Kalifornija od 2020. uvodi obavezu ugradnje solarnih panela na nove kuće

svibanj 28, 2018 maxportal
Share Button

Kaliforniji će od 2020. godine vrijediti obaveza ugradnje fotonaponskih sustava za proizvodnju električne energije iz solarne na sve nove kuće i zgrade niže od tri kata koje će se tamo graditi, čime će ona postati prva američka savezna država, ali i prva u svijetu, koja će uvesti obvezu korištenja obnovljivih izvora energije za nove kuće.Orange County Register  piše da se trenutačno u Kaliforniji na 15-20 posto krovova svih novih obiteljskih kuća nalaze solarne ploče, a od 2020. jedine dopuštene iznimke bit će građevine na koje se iz tehničkih razloga fotonaponski paneli neće moći postaviti, ili one koje se nalaze u sjeni viših građevina ili drveća pa takva instalacija ne bi imala smisla.

San Francisco Chronicle računa da će ova obaveza poskupjeti gradnju kuća za 10-ak tisuća dolara

Iz kompanije Tesla objavili su informacije o novim solarnim krovovima, koji će izgledati kao glatke crne staklene ploče i imati teksturu staklenih pločica. Cijena od 21.85 dolara (oko 150 kuna) po kvadratnom metru izračunata je za krov kojeg čini 35 posto solarnih pločica.

“Napravljene od kaljenog stakla, pločice solarnog krova više od tri puta su jače od standardnog crijepa” pa u reklamnim poruka piše da im je  jamstvo doživotno.

MP/Foto:tesla.com

Komentari
Share Button