ANALIZA: Zbog čega je Kolinda Grabar Kitarović izgubila ove izbore?

7 siječnja, 2020 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velika grupa stručnjaka, intelektualaca, PR stručnjaka, matematičara, analitičara lijeve provenijencije predano su radili na tom projektu Zorana Milanovića kao protukandidata Kolindi Grabar Kitarović, a  strategiju su prilagodili njegovom karakteru, njegovim komunikacijskim i retoričkim vještinama.Odlučili su se za jednu jedinu moguću taktiku, a to je napad na „lopovski HDZ“ preko kojega su i Kolindu Grabar Kitarović stalno gurali prema toj klijentelističkoj stranci.

U trenutku kada se Kolinda Grabar Kitarović iz pragmatičnih razloga naslonila na HDZ svi mediji, desni i lijevi proglasili su je Plenkovićevom političkom istomišljenicom i sve HDZ-ove suspekcije, osobito one iz prošlosti, prevalili su na njena leđa.

Na plodno tlo je pala i formula koja je proizvod lijeve falange HDZ=SDP što je bio melem za uši desnim snagama koje su to prihvatile zdravo za gotovo, tako da su lijevi i desni bili u koaliciji protiv Kolinde Grabar Kitarović svatko iz svojih pragmatičnih razloga.

Pojava Miroslava Škore koja sigurno nije slučajna dodatno je učinila ogromnu uslugu ljevici u razbijanju demokršćanskog biračkog tijela i bez sumnje možemo tvrditi da je Škoro apsolutno zaslužan za rušenje Kolinde Grabar Kitarović, odnosno za instaliranje Zorana Milanovića na Pantovčak.

Prema svim analizama i prognozama kako se približavao prvi krug predsjedničkih izbora činilo se da će biti pravo Božje čudo ako Kolinda Grabar Kitarović uđe u drugi krug. Bez obzira na sve loše okolnosti koje joj nisu išle na ruku, na sve gafove koji su isključivo proizvod njene osobnosti, bez obzira na evidentno jačanje potpore Škori koji je duboko zagrabio u njeno prirodno biračko tijelo, ipak se voljom naroda dogodilo to pravo Božje čudo i Kolinda Grabar Kitarović je ušla u drugi krug zaostajući za Zoranom Milanovićem nešta manje od 3% što se činilo lako dostižnim.

Tu noć, u stožeru Kolinde Grabar Kitarović, orilo se „pobjeda, pobjeda“ i doista su se svi osjećali pobjednicima, jer njenim simpatizerima pao veliki kamen sa srca.  Anušić i njegovi suradnici iz vrha stožera su primali čestitke za dobro odrađen posao.

Već sutradan je pobjednički izborni stožer Kolinde Grabar Kitarović, po želji predsjednice i uz znanje Andreja Plenkovića, pojačan Milijanom Brkićem koji slovi za odličnog operativca, dobrog poznavatelja pa čak i stvaratelja  HDZ-ove stranačke infrastrukture.

Odmah potom osvanulo je na desetke tekstova na portalima i tiskanim medijima o Brkiću i činilo se da će on kao pojačanje potpuno poništiti Milanovićevu prednost i biti presudni čimbenik u konačnoj pobjedi Kolinde Grabar Kitarović.

Predsjednici Kolindi Graba Kitarović na ruku su išla i tri TV sučeljavanja, od kojih je na dva bila vrlo uvjerljiva.

No, nije bilo dovoljno. Izlazne ankete u izbornoj noći nakon drugog izbornog kruga potpuno su zamrznule sve  nazočne u stožeru HDZ-a.

Umjesto da je anulirana prednost Zorana Milanovića iz prvog kruga njegova prednost je bila veća u odnosu na rezultate prvog kruga i tada su svi znali da je Kolinda Grabar Kitarović izgubila izbore. Čini se da angažiranje Milijana Brkića nije donijelo željenog ploda.

I ne samo to! Brojni analitičari smatraju da je angažman Milijana Brkića bio nepotreban jer je poslužio lijevom mainstreamu kao idealno oružje za novi udar na Kolindu Grabar Kitarović.

Pažljivi promatrači i analitičari misle da je angažman Milijana Brkića u ovoj priči trebao biti decentan, samozatajan, ali operativno jak bez previše javnog slikanja, jer upravo su te slike, čini se, snažno mobilizirale lijevo biračko tijelo koje je slalo poruku da se nikako ne smije dopustiti da im Hercegovci ponovo izaberu predsjednicu!

Mobilizacija ljevice dogodila se najsnažnije u Istri, Varaždinskoj županiji, u Krapinsko- Zagorskoj Županiji .
Taj isti fenomen se odrazio na rezultate izbora u Zagrebu koji je radi velikog volumena svog biračkog bazena bio ključan na ovim izborima i Kolinda Grabar Kitarović zagrebački minus od 75 000 glasova nije mogla nigdje nadoknaditi.

Zagreb su trebali riješiti Mikulić, Bandić i Brkić i u tome nisu uspjeli. Bandićeva potpora, pa i njene izjave o kolačima, posebna su priča.  Kolinda je u Zagrebu osvojila 74 tisuće glasova manje od  Milanovića ( 227.609/  153.687), a prije pet  godina s Josipovićem je bila gotovo izjednačena. Josipović je osvojio   51,89% (216 290), a Kolidna 48,11% (200 573).

Kada tim imenima dodamo i ono najveće i najutjecajnije, a to je ime Andreja Plenkovića kojemu je izrazito nesklono desno biračko tijelo reklo ne, tada dobivamo cjelovitu sliku o gubitku ovih izbora bez obzira na jakog i dobro organiziranog protivnika koji je te sve greške znalački kapitalizirao.

Ljevici je bilo dovoljno umrežiti Kolindu Grabar Kitarović s nepopularnima Bandićem, Plenkovićem, Mikulićem i Brkićem, to na pladnju servirati indoktriniranim biračima i uspjeh je bio zagarantiran. Koliko je toj slici pridonijela sama Kolinda Grabar Kitarović to je za posebnu analizu i ocjenu što je svakako otežalo posao direktoru njene kampanje gospodinu Ivanu Anušiću! Njegova glava kao jedinog žrtvenog jarca sada je na panju!

Osječko-Baranjska županija je donijela pobjedu Kolindi Grabar Kitarović gotovo s istom razlikom kao i 2015. godine, ( 10.000 glasova više) a pobjedu je ostvarila i u svim drugim slavonskim županijama bez obzira na snažan utjecaj Škorinih birača u tom dijelu Hrvatske.

Njena pobjeda u 12 županija nije bila dovoljno velika da amortizira gubitke u Zagrebu, Istri i Zagorju što je konačno odgovornost onih koji operativno kontroliraju taj dio Hrvatske.

Porazu Kolinde Grabar Kitarović su najznačajnije kumovali Škorini birači i to ne samo oni koji su poništili listiće (30 do 40. 000), već i oni koji su izravno glasovali za Zorana Milanovića, (po agenciji Ipsos oko 100.000) kao i oni koji nisu izašli na izbore zbog protesta.

Treba spomenuti da se u medijima vrti da su Škorini glasači poništili oko 90.000 listića što nije točno. Nevažećih listići na izborima je uvijek između 3 i 3,5 posto, a sada i do 5,5 posto. Poništavanje listića najavili su su i glasači Darija Juričana pa možemo samo nagađati koliko  je Škorinih glasača poništilo listića. Procjena je oko 35.000 tisuća.

Njima treba svakako pridodati( procjena je)  oko 50 000 glasova HDZ-ovih crnih labuda koji su glasovali za Milanovića kako bi na porazu Kolinde Grabar Kitarović rušili Andreja Plenkovića. Kada zbrojimo sve ove fenomene razvidno je da bi bez tih fenomena ili barem bez dijela njih, Kolinda Grabar Kitarović uvjerljivo pobijedila.

Zaključno, Milanović nije pobijedio Kolindu, a pobjeda je uvjerljiva, zato što je osvojio previše glasova nego jer je ona osvojila mnogo manje od očekivanog. Milanović je osvojio  1.034.389, a Kolinda  929.488 jer ni ona ni njen nisu uspjeli privući dovoljan broj birača kao 2014. godine.

Prije pet godina Graba Kitarović je osvojila 1. 114 945 što je 185 tisuća više nego na ovim izborima.

Kazimir Mikašek-Kazo/ Foto: pxl

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •