Vujnovac potpuno istisnuo Ruse, većinski je vlasnik Fortenove. Objavljena i cijena

9 srpnja, 2024 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Većinski dioničar Fortenove, s udjelom od 93,78 posto,  postao je Open Pass Pavla Vujnovca, objavili su iz kompanije.  Fortenova od danas više nema nijednog sankcioniranog, ruskog ili bjeloruskog dioničara u vlasničkoj strukturi. Cijena transakcije je 660 milijuna eura.Nizozemska holding kompanija Fortenova Group TopCo koja upravlja Fortenova Grupom uspješno je dovršila transformaciju vlasničke strukture. Vlasnik Fortenova grupe i svih njezinih operativnih društava – Fortenova Group MidCo prodan je društvu Iter BidCo, koje se sastoji od nesankcioniranih dioničara društva TopCo, objavili su iz tvrtke nastale krahom Agrokora.

U nastavku prenosimo priopćenje Fortene:

“Fortenova grupa d.d., najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvaća poznate kompanije jugoistočne Europe kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, objavila je da je nizozemska kompanija koja se nalazi na vrhu njezine strukture holdinga, Fortenova Group TopCo B.V., uspješno dovršila transformaciju vlasničke strukture.

Transformacija je postignuta zaključenjem ranije započetog procesa prodaje društva Fortenova Group MidCo B.V. (koje je vlasnik Fortenova grupe d.d. i svih operativnih društava Fortenova grupe) društvu Iter BidCo B.V., koje se sastoji od nesankcioniranih dioničara društva TopCo”, navode iz Fortenove.

“Od danas više nemamo nijednog ruskog dioničara”

“Slijedom toga, Fortenova grupa od danas više nema niti jednog sankcioniranog, ruskog ili bjeloruskog dioničara u vlasničkoj strukturi. Po dovršenju, koje je uslijedilo nakon postupka upisa u kojem su sve nesankcionirane osobe i osobe koje nisu iz Rusije ili Bjelorusije imale pravo steći udio u društvu Iter BidCo B.V., pod istim uvjetima kao Open Pass, Open Pass je postao većinski dioničar s udjelom od 93,78 posto u društvu Iter BidCo B.V.

Više od 80 manjinskih dioničara odlučilo je sudjelovati u novoj vlasničkoj strukturi te oni zajednički drže udio od 6,22 posto.

Budući da je Open Pass sada premašio relevantni prag od 85 posto, u načelu je dužan dati obvezujuću ponudu za sve depozitarne potvrde koje nisu u njegovu vlasništvu, po cijeni koja je jednaka cijeni upisa za Iter BidCo B.V. Time se manjinskim dioničarima koji su inicijalno odlučili ostati uz Fortenova grupu pod novom vlasničkom strukturom pruža prilika da prodaju svoj udio ako tako odluče.”

Firma Open Pass je registrirana na Malti, a Pavao Vujnovac, koji ju je krajem prosinca prošle godine predstavio hrvatskim poduzetnicima s Damirom Spudićem, nije upisan kao njezin vlasnik. Službeno je osnivač firma Gain Alliance Limited, a njezini su vlasnici Vujnovac preko firme Open Solution te u manjem dijelu Spudić i Josip Jurčević, Vujnovčev partner u brojnim projektima.

Detalji transakcije

“Cilj je ove transakcije, koja je pokrenuta u studenome 2023., spriječiti daljnje poteškoće u financiranju i operativnom poslovanju te izbjeći znatno povećane troškove financiranja i usklađenosti poslovanja koji su posljedica prisutnosti sankcioniranih dioničara u Fortenova grupi .

Sporazum između društava Fortenova Group TopCo i Open Pass, najvećeg nesankcioniranog imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe u zakladi Fortenova STAK, uključivao je prodaju i prijenos 100 posto udjela društva TopCo u kapitalu društva MidCo za ukupnu naknadu koja može iznositi do 660 milijuna eura”, navodi se u priopćenju.

“Od te je ukupne naknade iznos od 500 milijuna eura bio bezuvjetan te je podmiren po zaključenju transakcije. Preostalih 160 milijuna eura uvjetovano je time da Fortenova grupa ostvari određene financijske ciljeve, prvenstveno održivo refinanciranje tijekom 2024. pod poboljšanim uvjetima, te postigne specifične ciljeve omjera neto duga prema EBITDA-i.

