Naslovna » Kolumne » Pero Kovačević: Hrvatska mora ustrajati u blokadi ili ćemo branitelje isporučivati Srbiji?
hrvatska vojska 660x330

Pero Kovačević: Hrvatska mora ustrajati u blokadi ili ćemo branitelje isporučivati Srbiji?

Share Button

Hrvatska mora ustrajati u svojim zahtjevima i po svaku cijenu spriječiti Srbiji  otvaranje pregovora s Europskom unijom u poglavlju 23. i 24. sve dok Srbija ne ukine sporni Zakon o univerzalnoj jurisdikciji.

Pero kovačević
Piše: Pero Kovačević

Naime, tim zakonom  Srbija se proglasila nadležnom za procesuiranje ratnih zločina za područje cijele bivše Jugoslavije.

Hrvatska ne smije pokleknuti pred pritiscima Europske komisije i ostalih članica zemalja članica koji se povećavaju na Hrvatsku s namjerom da službeni zahtjev odustane od postavljanja triju novih uvjeta Srbiji bez kojih Hrvatske ne da suglasnost za otvaranje 23. poglavlja u pregovorima Srbije s EU.

Ministar vanjskih poslova Austrije se javno izrazio u korist tog srbijanskog zakona kad je rekao da su pisali međunarodni stručnjaci i da je njegovo donošenje bilo „preporučljivo“,a slične pohvalne izraze ponavljaju i u Europskoj komisiji i u Vijeću EU.

Realno je očekivati politički pritisak na Hrvatsku iz velikih centara kao što je Berlin. Naime, za njih je odvajanje Srbije od Rusije jedan od prioriteta.

Hrvatsko odustajanje od ovoga zahtjeva Srbiji,davanje zelenog svijetla i vrlo brzi ulazak Srbije u EU imao bi za posljedicu da bi naše branitelje morali isporučivati Srbiji na temelju uhidbenog naloga. Prisjetimo se da Srbija u raznoraznim fazama kaznenog postupka potražuje veliki broj hrvatskih branitelja upravo po tom Zakonu o univerzalnoj jurisdikciji.

Foto:FaH

Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

glasnovic-pogreb-huda-jama

Glasnović na pogrebu žrtava iz Hude Jame: “Knin je oslobođen, Zagreb je još pod okupacijom”

Na mariborskom groblju Dobrava pokopani su posmrtni ostaci 778 dosad ekshumiranih žrtava iz rudnika Barbarin rov kod …

-->