Opasni politički tereti Nine Obuljen: Ante Tomić laže – HAVC mu je avansno plaćao

26 listopada, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

PIŠE: Željko Maršić-ZengaPlenković je novu ministricu kulture Ninu Obuljen Koržinek doslovno silom nametnuo suverenističkom izbornom tijelu. Unatoč ozbiljnim upozorenjima tako je odigrao potez koji će i njega prisiliti da kroz mandat nosi terete njezina minulog rada. A oni su teški i vrlo ozbiljni.

Njezinim imenovanjem ozbiljno su zaljuljane parole o vjerodostojnosti i neophodnom osobnom integritetu pri izboru dužnosnika, koje je Plenković uporno ponavljao tijekom kampanje. Gospođa ugodne dubrovačke dikcije, za sobom ostavlja tragove opasnih djelatnosti, koji će prije ili kasnije doći pod udar, ako nikoga drugog onda budućeg sustava domovinske sigurnosti.

Nina Obuljen je mandat počela javno i bezočno lažući. Slagala je da tvrtka Oktavijan, za Praljkove vrijedne zbirke dokumenata i analize o ratu u Hrvatskoj i BiH, nije ovršena za iznos poreza, zbog njezine, vlastoručno potpisane ocjene, kojom ih je svrstala u literaturu koja podliježe oporezivanju. Temeljem odluke Nine Obuljen Porezna uprava Praljaku je 7.svibnja 2013. poslala ovrhu za 435. 000 kuna, iako su mnogi dokumenti i zbirke relevantno uključeni u dokazne materijale suda u Haagu.

Od svoje ocjene nikada nije odustala iako je klasifikacija NSK postupila drukčije i zbirke svrstala u neoporezivu kategoriju. Od mišljenja i ovrhe se nije odustalo unatoč intervenciji tadašnjeg premijera Milanovića i Freda Matića. U toj prljavoj raboti je potpuno ignorirala činjenicu da je isto ministarstvo blagonaklono oslobodilo poreza dokazani pamflet Žarka Puhovskog „Operacija Oluja i poslije“. Sud u Haag-u je uradak Puhovskog odbacio kao nevjerodostojan.

Maštovitost Nine Obuljen se pokazala u punom sjaju pri kreiranju interesnih kolopleta povezanih s HAVCom (Hrvatski audiovizualni centar). Jasen Mesić i Nina Obuljen su dovođenjem Hribara (2010.), kreatori ovog filigranskog, kružnog sustava u kojemu jedni druge imenuju, jedni druge nagrađuju i jedni drugima isplaćuju novce. Ako niste kružno omiljeni, do sredstava jednostavno ne možete doći.

Prvo je Nina odabrala Hribara za ravnatelja, a onda, kako bi joj uzvratio uslugu, Hribar je imenovao nju u članstvo upravnog odbora. Bezbrojne, ozbiljne inkriminacije HAVCa događale su se kako do njezina dolaska u upravni odbor tako i nakon njezina imenovanja 2015.

Kriminalni tijekovi novca, sukobi interesa, regionalni (filojugoslavenski) nagradni prsten  baziran na koprodukcijskom rasipanju hrvatskog novca, poticaji suprugama, bliskoj rodbini, članovima upravnog odbora…..   Suma od 70tak milijuna kuna godišnje mamac je mnogima. Nina ništa od navedenoga nije zamijetila. Nisu je zasmetale ni avansne isplate par stotina tisuća kuna Anti Tomiću i sličnima – Nina zna da Ante ne može omanuti. Tomić se hvali kako od države niti traži niti dobiva išta. Točno. Traži i dobiva od države u državi –HAVCa.

Sjećate li se medijske vriske u slučaju Crnoja. Čovjek je odstupio zbog nenamjenskog utroška kredita koji redovito plaća. Orile su naslovnice mainstream medija o velikom slučaju i prije i nakon odstupanja.

U slučaju Nine Obuljen inkriminacije su proglašene hajkom na uljuđenu i uvaženu stručnjakinju.

