UZBUNA U STRANCI: HDZ i Plenković oglasili se oko “Brkićeve pozajmice”

srpanj 5, 2016 maxportal
Share Button
NAKON što je objavljeno da je Milijan Brkić, bez znanja Predsjedništva HDZ-a, uzeo pozajmicu od Prvog plinarskog društva, o svemu se oglasio i HDZ, ali i jedini kandidat za predsjednika stranke Andrej Plenković.

 ”Hrvatska demokratska zajednica uzimala je tijekom 2014. i 2015. godine kratkoročne pozajmice od PPD-a u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i Financijskim statutom HDZ-a te posve transparentno, što je svakome dobronamjernom vidljivo iz financijskih izvješća (bilanci, na stavci kratkoročnih pozajmica, konto 2621).Financijska izvješća su svake godine, nakon usvajanja na sjednicama Predsjedništva HDZ-a, uredno dostavljana Državnom uredu za reviziju i Financijskoj agenciji te objavljivana u skladu s propisima. Državni ured za reviziju je za 2014. i 2015. godinu dao bezuvjetno mišljenje o poslovanju HDZ-a
”, stoji u priopćenju HDZ-a.

Pozajmice su, pišu iz HDZ-a, korištene za tekuće financijsko poslovanje stranke te za financiranje izborne promidžbe za izbore za Europski parlament 2014. godine i predsjedničke izbore 2014./2015. godine.

”Pozajmice su uzimane uz znanje bivšeg predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. Upozoravamo javnost da svi oni koji ovih dana pokušavaju uvjeravati novinare da su pozajmice uzimane bez znanja bivšeg predsjednika HDZ-a i bez usvajanja financijskih izvješća na sjednicama Predsjedništva HDZ-a iznose bezočnu laž, a time zacijelo čine i kazneno djelo.

 Iz ovakvih napada možemo samo sa žaljenjem konstatirati kako očito postoje oni kojima progresivne promjene u HDZ-u nisu po volji pa na ovaj način pokušavaju zaustaviti te procese. To im neće uspjeti!”, zaključuju u HDZ-u.

Priopćenjem se oglasio i izborni stožer zasad jedinog kandidata za predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića.

‘Andrej Plenković, kandidat za predsjednika HDZ-a, zatražio je od glavnog tajnika ( Domagoj Ivan Milošević) detaljno izvješće o financiranju stranačkih aktivnosti. U svojoj kandidaturi za predsjednika HDZ-a Andrej Plenković se zalaže za transparentnost u financiranju i radu svih stranačkih tijela te odgovornost pojedinaca koji obnašaju stranačke dužnosti”, stoji u kratkom priopćenju njegovog stožera.

Pavao Vujnovac, hrvatski poduzetnik koji se bavi plinskim poslom, vlasnik tvrtke Energia Naturalis, krovne tvrtke koja okuplja niz tvrtaka okupljenih oko javnosti najpoznatijeg Prvog plinarskog društva, zatražio je prije nekoliko dana da mu HDZ vrati 4,2 milijuna kuna koje je ta stranka posudila 2013. i 2014. godine.

Taj iznos Vujnovac je posudio HDZ-u na izravnu zamolbu Milijana Brkića, tadašnjeg glavnog tajnika HDZ-a koji je nakon odlaska Tomislava Karamarka s mjesta predsjednika te stranke u prijelaznom razdoblju, kao njegov donedavni zamjenik, privremeno postao čelni čovjek HDZ-a.

Novac je, rekao je Vujnovac još 2013. posudio preko tvrtke Gas Trading uz 7,5 posto kamate. Ugovor o pozajmici istekao je 30. lipnja, a nakon toga je HDZ-u poslana obavijest da novac treba vratiti.

M. Marković/Foto:Komentirajte kao i prije. Jednostavno se prijavite putem Facebook-a, Gmail-a ili Twittera.


Share Button