VUČIĆ ZAVAPIO U VIJEĆU SIGURNOSTI: ‘Situacija je teška, zabrinut sam i uplašen’

18 prosinca, 2018 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

VUČIĆ: “Odakle pravo Prištini da formira vojsku. Gdje to piše, u kojem dokumentu, odakle crpe pravo da formiraju vojsku? To ne piše ni u njihovom ustavu, koji mi ne priznajemo.”Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je u ponedjeljak Ujedinjene narode da preuzmu veću ulogu u dijalogu Beograda i Prištine.

– Nemamo ništa protiv dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali potrebno nam je veće sudjelovanje UN-a u tom procesu i moramo vidjeti – neke mjere Prištine moraju se povući, rekao je na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, koja se u ponedjeljak održava na zahtjev Srbije, a povodom odluke Kosova da krene s formiranjem vlastite vojske što u Srbiji smatraju kršenjem rezolucije VS UN-a, piše N1.

Osim Vučića, sjednici se obratio i predsjednik Kosova Hashim Thaci.

Vučić je rekao da je duboko zahvalan što je sazvana sjednica Vijeća sigurnosti u tako kratkom periodu. – To je izuzetno značajno zbog teške situacije u kojoj se nalazimo, i moram reći da sam zabrinut, pa čak se pomalo i bojim, ne samo za moj narod, već i za narode cijele regije, rekao je.

– Srbija je uložila velike napore i svašta smo poduzeli kako bismo sačuvali mir i stabilnost na čitavom području Zapadnog Balkana, učinili smo sve što smo mogli, suzdržavali smo se od provokacija Prištine… Srbija je, kao što znate, učinila sve da se realizira sve što je do sada dogovoreno. Potpisali smo taj prvi dogovor s Prištinom u travnju 2013. Srbija je ispunila sve svoje obaveze iz tog sporazuma. Učinili smo mnogo ustupaka, bilo je jako teško za našu javnost to prihvatiti, ali potpisali smo i realizirali smo.

S druge strane, Priština je imala jednu obvezu koju je trebala ispuniti – formiranje Zajednice srpskih općina (ZSO). Jednostavno, to nije ispunjeno, oni i nemaju namjeru učiniti to u budućnosti. S druge strane, Srbija je sve ispunila što je potpisala, međutim, nije bilo dovoljno, naveo je.

Vučić je dodao da je Srbija upozoravala Prištinu, ali i ljude iz EU, povodom zahtjeva Kosova za prijem u međunarodne organizacije.

– Molili smo ih da ne glasaju za njihovo punopravno članstvo u Interpolu, UNESCO-u i u drugim tijelima. Priština je računala na to, glasalo se u Interpolu, a onda su počeli kriviti Srbiju za rezultat na tom glasanju, kao da smo mi krivi, kao da smo ih trebali podržati, dodao je.

– Zatim su odjednom uveli tarife, protiv sporazuma CEFTA i Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, istaknuo je.

– Prvo je bilo 10 posto, a kad su vidjeli da je albansko javno mnijenje na to dobro reagiralo, podigli su ih. Ugrozili su cjelokupnu srpsku zajednicu na Kosovu jer je to za njih jedini način da zarade novac, da prežive, nabave lijekove, idu u bolnice i domove zdravlja. Zamislite da netko bude u 21. stoljeću žrtva zabrane slobodne trgovine, rekao je.

Podsjećajući na Rezoluciju VS UN-a 1244 i na ono što ona podrazumijeva, upitao je odakle pravo Prištini da formira vojsku.

– Gdje to piše, u kojem dokumentu, odakle crpe pravo da formiraju vojsku? To ne piše ni u njihovom ustavu, koji mi ne priznajemo… Ali, koga briga za zakon i činjenice, donijeli su odluku i formirali su vojsku, i na naše veliko iznenađenje dobili su podršku nekih zemalja Zapada… Iz kojeg dokumenta, članka, stavka, pravila oni to pravo crpe, gdje to piše? Mogu vam unaprijed reći – nigdje. To je samo loše tumačenje nekih zemalja, jer je to u njihovom političkom interesu, naveo je Vučić.

