VUČIĆ ZAPRIJETIO: Atentat je teroristički čin protiv Srbije i neće proći nekažnjeno

siječanj 16, 2018 maxportal
Share Button

PREDSJEDNIK Srbije Aleksandar Vučić nakon ubojstva srpskog političara s Kosova Olivera Ivanovića sazvao je hitnu sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost, a nakon toga obratio se medijima.Na press konferenciji uz Vučića bazočila je i srbijanska premijerka Ana Brnabić.

 

 

“Jutros u 8.18 minuta sa više metaka upucan je Oliver Ivanović u užem centru grada. U 9. 15 sati, a poslije 45 minuta napora reanimacije konstatirana je smrt. U ime države Srbije, u svoje ime i Vlade izražavam saučešće porodici što sam već učinio.

Za državu Srbiju ovo jr teroristički čin i u skladu sa tim ćemo se odnositi. Kada kažem teroristički to kažem da će nadležnost pripadati Tužilaštvu za organizirani kriminal”, započeo je Vučić, prenosi Telegraf.

“Ovaj teroristički akt neće proći nekažnjeno, počinioci će biti uhapšeni. Mi ćemo voditi našu zasebnu istragu”, rekao je Vučić nakon što je u govoru žestoko napao kosovske lidere.

“Ako nisu u stanju obaviti profesionalnu istragu, neka prihvate naše organe. Ne postoji savršen zločin, a ovaj je daleko od savršenog”, dodao je Vučić.

“Ja razumijem što rade Albanci, njihov je posao da se za sve optuži Srbiju. Ali ne razumijem one odavde koji misle da im je to prilika. Svi znaju kakvi su lopovi i prevaranti”, iskoristio je Vučić govor da se obračuna s unutarnjim i vanjskim neprijateljima.

“Ne želim o tome govoriti, nekih indicija imamo, ali neću govoriti dok organi provode istragu. Svima je jasno kome bi odgovaralo na Kosovu i u međunarodnoj zajednici. Jasno je kome bi odgovaralo u Beogradu, a kome ne bi odgovaralo. Svakome tko je završio prvi razred osnovne škole je sve jasno. Tko god je počinio, bit će pronađen”, rekao je Vučić na pitanje ima li kakvih indicija tko je ovo mogao učiniti.

“Mislim da je ovo pripremljano ranije. Ovo je urađeno na teritoriju gdje je jasno da nema naše efektivne vlasti. Ja se nadam da će biti onako kako je rekao američki ambasador koji je pozvao kosovske institucije da počinitelje provedu pravdi. Ja sam zadovoljan ako se nešto tako dogodi”, rekao je Vučić.

Naljutila ga novinarka s Kosova

Na kraju je Vučiću nekoliko pitanja postavila kosovska novinarka, a srpskog predsjednika su vidno iznervirala njena pitanja.

“Ja sam razumio politički sadržaj poruka koje ste iznosili. To što ste iznijeli je toliko glupo i besmisleno, ja nemam problem sa istinom. Ali vama smeta kad ja počnem odgovarati. Mi ne možemo voditi istragu jer nismo zaduženi da vodimo istragu, netko drugi je to trebao istražiti.

Bilo je i nekih drugih ubojstava koje ste slučajno ili namjerno preskočili. Ali to je nevažno. Samo govorim kako to na besmislin način se zaključuje. Kažete da je razlog da je bila politički neravnopravna borba. Imam pitanje za vas, pa zašto bi to netko činio kad ne postoji opasnost za vlast.

A možda ste vi u pravu, možda je to netko uradio zbog svojih osobnih motiva. Ti će isto biti ispitani. Pa i ti kojima nećete spominjati imena, svi će biti istraženi. Moja poruka Srbima na Kosovu, s ponosom sam govorio da nije bilo etnički motiviranih ubojstava. Ovo je možda etnički motivirano, vidjet ćemo. Ali dat ćemo sve od sebe da pronađemo odgovore, ako ih ne pronađu oni koji moraju. Uskoro ću na Kosovo”, rekao je Vučić.

Napao novinare i političke protivnike

Vučić je kazao kako je istina da je s Ivanovićem razmijenio poruke. Rekao je kako ne zna je li paljenje automobila Olivera Ivanovića ima veze s današnjim ubojstvom.

“Poslao mi je poruku da ga trebam podržati, ja to nisam priznao. Ja sam ga vidio poslije zapaljenog automobila, došao je kod mene. Rekao sam da ću napraviti sve što mogu da se otkrije tko je to učinio”, rekao je Vučić.

“Vi pitate jer želite reći kako tu nešto ima, nekoga iz politike oko bilo čega. Nema nikoga. Ako ima, ne brinite, odgovarat će. Nemojte vaše sumnje iznositi kao pretpostavke”, posvađao se Vučić s još jednom novinarkom.

“Nedam vam da napravite od Srbije državu mafijaša i ubojica”, rekao je Vučić novinarima, a osobno je prozvao i političke protivnike.

MP/Foto:Tanjug

Komentari
Share Button