Očito ljestvice nisu iste za sve. Na nama je prosuditi za koga su kako postavljene. Na kraju, Nina je u HAVCu dijelila umjetničke interese s Mimom Simić, „nadarenom“ vječnom studenticom, uvaženom, kompetentnom članicom umjetničkog vijeća pri HAVCu. Oni dodjeljuju novčane potpore.

Mima je pozorno promatrala ustoličenje Obuljenke i na kraju odahnuvši, kulturno, obrazovano i kompetentno otpuhnula „ HVALA KURCU“. Nina će po Plenkovićevoj zapovjedi istražiti samu sebe i HAVC pa kulturna i kompetentna Mima ne mora brinuti brigu odškrinutih afera. O tempora o mores!

Završetkom mandata u ministarstvu kulture pod ravnanjem Bože Biškupića i Jasena Mesića, Nina odlazi „srediti stanje“ u Programskom vijeću HRT (2012.) Raširenih ruku je dočekuje netom imenovani, ideološki rigidni, Goran Radman. Odmah je imenuje predsjednicom Programskog vijeća. Njoj nije zasmetalo što je SDP netom srušio „njezin“ Zakon o HRTu, kojim se ravnatelj birao nestranačkim sustavom.

Milanović je odlučio sve vratiti u ruke jedne stranke, unatoč europskim upozorenjima degradirao proces i postavio Radmana. Ovaj je sasjekao sve urednike i novinare koji su i pomislili na hrvatski suverenizam, donio totalitarne akte koji danas padaju po sudovima… Od Trećeg programa HR učinili su opskurnu jugofilnu bazu, koju su krasile emisije tipa- kako sam postala Titova pionirka…

Nina je s pozicije predsjednice programskog vijeća suvereno i oholo branila Radmanove rabote. Nisu joj smetali ni ideološki motivirani otkazi i uništene karijere, poput slučaja Karoline Vidović Krišto, koja je na kraju sudski pobijedila ovaj monstruozni sustav. Ninino Programsko vijeće jednoglasno je podržalo ukidanje emisije i suspenziju urednice KVK.

Nina je predsjedala jugofilnim Programskim vijećem HRT od 2012. do 2014., kompetentno i srčano podupirući Radmanovo partijsko divljanje programom i zaposlenima.

Njezin rad  se diči još jednom „poslasticom“. Za vrijeme Biškupića obožavala je  financijski podupirati (pseudo)znanstvene projekte na štetu hrvatskog suverenizma. Tako su odobrili financiranje projekta i knjige Snježane Kordić „Jezik i nacionalizam“, kojom se negira postojanje hrvatskog jezika. Nakon mnogih protesta pa čak i prijava koje su podigli mnogi hrvatski jezikoslovci i intelektualci, Nina je  hladno potpisala odgovor kojim tvrdi: „da su se članovi Komisije vodili kriterijem stručne utemeljenosti i relativne zanimljivosti problematike“…

A riječ je o knjizi koja hrvatski jezik ne vidi na lingvističkoj karti Europe, odriče mu zasebnost i pravo na život pod hrvatskim imenom te ga proglašava policentričnim srpsko-hrvatskim…

Tako je Nina „kompetentno i kulturno“, rušeći hrvatski suverenizam, dopuzala do mjesta ministrice kulture.

Njezini tereti postaju tereti Andreja Plenkovića. Stoga, nije po Plenkovića opasno nezadovoljstvo hrvatskih suverenista. Nad glavom mu vise opasne inkriminacije osobe koju je nametnuo, ne osvrćući se na upozorenja. Nina Obuljen je njegov „osobni projekt.“

Osobno ću odahnuti kad budem vidio da joj pozornost, koju će nesumnjivo doživjeti svaki njezin potez, neće dopustiti jugofilno i antisuverenističko djelovanje.

Njezin odlazak s mjesta ministrice komentirat ću kulturno, poput dolaznog komentara njezine cijenjene suradnice Mime Simić: Hvala kurcu!

Foto:20minuta


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->