Osim toga, postoje odredbe za potencijalne dodatne isplate sadašnjim dioničarima ako u sljedeće tri godine dođe do značajne prodaje ili uvrštenja imovine društva na burzu.

Podsjetimo da je u rujnu 2023. godine Fortenova grupa potpisala ugovor o izdanju obveznica u iznosu od 1,2 milijarde eura, čime je dug društva s pravom prvenstva kratkoročno refinanciran do kraja studenoga 2024. godine, a sadašnji vjerovnici – fondovi pod vodstvom HPS Investment Partnersa sa sjedištem u SAD-u – i dalje imaju zalog nad kapitalom i svom značajnom imovinom Grupe prenesene na nove vlasnike”, piše Fortenova.

Otplata graničnog duga

“Na dan 9. srpnja 2024., nakon što su svi mjerodavni odgodni uvjeti i odobrenja zadovoljeni ili izuzeti od primjene, kvalificirani dioničari Fortenova grupe koji su odlučili prenijeti svoje udjele u novu vlasničku strukturu u cijelosti su podmirili ukupnu kupoprodajnu cijenu, a udjeli u društvu Fortenova Group MidCo B.V. preneseni su na Iter BidCo B.V.”, izvijestili su iz Fortenove.

Što se tiče dugova, od 500 milijuna eura izdvojit će se 86 milijuna za isplatu “graničnog duga” dobavljačima bivšeg Agrokora. Time će financijska potraživanja dobavljača bivšeg Agrokora biti u cijelosti podmirena.

Pored toga, 33,5 milijuna eura ostaje u društvu Fortenova Group TopCo radi financiranja potencijalnih obveza i operativnih troškova do likvidacije, koja se očekuje za tri do četiri godine. Ta sredstva, koja bi inače uglavnom bila raspoloživa za raspodjelu dioničarima, između ostaloga se zadržavaju radi pokrića troškova koji proizlaze iz brojnih parničnih postupaka koje su pokrenuli sankcionirani imatelji depozitarnih potvrda društva TopCo, SBK Art i navodni vlasnik, kao i savjetnik ove kompanije, te iz činjenice da Sberbank odbija obaviti potrebne formalnosti kako bi se provelo odavno dogovoreno odricanje od prava pod zapisom o zajmu koji je Sberbanci izdao TopCo.

Veći dio tog zadržanog iznosa od 33,5 milijuna eura postao bi dostupan za raspodjelu ako SBK Art i Sberbank pravovremeno poduzmu odgovarajuće korake, tumače iz Fortenova grupe koja zapošljava 45 tisuća ljudi u regiji.

Od 500 milijuna eura primljenih po zaključenju, ukupni primitci od prodaje u iznosu od 380,5 milijuna eura raspodijelit će se dioničarima, pri čemu iznos od 154,9 milijuna eura predstavlja prijenos kapitala na novu vlasničku strukturu, a 225,5 milijun eura raspodijelit će se u novcu onim dioničarima koji neće ostati u novoj vlasničkoj strukturi.

Od toga će se  najveći dio u iznosu od 165 milijuna eura, koji se sastoji od 159 milijuna eura koji idu društvu SBK Art i 6 milijuna eura za depozitarne potvrde Sberbanka pohranjene na escrow računu, držati za Sberbank i njegovo povezano društvo na posebnom escrow računu, kojem će oni dobiti pristup kada to dopusti sankcijska regulativa Europske unije, SAD-a i UK-a.

Peruško zahvalio dioničarima na strpljenju

Glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe Fabris Peruško zahvalio je svim dionicima na strpljenju i podršci te zaključenje ove transakcije nazvao novim poglavljem za Grupu.

“S uklanjanjem sankcioniranih dioničara Fortenova grupa će svoje napore sada usmjeriti na refinanciranje duga u iznosu od 1,2 milijarde eura i poboljšanje operativne efikasnosti”, zaključio je.

Fortenova bi ovih dana trebala objaviti i odluku kome će prodati svoj agrobiznis. Za kupovinu Belja, Vupika, PIK Vinkovaca i Vinke obvezujuću ponudu su dali iz Podravke, mađarske Mészáros Grupe te iz Žita i Osatina Grupe.

D.M. /Foto: ENNA/pxll

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->