VUČIĆ TOTALNO POLUDIO: Za špijuniranje Srbije optužili i Luku Modrića

2 prosinca, 2019 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Tri zadnje naslovne stranice portala Blic, najčitanijeg portala u Srbiji, posvećene su hrvatskim špijunima. Na jednoj od njih u hrvatsku špijunsku mrežu uvukli su i Luku Modrića.



Vučić je ovaj put ozbiljnim problemima kad je poduzeo veliku medijsku akciju da bi Hrvate optužio za špijuniranje. U bizarnu priču uveo je i Luku Modrića. U medijskoj akciji, ovaj put pokrenutoj preko Blica, a ne Informera, kojem ni u Srbiji više nitko ništa ne vjeruje, da Srbe špijuniraju Hrvati.

Vučić bi bio sretan i ponosan  da ga špijuniraju Hrvati, no Vučića i njegovu vlast špijuniraju braća Rusi.

Na snimkama  objavljenim na You tubeu agent ruske vojno-obavještajne službe GRU Georgij Kleban, negdje u Zemunu, razmjenjuje vrećice s, ispostavilo se, potpukovnikom vojske Srbije Z.K., koji iz vrećice vadi kuvertu i broji novac. Vučić je po izlasku iz bolnice na press konferenciji kazao da je pozvao ruskog ambasadora i patetično ga na ruskom jeziku, koji intenzivno uči posljednju godinu dana, pitao samo jedno pitanje: Počemu? ( “Zašto?”)

Čim je afera izbila, naši iskusni bivši obavještajci dobro su predvidjeli da će Srbija za skandal brzo optužiti Hrvate, kako bi odvukla pažnju s pravog problema, ruskog špijuniranja Srbije. I stvarno, ni pet dana poslije, srbijanski su mediji počeli pisati da je u aferu uključena i hrvatska SOA, koja se, “kako se sumnja, dokopala i nekih srpskih tajnih dokumenata”.

Za obavještajni rat s Hrvatskom upregnuta je srpska Bezbjednosno-informativna agencija (BIA), kao i većina srpskih medija. Sve je započelo podužim priopćenjem BIA-e o podizanju kaznene prijave protiv hrvatskog državljanina Nikole Kajkića, za kojeg tvrde da ga je angažirala SOA radi stvaranje mreže doušnika u Srbiji.

Na to je svojim priopćenjem uzvratila SOA optužujući BIA-u za konstrukcije i tvrdnjama da na ovaj način skreću pažnju s dvije velike političke afere koje tresu Srbiju.

Marinika Tepić optužila je Vučića za dvije velike međunarodne afere šverca oružja

Kulminacija slučaja, zasad, je današnje ‘otkriće’ srpskog dnevnika Blic, koji preko cijele naslovne strane objavljuje ilustraciju Luke Modrića uz naslov ‘Luka Modrić plaćao hrvatskog špijuna u Srbiji?’.
Vučićevu Srbiju tresu dvije afere oko šverca oružja. Prva datira iz 2013. godine kad je Vučić  bio ministar obrane, a javnosti ju je predočila Marinika Tepić potpredsjednica Stranke slobode i pravde, a druga je šverc oružja iz Tvorce Krušik u Valjevu.
Srpski predsjednik Aleksandar Vučić posljednjih se desetak dana suočava s jednom od najvećih afera u njegovu mandatu nakon što ga je oporba, ali i jedan zviždač zaposlen u tvornici oružja Krušika iz Valjeva, optužili da je sudjelovao u zataškavanju ubojstva srpskih diplomata i trgovini oružja iz Srbije za pripadnike Al-Kaide u Libiji.
Jedan od glavnih aktera afere je  Slobodan Tešić koji se u prošlosti spominjao u kontekstu trgovine oružjem i u Hrvatskoj, a neko se vrijeme nalazio i na crnim listama Ujedinjenih naroda i SAD-a jer se smatralo da je oružjem opskrbljivao terorističke organizacije.
Tepić je na nekolikom press konferencija prozvala Vučića  Vučić izbjegava odgovore na pitanje i zašto se, kao ministar obrane  sastajao s “vođom libijske Al Kaide” Khalid al Sharifom kojeg UN optužuju za brojne terorističke napade u svetu.

