Zastupnica je rodila prije tri tjedna, a hitno je morala u Sabor da spasi Dalićku

travanj 14, 2018 maxportal
Share Button

Nakon što je Hrvoje Zekanović, zbog različitih stavova oko Istanbulske konvencije, napustio vladajuću koaliciju, HDZ je spao na 77 zastupnika i jučer je i oko toga bilo burno u Saboru. Naime, manjinac Furio Radin je zbog zdravstvenih problema završio u bolnici pa se nije moglo računati na njegov glas. HDZ-ovci su zato hitno pozvali svoju zastupnicu, sisačku liječnicu Željku Josić, da s porodiljnog dođe u sabornicu.

Josić je rodila prije tri tjedna, 23. ožujka, pa to za nju nije bio lagan zadatak. Ipak, pojavila se u sabornici i glasovala.

No, tu bi mogao nastati problem.

Po Zakonom o rodiljnim i roditeljskim potporama („Narodne novine“ br: 59/17)  obvezni dio rodiljnog dopusta obuhvaća razdoblje od 28. dana prije dana očekivanog poroda pa do 70. dana nakon rođenja djeteta”.

U tom razdoblju poslodavac osobu ne vodi kao da radi. Sabor je u ovom slučaju odstupio od zakona, zastupnica Josić je bila u sabornici i glasovala.

Ta činjenica upućuje na zaključak da zastupnica Josić ne koristi zakonom definirani porodiljni dopust jer bi u tom slučaju na njeno mjesto u Saboru morao uskočiti drugi kandidat s liste HDZ-a u Šestoj izbornoj jedinici

Na glasovanju o povjerenju ministrici Dalić 71 oporbeni zastupnik je glasovao za opoziv potpredsjednice Vlade, a HDZ je, zahvaljujući zastupnici Josić, ima većinu od 76 ruku koje su podržale Dalić.

Treba  reći da ministrica Dalić ne bi mogla biti opozvana sve i da HDZ nije imao 76 glasova jer za smjenu treba glasovati minimalno 76 zastupnika  (50 posto plus 1 svih zastupnika ) ali je HDZ očito bilo važno da pokazati da ima većinu.

M.M. /foto:pxll

Komentari
Share Button