ŽIVI ZID PODRŽAO REFERENDUM: ‘Nitko ne treba biti povlašten na izborima’

svibanj 9, 2018 maxportal
Share Button

Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić u HRT-ovoj emisiji Studio 4 rekao je da očekuje promjene izbornog sustava i da podržava referendum koji traži Građanska inicijativa Narod odlučuje.“Postojećim političkim elitama odgovara postojeći izborni sustav. Oni su ga kreirali za sebe. Slagali su izborne jedinice koje su nelogične i oni će se boriti protiv promjena”, rekao je.

Na pitanje odgovara li im referendum koji traži GI Narod odlučuje odgovara da referendum treba podržati.

“Referendum kao referendum treba podržati, svakako treba ići prema tome smjeru. Nije neki veliki iznos koliko referendum košta u odnosu na ono što Hrvatska svakodnevno gubi zbog nesposobnosti hrvatskih političara. Druga je stvar sastav referenduma, pokušat će ga rušiti i politički, vjerojatno će ga pokušati rušiti i na Ustavnom sudu koji je također duboko ispolitiziran.

U svakom slučaju puna podrška građanima koji se organiziraju, inicijativi koja ide u referendumskom smjeru jer mi moramo kao društvo razvijati kulturu dijaloga, kulturu, demokracije, kulturu referenduma”, istaknuo je.

Na pitanje o manjinama rekao je da bi trebalo napraviti analizu o zastupljenosti manjina u Hrvatskoj u odnosu na druge zemlje s kojima se mi volimo uspoređivati i sa zemljama u okruženju.

“Smatramo da se ne trebamo dijeliti na Hrvate i neke druge. Mi smo građani RH i moramo imati jednako pravo birati i biti birani. Ne treba nikome davati povlašten položaj”, dodao je.

Građani koji žele svojim potpisom podržati promjenu načina biranja saborskih zastupnika u Hrvatski sabor svoj će potpis moći dati od nedjelje 13. do 27. svibnja na oko tisuću lokacija u Republici Hrvatskoj.

Za volontiranje za prikupljanje potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava možete se prijaviti na sljedećoj poveznici: https://goo.gl/forms/5JiXK3aQVQ0OPfXP2.

Komentari
Share Button