Ona je rekla da “vođa libijskog ogranka Al Kaide” ima ugovor sa Tešićevom firmom o “velikoj količini detonatora” i da se na dva ugovora pojavljuju firme, kako je istakla, Slobodana Tešića “Partizan arms” i “Karso”. Dodala je i da su se Tešićeve firme, koje su se pojavljivale na pojedinačnim ugovorima, preimenovale u “Tehnoglobal” i “Partizan teh”.

Srpska oporba Vučića je optužila da je odgovoran za zataškavanje ubojstva srpskih diplomata u Libiji 2015. i 2017. godine. Dvoje djelatnika srpskog veleposlanstva u Libiji Slađana Stanković i Jovica Stepića prvo su oteti u studenome 2015., da bi početkom 2016. Ivica Dačić obavijestio srpsku javnost da su i poginuli prilikom američkog bombardiranja jednog od uporišta Islamske države.

Treća srpska žrtva u Libiji bio je veleposlanik u Libiji Oliver Potežica koji je poginuo u prometnoj nesreći u svibnju 2017. Iako je istraga o njegovoj smrti službeno zaključena i navedeno je da nema sumnji u to da je netko namjerno izazvao prometnu nesreću kako bi likvidirao Potežicu, dio političara i javnosti u Srbiji i dalje smatra kako bi trebalo detaljnije istražiti njegovu smrt i razloge otmice Slađane Stanković i Jovice Stepića.

Osim što je potpredsjednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić optužila Vučića za zataškavanje ubojstva, ona je rekla i da je najviše državno rukovodstvo u Srbiji, na čelu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem, umiješano u nelegalne radnje vezane za trgovinu oružjem s Libijom. Na press konferenciji održanoj u Skupštini Srbije upitala je srpskog predsjednika što je na sastanku državnih delegacija Srbije i Libije 2013. godine radio Slobodan Tešić koji je u to vrijeme bio na crnoj listi UN-a te je kao dokaz za to pokazala fotografije s tog sastanka.

„S Libijom je ugovoren paket oružja vrijednog 150 milijuna eura. Naknadnom istragom utvrđeno je da se kao posrednik pojavila fantomska tvrtka s Cipra Karso za koju je utvrđeno da je s njom povezan Slobodan Tešić.“

Za Hrvatsku je ova afera vrlo zanimljiva upravo zbog Slobodana Tešića, kojeg je jednom primio i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić. O Tešiću su hrvatski mediji pisali kada je u rujnu 2013. u riječkoj luci zaplijenjena velika količina oružja.

Naime, carinici su Rijeci nakon što su otvorili sumnjive kontejnere pronašli rakete za koje su kasnije stručnjaci utvrdili da se radi o raketama za višecijevne raketne bacače kalibra 122 mm. Potom su pronašli i protuavionske rakete zrak-zrak u dijelovima, ali bez bojevih glava koje su, pokazala je daljnja analiza, bile otišle u nekoj od prethodnih pošiljki. Uzbunjene su obavještajne službe i MORH jer je bila riječ o neprijavljenoj, dakle ilegalnoj trgovini oružjem, a kontejneri s nedeklariranim oružjem stigli su iz Srbije, dok im je prijavljeno odredište bio Sudan.

Aferu “Krušik” pokrenuo ju je zviždač Aleksandar Obradović koji je otkrio da je privatna tvrtka GIM, koja se povezuje s Brankom Stefanovićem, ocem ministra unutarnjih poslova Nebojše Stefanovića, nabavljala od tvrtke Krušik iz Valjeva oružje po povlaštenim cijenama. Oružje je potom prodavano u Saudijsku Arabiju, Jemen i Ukrajinu.

