Apel Kapetanā zbog namjere Hrvatske da odustane od povrata Školskog broda Jadran

20 travnja, 2017 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

MINISTARSTVO obrane RH priprema odluku o ustrojavanju novog diplomskog studija Vojnog pomorstva na Hrvatskom vojnom učilištu „Dr. Franjo Tuđman“. Studij bi se bavio obrazovanjem pomorskih časnika za potrebe Hrvatske ratne mornarice (HRM) i drugih državnih institucija.



Nastavni sadržaji ovog studija izvodili bi se većim dijelom u vojarni „Sveti Nikola – Lora“ u Splitu, u prostorijama nekadašnjeg Vojnopomorskog učilišta „Kralj Petar Krešimir IV“.

Osim školovanja budućih časnika Oružanih snaga RH te kadrova MUP-a i Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, postoji otvorena mogućnost i za međunarodnu suradnju, odnosno školovanje pomorskih časnika drugih zemalja.

Za realizaciju ovog hvale vrijedno zamišljenog studija potrebna je i adekvatna infrastruktura kojom bi studij raspolagao. To se, prije svega, odnosi na kabinete i simulatore, a naročito na nabavku adekvatnog školskog broda kojega danas nema u sastavu HRM-a.

Ministar prometa, mora i infrastrukture, Oleg Butković najavio je stavljanje na raspolaganje HRM-u njihov motorni jedrenjak „Kraljicu mora“. Ovaj brod, konstruiran u Brodarskom institutu, a sagrađen u „Grebenu“ u Vela Luci, nije ni sluga š/b „Jadran“ koji je, početkom Domovinskog rata, protupravno zadržan u Crnoj Gori.

„Kraljica mora“ ne može se svrstati niti u jednu kategoriju brodova jedrenjaka, male je nosivosti, pun je kompromisa i pruža skromne uvjete za rad polaznika u pomoračkoj i  navigacijskoj obuci.

Školski brod “Jadran”: Danas je na njemu zastava Crne Gore

Školski brod „Jadran“ veteran je koji ima vrhunske uvjete za primarnu pomoračku i navigacijsku obuku i na njemu su se, od 1933.  godine, školovali svi vojni pomorski kadrovi kao i dosta njih iz civilnih škola. Iako se za vrijeme obuke kadeti nisu štedjeli, radili su sve moguće poslove na brodu, svima njima je „Jadran“ ostao u lijepom sjećanju.

Nažalost, sve dosadašnje političke elite u Republici Hrvatskoj, osim deklarativno, nisu pokazale ozbiljnu zainteresiranost za povratak š/b „Jadran“ pod hrvatski državni stijeg. Tijekom Domovinskog rata u Crnu Goru je nasilno odvezena flota od skoro 88 %  brodova iz sastava bivše JRM, a koja je trebala pripasti Republici Hrvatskoj. Osim nekoliko brodova kojima je u Crnoj Gori posvećena velika pozornost i briga, najveći dio te flote prodan je u rezalište ili zainteresiranim pojedincima. Ratna mornarica Crne Gore nije u stanju održavati brodove u potrebnom stupnju operativne sposobnosti, niti ima za to potrebne kapacitete.

Najveći dio flote JRM-a bio je sagrađen u RH i to po načelu – konstrukciju je radio Brodarski institut, a najveći dio brodova izgrađen je na hrvatskim navozima: od Pule, Rijeke, Malog Lošinja, Trogira, Splita i Vele Luke.

Neosporna je činjenica da Crna Gora nikada nije kupila niti je napravila neki ratni ili trgovački brod. U ostalom i š/b „Jadran“ konstruirao je inženjer brodogradnje Joso Škarica iz Rijeke za potrebe organizacije „Jadranska straža“, utemeljene u Splitu, odmah nakon završetka Prvog svjetskog rata.

Udruga zapovjednika (bivših komandanata) š/b „Jadran“ i dalje se nada da će politički subjekti Republike Hrvatske učiniti svaki napor kako bi  š/b „Jadran“ došao i ostao u ratnoj luci Lora. Velike nade polagali smo u novu vladu gospodina Andreja Plenkovića, koji je, za vrijeme dok je bio zastupnik RH u Europskom parlamentu, postavio pitanje povrata š/b „Jadran“ u sastav HRM-a, a na čemu smo mu bili beskrajno zahvalni.

Međutim, danas, kada do nas dopiru informacije kako pojedine struje u Glavnom stožeru OS RH više ne podupiru povratak š/b „Jadran“ pitamo se što se to promijenilo nakon 25 godina nastojanja da se brod vrati pod hrvatski stijeg.

Pritom, nismo toliko razočarani potporom koju ta struja u Glavnom stožeru ima od samog načelnika Glavnog stožera, čovjeka rodom iz šire okolice Splita, jer ipak je on završio Fakultet općenarodne obrane u Sarajevu. Objašnjavati njemu što za razvoj HRM-a znači jedan takav brod poput š/b „Jadran“ jednako je naporima koje su, početkom 20-ih godina prošlog stoljeća imali Splićani, predsjednici Udruge Jadranske straže: Juraj Biankini i Ivi Tartaglia, kada su beogradskoj čaršiji pokušavali objasniti značaj razvoja ratne i trgovačke mornarice za opstojnost i razvoj Dalmacije, a onda i cijele Kraljevine Jugoslavije.

Ono što brine nas, bivše zapovjednike š/b „Jadran“, koji smo odgojili generacije vrsnih hrvatskih pomoraca, od kojih su se brojni vinuli i do najviših admiralskih činova, je to što su neki naši učenici, a danas uvaženi admirali HRM-a, izrazili svoju potpunu nezainteresiranost za povratak ovog broda u njegovu matičnu luku.

Zar je moguće da su živeći u Zagrebu poprimili mentalitet beogradske čaršije, ili smo mi, kao njihovi prvi zapovjednici i pedagozi negdje „falili“ u odgoju. Ili ih je, pored nas, paralelno još netko odgajao pa sada „vraćaju školarinu“. Bez obzira na sve, oni iz Zagreba neće moći vidjeti srednji prst koji će nama u Dalmaciji pokazivati crnogorski mornari za vrijeme skorašnje plovidbe na š/b „Jadran“ u već dogovorenoj posjeti talijanskoj Veneciji i slovenskom Koperu.

Želimo vjerovati da su informacije koje dopiru iz Glavnog stožera OS RH netočne i da će ih osobno načelnik GS OS RH demantirati. Ako ne on, onda molimo da ih demantira gospodin Plenković, kao hrvatski premijer, ili osobno predsjednica Republike Hrvatske kao Vrhovna zapovjednica. Ostane li š/b „Jadran“, kao biser hrvatske brodograđevne pameti pod tuđim stijegom, bit će to još jedan udarac hrvatskoj pomoračkoj tradiciji i nenadoknadiv gubitak za školovanje budućih generacija pomoraca po kojima je Hrvatska bila poznata i prepoznatljiva u svijetu.

U jedno smo sigurni, onaj tko uspije vratiti protupravno oteti brod „Jadran“ pod hrvatski stijeg osvojit će za dugi niz godina srca mnogih žitelja Dalmacije! No, Dalmatinci će pamtiti i one koji će ga prodati „za šaku Judinih škuda“!

Nama ostarjelim kapetanima i nekadašnjim zapovjednicima š/b „Jadran“, u poznu jesen našeg života, ostaje jedino nada koja se spominje u Evanđelju u prispodobi o čovjeku koji je u stisci, ali je ustrajan u svom traženju sve dok ne dobije ono što traži: “Molite i dat će vam se, tražite i naći ćete, kucajte i otvorit će vam se.” Mt 7,7

S poštovanjem,

Ispred Udruge:

Stjepan Bernadić, kapetan bojnog broda u mirovini

Udruga kapetan školskog broda „Jadran“:

Anđelko Medić, kapetan duge plovidbe,

prof. dr. sc. Stipe Lakoš,  kapetan bojnog broda u mirovini,

Milan Marelić, kapetan bojnog broda u mirovini,

Stjepan Bernadić, dipl ing, kapetan bojnog broda (HRM)

Neven Šeparović, kapetan duge plovidbe

Osoba za kontakt:

Stjepan Bernadić, dipl ing: [email protected] 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  


-->