On je dodao da je teritorij Kosova s najmanjom stopom povratnika na svijetu.

– Tek 1,5 posto se vratilo u svoje spaljene kuće… O raznim stvarima se u UN-u priča, ali o tome ne.

Vučić je podsjetio da je jedina mogućnost da sigurnosne snage Kosova odu na sjever da dobiju suglasnost NATO-a i zajedno s tim i suglasnost lokalne zajednice Srba. – Već su to prekršili nekoliko puta, čak i prebili glavnog pregovarača srpske strane samo zato što je sjedio na jednom okruglom stolu u Mitrovici i govorio o dijalogu.

Vučić je prenio detalje slučaja Bogdana Mitrovića, protjeranog Srbina, koji je, kako je prenio, želio s obitelji posjetiti svoju spaljenu kuću.

– Uhitili su ga, maltretirali u prisutnosti kćeri i unuka, odveli ga u pritvor, tamo je proveo nekoliko mjeseci, a onda je pušten, a da nije optužen za bilo što i da nije pokrenuta istraga. To je samo jedan primjer, naveo je.

Vučić je rekao i da će se Srbija suzdržavati od pogrešnih koraka.

– Nemamo djece da potrošimo na ratove i neprijateljstva, sukobe… Međutim, sve vas molimo, netko mora zauzdati te ljude, jer mjere koje su nedavno poduzeli – to je nešto što nije primjereno 21. stoljeću, da to kažem na najblaži mogući način.

Oni su, dodao je, formirali još jedan pregovarački tim, ‘uzeli su ljude iz bivše OVK, koji su pod istragom za užasne zločine nad srpskim civilima, (…) ali ostavimo to po strani, ostavimo po strani sve njihove uvjete za dijalog, a to je priznanje Kosova, ali oni neće promijeniti ni oblik države, žele da bude unitarna, i onda Srbi neće ništa dobiti’, dodao je.

– Moje pitanje je na čemu će se zasnivati onda naš dijalog, upitao je Vučić i dodao da je Srbija uvijek spremna nastaviti ga.

– Pozivamo UN da preuzme veću ulogu u budućnosti, nemamo ništa protiv dijaloga pod pokroviteljstvom EU, ali potrebno nam je veće sudjelovanje UN-a u tom procesu i moramo vidjeti – neke mjere Prištine moraju se povući… I pronaći ćemo način da osiguramo sigurnost naših ljudi, rekao je Vučić u govoru na engleskom, a zatim je izrekao nekoliko rečenica na srpskom.

– Braćo Srbi i sestre Srpkinje, da vam se zahvalim na svemu što ste izdržali, na mukama koje ste prošli i prolazite i da vam kažem da je Srbija uvijek uz vas i uvijek će biti uz vas, zaključio je svoje izlaganje u Vijeću sigurnosti Vučić

Nakon Vučića, riječ je uzeo kosovski predsjednik Hashim Thaci.

– Kosovo nije za konflikt, rekao je između ostalog i odbacio sve prigovore Srbije koje je na sjednici iznio Vučić, pozivajući se pritom na odluku Međunarodnog suda pravde, koja je donesena, kako je istaknuo, upravo na inicijativu Srbije. Riječ je o mišljenju spomenutog suda donesenom 2010. godine kojim je utvrđeno da jednostrano proglašenje državne neovisnosti Kosova nije protivno međunarodnom pravu.

Thaci je rekao i da je na Kosovu situacija mirna, normalna i da je Priština pogriješila samo u tome što je pet godina čekala da donese odluku o formiranju vojske.

Ponovio je na kraju sjednice da se zna tko je bio žrtva, a tko agresor na Kosovu.

– Rat se dogodio u 20. stoljeću i bez previše drame i teatra moramo prihvatiti realnost i gledati naprijed, izjavio je.

M. Marković/Foto:facebook

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->