Stručnjaci objašnjavaju je li plijesan na suhom mesu dobra ili loša

29 listopada, 2021 maxportal
Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Hrvatski veterinarski institut poslao je upozorenje domaćim proizvođačima mesa. U velikoj analizi suhomesnatih proizvoda, otkrili su da su delicije domaćih OPG-ova energetski kvalitetne, ako se jedu u pravoj mjeri, ali i da mogu postati potecijalno opasne za zdravlje zbog loše plijesni.



Iz Instituta navode da je riječ o mikotoksinima, koji utječu na krvožilni, probavni, dišni sustav i kožu. Kad je plijesan penicilin, a kad otrov?

Hrvatski veterinarski institut poslao je upozorenje domaćim proizvođačima mesa. U analizi suhomesnatih proizvoda, otkrili su da su delicije domaćih OPG-ova energetski kvalitetne, ako se jedu u pravoj mjeri, ali i da mogu postati potecijalno opasne za zdravlje zbog loše plijesni.

Je li plijesan na suhom mesu penicilin ili je otrov, odgovor ima Irena Pirjać.

Ako se meso ne suši u pravilnim uvjetima, dobra plijesan koja mu daje okus, miris i izgled, postaje opasna, puna otrovnih tvari mikotoksina, upozorili su s Hrvatskog veterinarskog instituta, nakon što su uzorkovali 270 suhomesnatih proizvoda domaćih OPG-ova, piše RTL

“Ti proizvodi često zriju kroz duže vrijeme. Pršuti naročito, koji zriju ponekad i 12 mjeseci. Ili recimo kuleni koji duže vremena također zriju. Dakle, postoji opasnost da se u takvim proizvodima kroz taj period dugog zrenja pojave toksini koji su naravno štetni za zdravlje ljudi”, kazala je Jelka Pleadin, voditeljica laboratorija.

Mikotoksini u hrani, nakon duže konzumacije, utječu na krvožilni, probavni, dišni sustav i kožu. Iako je plijesan većinom dobra, kupci najčešće kada je vide, ne razmišljaju dvaput što će s proizvodom.


Širi dalje
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •