Naslovna » Naslovna » ZLOČIN IZ MRŽNJE U VELIKOJ GORICI Ubojica je rekao: ‘Bosanci su niža klasa’ i ispalo cijeli šaržer
aa1_714231S1[1]

ZLOČIN IZ MRŽNJE U VELIKOJ GORICI Ubojica je rekao: ‘Bosanci su niža klasa’ i ispalo cijeli šaržer

Share Button

“Vi Bosanci niža ste klasa”, izgovorio je Željko Gmižić i cijeli šaržer ispalio u Ljubu Matića, porijeklom iz Tomislavgrada, oca četvero djece i hrvatskog branitelja. Da je ubojica rekao “Vi Srbi ste niža klasa”, Hrvatska bi bila nogama. Ovako svi šute.

LOVAC Željko Gmižić  došao je do šanka bratova kafića’ Gord’ u Vukovini kraj Velike Gorice i naručio bocu vina. Pio je sam. Kako su se promili alkohola u krvi punili tako je postajao agresivniji i počeo vrijeđati ostale goste među kojime je bilo i doseljenika u to područje. Svima je dao do znanja da mu ‘dojdeki’ smetaju. Tri sata kasnije odšetao do auta na parkiralištu, uzeo pištolj Smith&Wesson i vratio se za šank. Izvadio je oružje i petljao s njim pred očima Ljube Matića (52) zvanog Astro, rodom iz Tomislavgrada. Upravo je Matić, navode svjedoci ubojstva, bio osoba koja je zbog porijekla, smetala Gmižiću.

– Što će ti pištolj, odi doma, pijan si – rekao je Matić odgovorio svom ubojici prije nego što je ovaj planuo i počeo pucati.

– Šta vi Bosanci… niža ste klasa –  izgovorio je Željko Gmižić i cijeli šaržer ispalio u Matića, oca četvero djece i hrvatskog branitelja.

Meci su frcali na sve strane

– Željko je pucao dok nije ispraznio cijeli šaržer. Meci su frcali na sve strane. Čak je i konobar Silvio lakše ozlijeđen dok je mijenjao pepeljaru. Jedan od metaka odbio se od zida i okrznuo ga. Nakon što je ispraznio šaržer hladnokrvno sjeo za stol i nastavio piti. Mislim da taj čovjek ničega nije bio svjestan ni kad je došla policija – priča jedan od svjedoka ubojstva.gorica

Svjedoci dalje tvrde da je najmanje pet metaka završilo u nesretnom Matiću koji je tu večer, nešto prije 21 sat, uzeo kratki predah od građevinskog posla i s prijateljem otišao do kafića Gmižićevih.

U Gordu je bilo šest osoba, konobarica Višnja i konobar Silvio. Sreća je da u ovoj tragediji nije bilo još stradalih.

– Gmižić je došao u lokal iza 18 sati. Sjeo je uz šank i sam pio mrmljajući si u bradu. Boravak u kafiću doživio je kao odlazak u lov. Da nije potrošio sve metke, pucao bi još. Nije mogao stati, pričaju gosti kafića.

Maštao je da će postati astronaut

O ubojici nemaju riječi hvale jer je, napominju, ovisan o alkoholu, a više od ičega voli oružje za koje, kao lovac, ima dozvolu. Da bi nešto moglo poći po zlu dao je nasluti jer je na svom Facebook profilu dan prije ubojstva objavio: “Alkohol pomaže u otklanjanju stresa, grudnjaka, gaćica i drugih problema”.

Ljubo Matić zvan Astro, rođen je u Borčanima kraj Tomislavgrada. Sudionik je Domovinskog rata, donedavno se bavio trgovinom, a zadnjih godina građevinskim poslovima. U djetinjstvu je maštao da će jednoga dana postati astronaut pa otud i nadimak ‘Astro’. Prerano je otišao u nebeske visine. Skrbio se o supruzi, 91-godišnjoj majci i četvero djece – Mariji (26), Anti (22) i 19-godišnjim blizancima Nikolini i Josipu.

– Brat me nazvao da je ispred lokala gužva, policija, hitna. Oca nije bilo kod kuće pa sam otišla tamo. Policajac kojeg znam rekao mi je: ‘Marija, pođi kući. Zvat ćemo te ako bude trebalo’. Znala sam da je krenulo po zlu. Ubrzo je stigla tužna vijest. Moj tata je bio mirna osoba. Bio je branitelj, proveo na ratištu više od 200 dana, ali nije se puno busao u prsa time. To je bila njegova dužnost kao građanina ove zemlje. Svojim rukama nam je izgradio kuću. Brinuo se o cijeloj rodbini. Svakome je bio spreman pomoći. Zar je tom drugom čovjeku um pomutila zaljubljenost u konobaricu koja je sjedila u društvu moga tate i njegova prijatelja – pita se očajna Marija, najstarija kći pokojnog ljube Mattića Astra.

To je rasizam

Ovaj zločin u svim medijima tretiran je kao klasična pucnjava pijanog gosta u kavani i nalazi se na stranicama Crne kronike. I mještani Vukovine govore da je ovaj zločin ubojstvo iz mržnje: “Nepojmljivo je da Bosance smatra seljačinama i nižom klasom,  pa to je rasizam”, kažu Matićevi susjedi u Vukovini.

Ono što razumiju mještani Vukovine , a to je da je ovo ubojstvo  klasični zločin iz mržnje, da u podlozi ima rasističke stavove, za većinu medija je ‘obično’  kavansko ubojstvo moje je kumovalo pijanstvo.

Zamislimo što bi se dogodilo da zamijenimo samo jednu riječ  koju je izgovorio ubojica Željko Gmižić. Da je, recimo kazao “Šta vi Srbi… niža ste bića”, ta vijest bila bu u središnjem Dnevniku HRT-a, na mjesto zločina, prije policije, stigli bi Stipe Mesić, Zoran Pusić, Vesna Teršelić,  Milorad Pupovac, premijer Milanović, Jadranka Kosor i ini zaštitnici ljudskih prava u Hrvatskoj. Organizirale bi se press konferencije, okrugli stolovi i savjetovanja.

Pisale bi  tužbe i žalbe, zvalo Vijeće Europe, Hrvatska prozivala za nacionalizam, fašizam i rasizam.

Kad je Nedžad Hodžić, zastupnik bošnjačke nacionalne manjine u Saboru, poštom dobio razglednicu prijetećeg i vulgarnog sadržaja, (tko zna tko ju je poslao), saborski mu kolega Milorad Pupovac tražio je prekid sjednice Sabora da bi raspravljalo o ugroženosti manjina u Hrvatskoj. Sazvao je press konferenciju na kojoj je optužio “da smo u hrvatskoj politici i javnosti navikli na takvu vrstu fašističkih poruka, koje mogu završiti zlom, kao što i jesu ’91. godine”.

Bit će zanimljivo vidjeti hoće na ovoj zločin iz mržnje reagirati bilo koja osoba iz političkog života Hrvatske. Pa i spomenuti zastupnik Nedžad Hodžić.

Marko Marković


Komentari
Share Button

Pročitajte i ovo!

projekt-velebit-11

MARKO JURIČ: Vrijeme je za akciju, Hrvati moraju prestati biti narod sućutnih naricatelja

DOSTA je svih tih beskonačnih žalopojki o stradanju Hrvata. Raznih knjiga, dokumentarnih filmova, tribina, okruglih stolova …

-->