onda redom i izgubila u ratu sa njima, tj. izgubila je i povukla se redom -iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Kosova.

Rat koji spominje tzv. srpski tenisač Djoković (čiji je otac usput rečeno Crnogorac a majka Hrvatica, pa i ne znamo kako može biti srbin, no to je njegov osobni izbor) i snimke Beograda koje koristite u svom reklamnom spotu su snimke iz rata koji su vodile USA i NATO evropski savez prvi put poslije drugog svjetskog rata u Evropi protiv Srbije.

Nakon nezabilježenih genocida i masakra koji su srpska politika i vojska provodili od 1990-1999. godine u Evropi protiv suverenih država i naroda uslijedila je oružana akcija NATO saveza gdje su dakle Amerikanci, od 24. ožujka do 1. lipnja 1999 godine sa svojim saveznicima iz NATO saveza, tj. Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Nizozemske, Belgije, Francuske, Norveške, Španjolske, Belgije, Portugala i Danske velikim zračnim napadima slomili zadnji fašistički i genocidni režim u Evropi – Miloševićev u Srbiji.

Radi toga rata mnogobrojni državljani okolnih zemalja nekadašnje Velike Srbije ( ili Jugoslavije – kako su je srbi zvali) izbjegli su te i žive u Australiji – danas kao australski državljani. Da podsjetim i Bernard Tomić danas poznati australski tenisač je samo jedna od žrtava srpske agresije i genocida u Evropi.

Ne znam sa kim ste se konzultirali i otkud vam ideja da u spotu oko vina i tenisa spominjete genocidni i agresivni srpski rat protiv okolnih država, no time ste uvrijedili i tisuće sadašnjih australskih državljana.

Molimo Vas da uklonite sporne reklamne spotove i ispričate se radi ove još uvijek želimo vjerovati – nenamjerne greške, jer samo hrvatska zajednica u Australiji broji oko 500 000 ljudi i sa ovim je silno uznemirena i povrijeđena – te će nam biti žao, ali naš sljedeći korak u slučaju Vaše neisprike biti će bojkot Vaše vinarije i njenih proizvoda.

S poštovanjem

Darko Oreč – BDSH Australia
Cro radio Sydney – u ime mnogih slušateljađoković

 

Poštovani Novače Djoković znaš li tko je Bernard Tomić?

Poštovani, obraćamo Vam se povodom reklama australske vinarije Jacobs Creek a u kojima ste sudjelovali.

Vjerujemo da sa Vaše strane nije bilo nikakve loše namjere ali ste reklamirajući australska vina i spominjući u reklamnom spotu slike rata iz Vašeg grada mnoge sadašnje australce koji su porijeklom iz Hrvatske (uostalom kao i Vaša majka) Bosne i Hercegovine i Kosova neugodno povrijedili.

Slike oštećenih zgrada i rat koji spominjete u reklamnom spotu ostaju bez objašnjenja, tko je vodio rat protiv Vaše domovine i zašto?

Kada ste već spominjali rat mogli ste i objasniti – da su Vašu domovinu napale Sjedinjene američke države te njihovi evropski saveznici okupljeni u NATO savezu i to zbog srpskog fašističkog režima u Srbiji koji je prouzročio neizmjerna razaranja, genocid i ubojstva u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Kosovu i tom dijelu Evrope.

Nekadašnja propala država Jugoslavija u kojoj ste Vi rodjeni, a što je bilo ime za Veliku Srbiju – mnogobrojnim zločinima, ubijanjima djece, staraca i nedužnih u deset godina od 1990-1999 doživjela je osudu demokratske Evrope i SAD- te i dva i pol mjeseca zračnih napada NATO-a koji su je konačno i dotukli.

Zbog srpske agresivne ratno fašističke politike Novače Djokoviću u Hrvatskoj te Bosni i Hercegovine ubijeni su desetci tisuća ljudi, raseljene su stotine tisuća, a mnogi su svoj novi dom našli u Australiji. Dvojica od njih su medju deset najboljih australskih tenisača – Bernard Tomić i Marinko Matošević – a ovdje su došli kao izbjeglice – radi toga istoga rata koji je pokrenula Srbija.

Poštovani Novače Djoković želimo Vam sve najbolje u sportu i budućem životu, no bilo bi lijepo kada bi se ispričali svima koje ste povrijedili Vašim spotom Jacobs Creek vinarije, za početak to mogu biti i Bernard Tomić i Marinko Matošević, a zatim i svi oni koji su uslijed srpske fašističke agresije morali napustiti svoje zemlje te su danas australski državljani.

S poštovanjem,

Darko Oreč – BDSH Australia
Cro radio Sydney – u ime mnogih slušatelja”


VM/Boka CroPress


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •