Zašto HINA vrijeđa Viktora Orbana? Je li to stav i Vlade RH?

travanj 16, 2018 maxportal
Share Button

Nakon uvjerljive pobjede u parlamentarnim izborima u Mađarskoj, vođa političke stranke Fidesz i mađarski premijer, Viktor Orban, jednostavno je rekao: „Pobijedili smo“.Za Orbana i njegove podupiratelje pobjeda koju su ostvarili nije tek pobjeda na izborima. To je dokaz koliko cijene državnu nezavisnost koju zapadni mediji i politički vrh redovito osuđuju.

Nakon Orbanove pobjede desetak tisuća građana prosvjedovalo je Budimpešti smatrajući da su prevareni, traže novo prebrojavanje listića ili nove izbore. Nezadovoljni su i izbornim sustavom kojeg treba mijenjati.

Orbana drže glavnim krivcem za stanje demokracije, neslobodne medije koji propagiraju samo njegovu politiku.
“Za našu generaciju, postoje samo dva izbora: emigracija ili revolucija. Mi smo odabrali!”, poručili su prosvjednici.

Viktor Orban za dio Mađara je autokrat, za većinu nacionalni junak. Nezaposlenost je spustio na 3,8 posto, gospodarski rat u 2017. je četiri posto.

Nama je pak zanimljivo kako Orbanovu pobjedu i njegov politički profil predstavlja HINA – Hrvatska izvještajna novinska agencija, vlasništvo Republike Hrvatske.

U izbornoj noći Hina je emitirala tekst koji bi bio primjeren portalu Index , ali ne i državnoj novinskoj agenciji. Osim što su amaterski pobrkali žanrove pa je u istom tekstu i izvješće o izborima i komentar o Viktoru Orbanu, u tekstu citiraju samo Orbanove protivnike.

Neobično je da nacionalna novinska agencija premijera susjedne države, izabranog dvotrećinskom podrškom, naziva autokratom, citira samo njegove političke suparnike protivnike, koji ga pak nazivaju mafijašem i diktatorom.

Pri tome Hina, baveći se političkim aktivizmom, a ne novinarstvom u kojem su “činjenice svete, a komentari slobodni”, redovito prešućuje da većinu organizacija koje prozivaju Orbana financira George Soros, s kojim je Orban u otvorenom neprijateljstvu.

Izvještavanje Hine o mađarskoj primijetili su i u mađarskom veleposlanstvu u Zagrebu pa su se pitali je li to i stav Vlade RH o Viktoru Orbanu.

Nasreću nije, jer Plenković je ipak ozbiljniji nego bi to novinari Hine željeli pa je uljudno čestitao Orbanu na pobjedi, a Hini, već drugi put, poručio da se bave novinarstvom, a ne političkim aktivizmom.

M. Marković/foto:

Komentari
Share Button