Pogled iz Kanade: Sveučilišni profesor iz Toronta o novom mandataru Tihomiru Oreškoviću

26 prosinca, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

TV postaje su održale „prigodne skupove“ povodom izbora Oreškovića. Većina ih smatra kako će novi mandatar svojim ugledom i predodžbom u financijskom svijetu iznjedriti povoljne masovne kredite za Hrvatsku.

tihomir-j1311-e1432120467143[1]

Dr. Tihomir Janjiček, Humber Coll. TorontoNakon doista i mučenja i mrcvarenja svih hrvatskih državljana, konačno je izabran novi mandatar. To je kanadski Hrvat, čovjek iz dijaspore. Predstavljen je kao stručnjak, ali ne za sve, već za financije u farmakologiji! Rješenje gospodarska kriza nekako je navodno bila motiv svim stranama u vječnim pregovorima oko imenovanja premijera i sastav nove Hrvatske Vlade.

Javnost u Hrvatskoj je vrlo podijeljena oko novog premijera, jedni ga hvale, a drugi žale. Dakle, jednostavno pitanje se nameće, pa što je ispravno od toga.

Kao Hrvat iz dijaspore, baš kao i moj imenjak, mogu reći općenito nismo dobro došli u Domovini. Nekako prema nama dominiraju zavist i prezir. Razlog, jer „oni naši tamo“ samo pričaju o ljubavi prema Domovini, ali ih baš briga i ne vraćaju se u Hrvatsku osim na ljetovanje na Jadran. S time je sigurno bio suočen i gospodin Orešković.

Napredujući u svom stručnom pozivu odlazi u Nizozemsku. Za većinu Hrvata u Domovini Orešković je samo iskoristio mjesto ravnatelja u „Plivi“ i brže bolje napustio Hrvatsku. Drugim riječima, svi Hrvati u dijaspori, posebice oni preko Atlantika su lažni domoljubi.

Orešković se vraća u Domovinu. Zlobnici će reći „pa kad se već osigurao s novcima za čitav život i još kao premijer dolazi“. Novci su rijetko kada baš za čitav život, osim ako se nisu stekli u drugom dijelu života! Primjera za tu tvrdnju imamo na pregršt, pa su mladi bogatuni ili osiromašili, ili prerano i tragično okončali život. Dok su oni koji su novce stekli iza svoje četrdesete godine uglavnom ostali „bogati“.

Dakle, Orešković se vraća na mjesto koje bi uvijek svaki političar poželio samo zbog „fotelje“, a što će učiniti u toj „fotelji“ ne bi bilo briga niti jednog političara. Dokaz je upravo Zoran Milanović, koji tako cinično i silno lagao javnosti o doista NE viđenom poboljšanju u Hrvatskoj u zadnje četiri godine. Orešković se prihvaća izazovne dužnosti za male novce.

Dužnosti koja će mu prije svega donijeti glavobolju i nemiran san, stres i traume svake vrste. Zato jer je svoju stručnu predodžbu sposobnog ravnatelja financija farmakologije s teškom mukom stekao. Taj svoj ugled stavio je na kocu, jer nema nikakvog jamstva u uspjeh niti za jednu dužnost u životu, ma koliko se razina stručnosti posjedovala. Uz to još za plaću koja je sigurno 50 puta manja od one koju sada ima! Zbog toga svatko onaj koji govori o „lažnom“ domoljublju Hrvata u dijaspori, uključujući i gospodina Oreškovića, a posebice iz Kanade, jednostavno zlonamjerno pakosti s ne istinom!

Bilo je već i poruga na račun Oreškovićevog slabijeg poznavanja hrvatskog jezika. Rekao je u svom prvom obraćanju hrvatskoj javnosti, „ovdje smo mi svi da služimo hrvatskim građevinama“. Imao je i poteškoće izreći riječ „dobivenom“. No, na to treba prije svega gledati simpatično, jer čak i uvjetima težeg snalaženja s Hrvatskim jezikom, BEZ POLITIČKOG iskustava, za male novce i s rizikom osobnog stručnog kredibiliteta prihvatio se dužnosti premijera RH.