Srbija je ostala u potpunom šoku kad je na YouTubeu objavljen video kojem ruski obavještajac u Zemunu daje novac jednoj civilnoj osobi u zamjenu za dokumente.

Samo nekoliko sati od objave u novinama, srpska obavještajna agencija (BIA) potvrđuje vjerodostojnost videa, a još brže u javnosti izlazi podatak da je na snimci ruski obavještajac Grigorij Kleban, zamjenik ruskog vojnog atašea u Srbiji, koji je pet mjeseci ranije otišao iz Srbije. Za razliku od ruskog obavještajca, civilna osoba u medijima je predstavljena samo kao umirovljeni pukovnik srpske vojske Z. K.

Vučić je odmah sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost i poručio kako Putin za ovu operaciju sigurno nije znao. Autorstvo i ove operacije, nimalo ugodne za Vučića, također se pripisuje Moskvi.

A onda, u jeku svih ovih afera, BIA objavljuje da je podigla kaznenu prijavu protiv čelnika hrvatskog Nacionalnog sindikata policije Nikole Kajkića i srpskog državljanina Dražena Letića zbog špijuniranja Srbije za račun hrvatske obavještajne agencije SOA-e.

BIA iz ladice izvlači godinu dana star slučaj, kad je srpska policija po izlasku iz Srbije na ispitivanje odvela Kajkića i predsjednicu Udruge zagrebačkih branitelja Vukovara Zoricu Gregurić. Njih dvoje su tvrdili da su se u Beogradu sastali s bivšom glasnogovornicom haškog suda Florence Hartmann i njezinim suradnicima radi istrage ratnih zločina.

Kajkić je rekao da su ga srpski policajci više sati ispitivali, prijetili mu i fizički ga zlostavljali.

Odmah nakon BIA-ine objave pokrenuta je srpska medijska mašinerija koja tamošnju javnost svakodnevno ‘zasipava’ novim otkrićima o hrvatskoj špijunskoj mreži u Srbiji. U igru je uvučen i kapetan Vaterih Luka Modrić koji, po tim bizarnim navodima, financira hrvatskog špijuna.

Vučićev Blic piše da je Kajkićev suradnik iz Srbije Dražen Letić krivotvorio potvrdu Ministarstva obrane Srbije o ulozi Miroslava Kraljevića u JNA i njegovom angažmanu protiv hrvatskih snaga tijekom 1991. i 1992. godine. Kraljević je danas zamjenik osječkog županijskog državnog tužitelja, a ta krivotvorena dokumentacija, po pisanju Blica, završila je u rukama Branimira Glavaša,  koji ju je iskoristio da bi u Saboru diskreditirao Kraljevića i zatražio njegovu smjenu.

Glavaš je to uradio da bi se riješio tužitelja koji je bio nadležan za ponovno pokretanje istrage protiv njega u optužnici za ratne zločine u Osijeku 1991. godine.

U tu priču se uvodi i Luka Modrić koji je, piše Blic citirajući navodno izvješće BIA-e, pristao financirati špijunsku operaciju SOA-e u Srbiji jer ga je Kraljević optužio da je lažno svjedočio na suđenju Zoranu i Zdravku Mamiću u Osijeku.

Zaključno Aleksandar Vučić bio bi sretan i ponosan da ga špijuniraju Hrvati. Svaku kritiku i napad iz Hrvatske domaćoj javnosti predočava kao još jedan dokaz kako “vredno radi za Srbiju”. No, ovaj put, situacija je za Vučića mnogo opasnija jer su u igri mnogo veći igrači od Hrvatske, a Vučić ne može podnijeti da ga špijuniraju “braća Rusi”, koji mu sve manje vjeruju.

Marko Marković/Foto:press/Blic

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->