PLJAČKA S PEČATOM: Ovo su SDP-ovi direktori, puna plaće godinu dana i bonus od 5,5 mil. kuna

srpanj 24, 2016 maxportal
Share Button

MILIJUNSKI bonusi upravi Hrvatskih šuma Ivanu Paveliću, Mariji Vekić i Ivanu Ištoku samo su jedna od privilegija koje im je osigurao bivši SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina.Nakon što smo otkrili da tročlana uprava ima pravo na 5,3 milijuna kuna bonusa koje im sadašnji ministar Davor Romić odbija isplatiti, tajni ugovor im jamči i  direktorsku plaću ako ih nova vlast smijeni. Predsjednik uprave Ivan Pavelić je inače dugogodišnji prijatelj Tihomira Jakovine, pa su i on i drugo dvoje članova uprave, Marija Vekić i Ivan Ištok dobili izvrsne uvjete, piše 24 sata.

Otkazni rok godinu dana uz punu plaću, auto i kartice

Ugovor im jamči da u slučaju opoziva oni sami mogu birati između dvije opcije. Mogu biti 12 mjeseci na otkaznom roku, a za to vrijeme dobivati direktorsku plaću, imati službeni automobil, mobitel, službene kartice. Čak godinu dana tako će imati sve privilegije direktora iako su smijenjeni, što mogu samo sanjati obični radnici. Druga opcija je da ostanu raditi u Hrvatskim šumama, ali na koje god ih se radno mjesto postave, moraju imati plaću koju su imali kao ranije. Druga opcija ne vrijedi za predsjednika uprave Ivana Pavelića, ali vrijedi za Ištok i Vekić. Dodatno u toj opciji je da prva tri mjeseca i dalje imaju automobil, kartice…

Čak i ako dvoje  članova uprave prekrše ugovor i svojom krivnjom budu opozvani, opet im ostaje opcija mogu birati hoće li ostati u Hrvatskim šumama na istoj plaći koju su imali ranije.

Predsjednik uprave Ivan Pavelić ima inače plaću od 17.720 kuna mjesečno, član uprave Ištok 17.181 kunu, a članica Vekić 16.188 kuna.

Više otkaza, Veća dobit, veći bonus

Trojac iz uprave Hrvatskih šuma  inače jedini od svih državnih tvrki ima ugovoreno da im se bonusi računaju kao postotak od dobiti tvrtke. Zadnje tri godine dobit je rasla i lani je bila čak 186 milijuna kuna za tvrku koja ima monopol nad upravljanjem šumama. Željko Kalauz iz sindikata već je rekao da je dobit “napumpana” jer je otpušteno 1100 ljudi i dignute cijene. Dosad se nije znalo da veća dobit znači i veći bonus direktorima.

Hrvatski drvni klaster je inače proljetos tražio da Hrvatske šume spuste cijene trupaca koje prodaju drnoj industriji i koje je Pavelić digao za 12 posto. Direktor klasteraMarijan Kavran kaže da drvoprerađivači zbog viših cijena godišnje plaćaju 111 milijuna kun više. Napominje da su Hrvatske šume štedjele i na pogrešnim stvarima, poput zaprašivanja šuma protiv štetočina.

– Dizanje cijena i netransparentna dodjela sirovine uništila je male pilane. Mi brojimo žrtve koje je uprava ostavila iza sebe.  Hrvatskim šumama ne smije biti cilj ostvarivati dobit po svaku cijenu. Oni mogu biti motor ruralnog razvoja, razviti cijelu industriju i potaći zapošljavanje – kaže Kavran.

I predsjednik drvoprerađivačkog sektora HGK Ivić Pašalić proziva Hrvatske šume da su cijeli sektor podredili ostvarivanju dobiti.

– Ne očekuje se da oni rade s gubitkom. Ali primarni cilj ne smije biti velika dobit. Oni su skoro monopolni dobavljač sirovine za drvoprerađivače. Zato pregovaramo o promjeni lošeg modela prodaje trupaca i cijenama koje su sada postavljene -kaže Pašalić.

MP/Foto:Hrvatske šumeKomentari
Share Button