Moram se prisjetiti kako sam jednom prigodom slušao jednog našeg Hrvata koji nam je za 1. siječnja svima poželio „sretnu novu govedinu“! Znali smo svi što je želio reći, nasmijali smo se svi, ali NE ismijali, jer želio je to reći na svom Hrvatskom jeziku koji je kroz vrijeme zaboravio.

Nazočio sam 2011. godine otvaranju tamburaškog festivala u Chicagu. Generalni konzul RH u obraćanju Hrvatima nije našao za shodno izreći NI JEDNU JEDINU HRVATSKU RIJEČ! Tom prigodom se spominjao je dvadesetu obljetnicu vojne operacije „Pustinjska oluja“ u Kuvajtu, sjetio se svih palih američkih vojnika i iskazao im duboku sućut. Nije se prisjetio obljetnice pada Vukovara i hrvatskih hranitelja i godine kada je počinjen GENOCID nad Hrvatima. Nije jer nije „razmišljao“ na hrvatskom nego na engleskom jeziku!

No, na stranu sve gore spomenuto jednostavno pitanje se nameće samo po sebi. Što će moći učiniti gospodin Orešković. Iskreno, vrlo je diskutabilno. Premijerska dužnost je POLITIČKA dužnost, nije čak ni ekonomska, a još manje financijska i još manje u farmakologiji. TV postaje su održale „prigodne skupove“ povodom izbora gospodina Oreškovića. Većina ih smatra kako će gospodin Orešković svojim ugledom i predodžbom u financijskom svijetu iznjedriti povoljne masovne kredite za Hrvatsku.

Moram reći otvoreno, tako nešto se neće dogoditi. Ne zbog gospodina Oreškovića, već jednostavno „zapad“ ne funkcionira preko takvih „veza“. Imaju i na „zapadu“ svoje veze, ali one nisu utemeljene na stručnosti, već na korumpiranosti kao i u nas.

Razlika je ta što je „zapadna“ korumpiranost daleko UBOJITIJA i „profinjenija“ nego naša. Ne koristi se tako učestalo baš za sve i svašta kao u Hrvatskoj. Svi koji živimo na „zapadu“ znamo jednostavno pravilo da je na „zapadu“ najteže dobiti NOVAC!

Treba se kako kažu „napraviti“, a za to pravljenje novca treba SVEGA i SVAČEGA. Polazeći od poslova koji se ne nalaze lagano, kako to većina misli u Hrvatskoj! Previše je nisko plaćenih poslova i premalo bolje plaćenih poslova, pa je stoga stvaranje karijere svakom useljeniku iznimno teško.

Orešković se kao osoba formirao u Kanadi, pa ma koliko uvažavali njegovu stručnost, ipak nikad nije bio suočen s DISKRIMINACIJOM u Kanadi! Nje je i ovdje u izobilju i svi se dijele samo na usljene i rođene Kanađane. Onda svakoj razumnoj osobi može biti jasno koliko je teško priskrbiti „par milijardica“ eura ili dolara! Veliki novci se priskrbljuju SAMO u Hrvatskoj i to na brzinu, jer potječu od KRIMINALA!

Budimo sigurni, gospodin Orešković ima malo izbora, morati će zatražiti pomoć MMF i drastično srezati proračunske rashode! Tek nakon toga može se Hrvatska nadati „povoljnim“ kreditima! Za „bailout“ program niti Most, niti HDZ nisu nikad ni čuli i stoga ga neće ni pokušati učiniti.

U naredne četiri godine dolazi „zatezanje remena“ u trajanju od tri godine, a tek u zadnjoj godini vlade možda poboljšanje. Hoće li vlada opstati i ako opstane hoće li biti veće poboljšanje nego IZMIŠLJENO od bivšeg premijera Zorana Milanovića, ostaje tek za vidjeti.

Foto:Licencirane fotografije TEVA

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •