ANDRIJA MIKULIĆ: I bez Neovisnih HDZ i Bandić imaju većinu

12 studenoga, 2018 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Predsjednik Skupštine Grada zagreba Andrija Mikulić (HDZ) kazao je da HDZ i stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti i bez trećeg koalicijskog partnera – Neovisnih za Hrvatsku, imaju većinu u Gradskoj skupštini Grada Zagreba.



 

“Koliko ja znam većina bira predsjednika Gradske skupštine – a ja sam predsjednik Gradske skupštine. Prema tome, većinu očito imamo”, rekao je novinarima Mikulić nakon što je, na traženje oporbe, održao sastanak s klubovima gradskih zastupnika te je zatim nastavljena sjednica i za pola sata zaključena.

Na pitanje imaju li većinu bez Neovisnih za Hrvatsku, istaknuo je da većinu od 51 gradskog zastupnika imaju.

“Dakle, to vam je valjda jasno – pa većina vam je i sad kad imate kvorum. Od 51 gradskog zastupnika imamo većinu u Skupštini Grada Zagreba. A vi sada zbrajate – lijeve, desne – koje god želite”, kazao je Mikulić novinarima.

Na tvrdnju kako to znači da su nekog pridobili na svoju stranu, Mikulić je upitao novinare imaju li još koje pitanje.

Novinarima je prije toga rekao da su danas na početku nastavka 17. sjednice predstavnici oporbe tražili da sjednu s njim i sa svim predstavnicima klubova u Gradskoj skupštini. Istaknuo je kako na tom sastanku jedino nije bilo Neovisnih za Hrvatsku.

Na tom sastanku su uspjeli dogovoriti da se određeni broj točaka povuče s dnevnog reda sjednice. Mikulić je objasnio da su predlagatelja pojedinih točaka učinili ustupak, a s druge strane je opozicija rekla da će sudjelovati u radu Skupštine te će sjednicu privesti kraju, odnosno kvoruma će biti bez obzira na Neovisne za Hrvatsku.

Ustvrdio je kako je to bilo jedino moguće rješenje jer su svi shvatili da je interes Zagrepčanki i Zagrepčana iznad svega.

Na “proračunskoj sjednici” vidjet će se koje su to “maske pale”

Najavio je da će se nakon današnje sjednice s predstavnicima klubova zastupnika dogovoriti oko sazivanja sjednice u prosincu – “proračunske sjednice” i tada će vidjeti “koje su to maske pale, odnosno koje maske neće pasti”.

“Jer ovo što se dešava od strane Neovisnih za Hrvatsku – malo bi bili u koaliciji, malo ne bi bili, pa onda se malo ljute kad se donesu pojedine odluke koje njima ne odgovaraju”, rekao je Mikulić.

Dodao je da su razgovarali o programskom sporazumu – HDZ, Neovisni za Hrvatsku i stranka Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti – onda su sjedili za stolom i razgovarali i dogovarali.

“Ako netko više nije za taj sporazum, očekujem da dođe, okupi partnere koalicijske i kaže više ne sudjelujem u tom programskom sporazumu.To je onaj minimum minimuma kulture koji bi trebao čovjek sa sobom nositi ma gdje bio i koji god posao u životu čini. Dakle, to je ono gospodski…. Ovo što oni čine to je jednostavno gušenje rada Gradske skupštine i onemogućavanje donošenja određenih odluka, kakve god one bile”, ustvrdio je Mikulić.

Zahvalio je svim zastupnicima iz redova opozicije i pozicije da su, kako je rekao, “ipak svi zajedno shvatili da je interes sugrađana iznad svega”.

“Dobili smo neko povjerenje na izborima – moramo ga opravdati. Najgore je kada se na ovaj način guši rad Gradske skupštine, kada se guši rasprava u Gradskoj skupštini i ne omogućava donošenje određenih odluka”, rekao je.

Na pitanje jesu li u međuvremenu prikupili još nekoga, točnije hoće li ih još netko podržati tako da imaju većinu bez Neovisnih za Hrvatsku, Mikulić je odgovorio da on “ne prikuplja nikoga”.

“Dakle, ja po habitusu nisam trgovac, ne prikupljam nikoga, niti ću ikoga prikupljati. Oni koji misle da trebaju podržavati većinu u Skupštini, oni će to činiti, a oni koji misle da ne – ne. Ako me pitate da li nas je strah novih izbora – apsolutno ne. Pa mi smo Hrvatska demokratska zajednica – bez nas ni ova ni buduća Skupština se neće moći formirati kada god izbori bili”, poručio je Mikulić.

Ako je u pitanju destrukcija, mi u tome ne želimo sudjelovati

Upitan kako komentira plan oporbe da ide na opciju rušenja proračuna koji će biti na sljedećoj sjednici, pa se onda nadaju da će na novim izborima osovojiti dovoljan broj zastupnika da mogu opet rušiti proračun a time i gradonačelnika Milana Bandića, Mikulić je rekao da svatko u demokraciji ima mogućnost da planira.

“Imate onu narodnu – ni jedan plan nije toliko perfidan da mu se ne potkrade greška. Mislim da ste me dobro razumjeli o čemu govorim. Ako je pitanje destrukcije, onda mi u tome ne želimo sudjelovati. Ovdje smo da bi radili proaktivno, da bi pokrenuli neke stvari u gradu Zagrebu i to korak po korak činimo. Pa zamislite kakav bi ja bio zastupnik ili netko iz mog kluba kada bi destruktivno radili i imali moto kako nešto ne riješiti. Idemo svi zajedno sjesti i dogovoriti se kako nešto riješiti. To je ključ”, poručio je Mikulić.

Podsjetio je kako je danas oporba došla, molila je da sjednu i razgovaraju, iznijeli su određene argumente. “Iznijeli smo i mi i što se desilo – za stolom smo dogovorili bez obzira na kolegu Hasanbegovića i njegove zastupnike. Tko god želi konstruktivno raditi u interesu naših sugrađana – dobro došao je”, rekao je.

Novinari su Mikulića pitali i je li ovo zapravo sukob oko proračuna Grada Zagreba za iduću godinu a ne oko Palme, Mikulić je rekao da on ne zna zašto bi to bio sukob oko proračuna jer proračun još nije predložen. Rekao je da je rok za podnošenje proračuna 15. studenoga, što znači da gradonačelnik i Gradska uprava imaju još tri dana da predlože prijedlog proračuna za 2019.

Naime, iako se gradonačelnik Bandić i na konferenciji za novinare i kasnije i u priopćenju za javnost ispričao braniteljima zbog njegova susreta s predsjednikom izaslanstva Skupštine grada Jagodine Draganom Markovićem Palmom ustvrdivši da nije znao za njegove veze s Arkanom, Neovisni za Hrvatsku nisu sudjelovali u današnjem nastavku skupštinske sjednice tražeći i dalje od gradonačelnika da se ispriča svim građanima.

Sastav Skupštine grada Zagreba

U zagrebačkoj Gradskoj skupštini nalazi se 51 zastupnik. Klub Bandićeve stranke broji 16 članova, klub HDZ-a sedam, a klub Neovisnih za Hrvatsku pet.

Od oporbenih klubova, klub SDP-a, HSS-a i Naprijed Hrvatska ima sedam, klub HSLS-a i Nezavisne liste Zagreb ima šest, klub zastupnika Lijevog bloka četiri, a klub GLAS-a i HSU-a tri.

Zastupnici Tihomir Milovac, Tomislav Stojak i Marko Torjanac nisu članovi nijednog kluba gradskih zastupnika.

MP/Hina/Foto:FaH


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->