Dani hrvatskog kulinarstva: Donosimo popis najboljih kuhara i slastičara

26 prosinca, 2020 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju ovogodišnji  Dani hrvatskog kulinarstva održali su se u online izdanju kako bi hrvatski kuhari i slastičari i dalje mogli težiti kulinarskoj izvrsnosti i kreativnom izražavanju za koju možda nemaju priliku u svakodnevnom radu.



Želja organizatora je bila i animirati svoje članove u vrijeme kad su mnogi ugostiteljski objekti zatvoreni.  Natjecatelji su mogli sudjelovati u 12 različitih kuharskih i slastičarskih kategorija.

Mjesec dana su imali vremena za osmišljavanje, pripremu i prijavu svojih radova, a nakon isteka roka, članovi ocjenjivačkog suda HKS-a na svoje su mailove dobili radove pod šiframa te proglasili pobjednika u svakoj od zadanih kategorija.

Iako je nedostajalo ono najbitnije što radi prevagu kod ocjenjivanja jela, miris i okus, suci su pomno proučili pristigle fotografije i recepture te odlučili kome će pripasti vrijedne novčane nagrade i nagrade sponzora. Sve radove su i komentirali kako bi natjecatelji dobili povratnu informaciju i tako se educirali. 

Pobjednici natjecanja po kategorijama:

Kuharska natjecanja:

  1. Umjetnost kuhanja – finger food: Amos Novak
  2. Umjetnost kuhanja – toplo glavno jelo: Tomislav Greganić, hotel The Westin Zagreb
  3. Umjetnost kuhanja – mistery box: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
  4. Umjetnost kuhanja – bolnički menu: Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula
  5. Umjetnost kuhanja – Hrvatska kulinarska baština u modernoj izvedbi – glavno jelo: Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin
  6. Kulinarska umjetnost – carving – voće i povrće:  Ivan Ursić, Hoteli Brela – hotel Berulia, Brela
  7. Umjetnost kuhanja – makrobiotičko glavno jelo:  Patrik Prnjak, Restoran Lesnina xxxl, Pula

Slastičarska natjecanja:

  1. Umjetnost slastica – slatki pladanj (Petit four):  Jadek Sandra, Sandrini kolači, Slatina
  2. Umjetnost slastica – desert – topli i hladni: Marija Bošnjak, Srednja strukovna škola Vinkovci
  3. Umjetnost slastica – torta: Danijela Matijašić, Restoran Katarza, Koprivnica
  4. Slastičarska umjetnost – skulptura: Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica
  5. Veganski ili bezglutenski restoranski desert: Toni Magdić, Slavonski Brod

“Nadamo se da ćemo se uskoro ponovno moći okupljati i u živo jer u planu za iduću godinu su brojna natjecanja, redizajnirani Hrvatski kuharski kup, Državno prvenstvo kuhara i slastičara kao i učeničko natjecanje Kamelija kup, a najviše nas veseli organizacija natjecanja „Bocuse d’Or Croatia“ za kuhare iz restorana s Michelin oznakom ili preporukom na kojem će se tražiti hrvatski predstavnik za europske kvalifikacije i eventualno finale u Francuskoj” kazali su iz Hrvatskog kuharskog saveza.

Tomislav Radić/Foto:press

 


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •