Daske za rezanje mogu imati više bakterija od WC školjke! Kako ih održavati

veljača 10, 2020 maxportal
Share Button

Daska na kojoj svakodnevno režete meso i povrće sadrži 50 puta više bakterija nego zahodska daska. I zato je treba mijenjati puno češće nego što to činimo. U Hrvatskoj ima kućanstava koja su dasku za rezanje, zbog emotivnih razloga, naslijedili od bake.



Daska za rezanje sastavni je dio kuhinjskog pribora, ali ljudi često zanemaruju važnost  njihova pravilnog čišćenja. Pranje kuhinjskog posuđa bitno je kako biste spriječili trovanje hranom.

Ako se redovno ne čiste, daske za sjeckanje u kuhinji znaju imati i do 200% više bakterija od zahodske školjke.

Kao što je važno dobro očistiti radne površine i pribor kada pripremamo sirovo meso, jednako je važno da pravilno čistimo i održavamo daske za rezanje, budući da posljednjih nekoliko godina istraživanja pokazuju kako, primjerice, na onoj plastičnoj bakterije mogu preživjeti dovoljno dugo da se prenesu na iduću namirnicu i ugroze nam zdravlje

Budući da su bakterije nevidljive, možda niste nužno svjesni koliko može biti prljava. Imati više daski za sjeckanje različitih vrsta namirnica dobar su način za održavanje higijene prilikom pripreme hrane. Svaka treba imati svoju svrhu, bilo da se radi o korištenju za sirovu ili gotovu hranu.

Drvenu dasku dobro je redovito čistiti mineralnim uljem. Uklonite mrlje od hrane na plastičnim daskama za sjeckanje trljajući ih svježim limunovim sokom te ostavite preko noći.

Kako biste bili sigurni da ste ubili bakterije, uvijek ih operite vrućom vodom ili, još bolje, prelijte ih prokuhanom vodom kako biste ih sterilizirali. Ako daske možete staviti u perilicu posuđa, to je najlakši način da riješite zaostalih bakterija. Važno je da pranje bude namješteno na 65 °C ili više ako imate tu opciju. Obavezno dezinficirajte površine na kojima ste rezali sirovo meso.

Ne stavljajte drvene ploče u perilicu posuđa i izbjegavajte namakanje kipućom vodom jer bi u protivnom moglo puknuti. Većina njih napravljena je od lijepljenog drveta koje će se razdvojiti uslijed topline i prevelike količine vode u perilici.

Ne stavljajte sirovo meso na istu ploču na koju stavljajte termički obrađenu hranu. Pritom je važno da ne brišete daske kuhinjskom krpom koju koristite za druge površine, pogotovo ako ste prije toga na njoj rezali sirovo meso.

Drvene podloge teže je za održavati jer nisu toliko otporne na toplinu, ali ako se redovito i pravilno čiste mogu trajati godinama. Čvrste su i dobre za upotrebu te ne otupljuju noževe. Unatoč činjenici da se bakterije uvlače u drvo, one se tamo ne mogu razmnožavati pa vremenom odumru.

Plastične daske možete prati u perilici. Općenito je lakša za održavanje i čišćenje s tim da ju povremeno treba  dezinficirati na visokim temperaturama u perilici.

Megy M. /Foto: Ilustracija

 


Komentari
Share Button