Zvonimir Hodak: Tuđmanova salveta i govor u Lisinskom

18 travnja, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Velika povijesna laž je politička poslovica da pobjednici pišu povijest. Oni koji su se u Drugom svjetskom ratu “švercali” uz saveznike pisali su “povijest”. Danas znamo kakvu. Jame u sjeverno-zapadnoj Hrvatskoj i Sloveniji danonoćno su punili živim i mrtvim civilima i tzv. “ustašama”, i to bez suda i presuda.Danas njihova SABA cvili: “Živući borci NOB-a u pravima nisu izjednačeni s hrvatskim braniteljima”. Moram priznati da su u pravu. Borili su se za propalu diktaturu – Jugoslaviju, a sad branitelji, koji su se četiri godine u Domovinskom ratu borili za hrvatsku državu, imaju veća prava.

Stvarno mi suza kane niz oko kad se sjetim Kekina i Kekinice, Benčićke, Puhovskog, Bauka, Habulina, Klasića, Jakovine, Markovine, Višeslava Aralice, Grbina… Svi oni valjda čvrsto vjeruju da su sve države na svijetu nastale isključivo na “tekovinama i zasadama” antifašizma. Sve osim onih koje još nisu ni nastale. Točno je jedino da je prva žrtva svakog rata istina. Churchillu se pripisuje izjava: “Fašizam budućnosti zvati će se antifašizam.” Nema dokaza da ju on autor te misli, ali je je suština pogođena.

Citat Ivice Granića na fejsu, namjerno zaboravljam. Granić čak i duboko žali: “Bože, koliko je država imalo tu nesreću da nije nastalo na tekovinama i zasadama antifašizma. Zamislite Kanadu, SAD, države zapadne Europe, Monako, Luksemburg, Peru, Čile, Švicarska, Urugvaj, Paragvaj… Ne mogu svi imati sreću da nastanu zajedno s SSSR-om na tekovinama antifašizma kao Juga.”

Sad je napokon pod koalicijskom vladom granulo sunce onim Churchullovim “antifašistima”. Barem na ovim prostorima. Prema preambuli hrvatskog Ustava nastali smo na tekovinama ZAVNOH-a. I točka. Naravno, klasni neprijatelji se deru da je država nastala na, kako se to kaže, Domovinskom ratu. Smiješno! Pa svi znamo što je našim braniteljima za slobodu i hrvatsku državu značio ZAVNOH i AVNOJ… Uostalom, Ustav RH je bio pisan prije završetka Domovinskog rata pa on i ne može biti u njemu.

Povijesna magla

Eto, stigla su nam sretna vremena kad se napokon može dići “povijesna magla”. A tko je “istorijski” kompetentniji za dizanje te magle od naših “istoričara”. Treba početi “ab ovo” ili, kako su rekli stari rimski fašisti, od jajeta… Tito, Sava Kovačević, Aleksandar Ranković i Koča Popović bili su i ostali (crvena) zvijezda vodilja Vukovarcima i HOS-ovcima dok su branili hrvatske teritorije u Domovinskom ratu. Dok su se borili, naši su branitelji (s krunicama oko vrata) pjevali “po šumama i gorama”.

Radovan Lovrečić je ljut. Kaže: “Svi osuđuju Rusiju za genocid. Hvala Bogu što je u Domovinskom ratu sve bilo čisto, onako partizanski. Nije bilo četničkih zločina… Svi se zgražaju nad ‘majčicom’ Rusijom, ali ‘bratsku’ Srbiju se ne spominje. Oni su naš uvaženi koalicijski partner. Četnici zajedno s nama šetkaju po Vukovaru, Kninu… Osuđuju HOS i Skeju i njegove brkove. Staljinov brk nitko nije ni spominjao. Zašto? Zato što je to bio drugovi antifašistički brk!”.

Jedna etablirana novinarka u Večernjaku je zgrožena: “Zar ćemo dopustiti da zbog Marka Skeje i ekipe sutra netko ‘denacificira’ Hrvatsku?! Zabrinuta drugarica iz 6. ličke je ljuta: “HOS-ovci nisu imali hrabrosti ograditi se od čovjeka koji svaku obljetnicu splitske postrojbe pretvara u ustašku paradu, a svaki Dan pobjede u Kninu u poraz. No, dok je hrvatske Vlade, ne treba im zamjeriti”. Potpisujem ovaj progresivan stav. Već je zadnji čas da Pupovac pronađe svog kandidata za zamjenu retrogradnog Skeje.

Ali Večernjak ne objašnjava tko bi se mogao prihvatiti te ‘denacifikacije’ nesretne Hrvatske. Na špici sumnjaju da bi to mogla  biti Vučićeva Srbija. Njih trenutno žestoko naoružava Kina. Kako bi nekada rekao genijalni Dudek: “Bogek dragi, pa Kinezi proizvode vrhunske traktore, kaj bumo sad?”. Ili kako bi rekla moja tajnica Natalija: “Joj šefe, danas sam jako neodlučna, a možda i nisam!”

Dobro, formula je poznata. Treba ju samo provesti u djelo… Naravno, postupno. Skeju na Goli otok, a od HOS-a napraviti HOS-tese na nekoj antifašističkoj proslavi. Možda bi rješenje bilo da se u vodstvo HOS-a uključi drug Habulin, predsjednik antifašističkih boraca NOB-a.

Za vrijeme HOS-a barem je već bio rođen pa ispunjava glavni uvjet koji za SAB ne zadovoljava. On bi sigurno pomogao u dijalektičkoj preobrazbi HOS-a da počnu vjerovati kako se u Čavoglavima pjevalo “Od Triglava pa do Đevđelije” ili “Budi se istok i zapad”, a ne Thompson i Čavoglave.

Inače, tog Thompsona treba pod hitno “denacificirati” da oni s “divljeg” istoka ne denacificiraju nas. I na kraju, neka se zna, neće nas Hrvateke nitko denacificirati. Zna narod što se na ovim prostorima događalao i kako su nas htjeli pokoriti i nacificirati tako da nikakvi novopečeni “istoričari” i razni potepusi koji se danas šepire u vlasti i u javnom prostoru ne mogu promijeniti istinu o Domovinskom ratu i temeljima nastanka moderne hrvatske države.

Od drona do ZDS-a

Pupovčeve “Novosti” mogle bi izlaziti u plavo-bijeloj-crvenoj boji.

Srećom se ratni ambis koji odvija u Ukrajini još se ne reflektira na naše narode i narodnosti. Za sada je kod nas još sve idilično i mirno. Jedni drugima vjerujemo, Uglavnom, u ovo korizmeno i pred-uskršnje vrijeme se svi nekako više volimo.

Europa nas je odmah prepoznala, što je krasno. Kad mi prepoznamo Europu, bit će možda već kasno!

U Banju Luku je stiglo proljeće. Pred Dodikovim uredom su se umjesto cvjetno-jajčanih aranžmana utaborila dva miroljubiva tenka. Vojska naoružana do zuba “će da brani Milorada”. Po mišljenju “intelektualnih proletera” legendarni “dron” koji je tresnuo kod studentskog doma Stjepan Radić imao je računalni zadatak da padne na Zagreb. Međutim, negdje mu je zakazala matematika. Sjećate li se one iz škole: “Nije za te Mate matematika nego je za te Mate motika”.

Mi smo svoje odratovali pa nam danas oni koji rata nisu ni osjetili poručuju: “Posebnim zakonom treba zabraniti ZDS, ustaške i četničke simbole” kaže to Maja Munivrana, profesorica na Pravnom faksu u Zagrebu. Dakle, enigma je tu pred nama.

Hrvatski branitelji od 1991. godine pa sve do 5. kolovoza 1995. godine borili su se i umirali s pozdravom ZDS na usnama. Sada drugarica Munivrana predlaže poseban zakon da se zabrane simboli onih koji su zabili čizmu u tur agresoru. Balvani, Vukovar, Škabrnja, Saborski, Dubrovnik… sve to treba posebnim zakonom izbrisati iz svijesti i sjećanja Hrvata. Sve dok jednog dana, a možda i prije, HDZ ne postane koalicijski partner vladajućem SDSS-u… Svaki drug i drugarica koji je bar jednom bio u Kumrovcu ili u “Kući cveća” od srca će podržati inicijativu Munivrane, Pupija, Krausa…

U Slavonskom Brodu već je počelo. Ulica književnika Mile Budaka je “ukinuta”.

Za taj “herojski” čin glasali su i vijećnici Domovinskog pokreta. Sad se još samo ne zna hoće li se u skoroj budućnosti “Milina ulica” nazvati ulica Aleksandra Rankovića ili Stipe Mesića. Naša Munivrana sklona je trulim kompromisima. Za razliku od “liberalne” frakcije koja bi da se za svako slovo ZDS-a opali po godinu dana robije, Maja predlaže samo novčane kazne.

Tako bi se, ako to prođe ispod radara Pupovca, Kajtazija i Habulina, brigadir Matko Raos mogao izvući s “umjerenom” kaznom od recimo pet milijuna kuna. I svi sretni i zadovoljni.

Kad smo već kod Matka Raosa, on je zgrozio članicu 6. ličke iz Večernjaka Petru Maretić Žonju, “skandaloznom” izjavom koja glasi: “Da nije bilo 10. travnja ne bi bilo ni današnje Hrvatske”.

Jaca je na vrhu ‘zasada tekovina revolucije’

Napokon je počela obnova nakon serije potresa pred dvije godine. Naime, sve što je lijevo, internacionalno, orjunaško, kripto-komunističko i antihrvatsko počelo se “ograđivati” od Raosove izjave. U ovom slučaju je odmah pronađen građevinski materijal, izvođači i po žurnom su postupku dobivene sve dozvole.

U javnosti se ponovno oglasila oktroirana bivša premijerka Jadranka Kosor. Naša Jaca je “ženstvena” i odmjerena: “Meni nisu Skejini marširali po Kninu u crnim odorama!”. Jaca je na vrhu “zasada tekovina revolucije” pa kao da iz nje govori Hrvoje Klasić kliče: “ZDS je uvreda predsjedniku Tuđmanu”. Ni manje ni više.

Osobno sam u “Lisinskom” čuo i slušao Tuđmana: “NDH je, između ostalog, bila i izraz težnje hrvatskog naroda za svojom državom”. Na Predsjedništvu HDZ-a 1994.g. Tuđman je izjavio: “Gospodo, budimo realni. Našli smo se u borbi za hrvatsku državu i bili smo oslonjeni prije svega na elemente hrvatstva koji su stradali u NDH-u, koji su bili povezani s NDH. I bez tog elementa ne bismo izborili Hrvatsku”. I točka drugarice Jaco!

Culej i Karolina na sudu

Hajmo malo o našem pravosuđu s posebnim potrebama. Primjer prvi. Ankica Sabo je sutkinja Općinskog suda u Vukovaru. Anči voli maraton, polu-maraton, uglavnom voli trčati. Pa i ispred ruda. I tako je otrčala utrku u čast Republike Srpske, malo zapjevala sa svojima… To je inače za ovu vlast normalno. Pa onda mora biti i za mene.

Međutim, prilično je nebulozno da Ankica dobije suditi u predmetu protiv S. Culeja zbog ćiriličnih ploča u Vukovaru. Dobro, Culej bi teoretski mogao biti kod naše Ankice čak i oslobođen. Ali samo teoretski. Bilo bi poštenije da se naša Ankica sama izuzela, vratila predmet predsjedniku kaznenog odjela i nastavila u stilu “maratonci trče počasni krug”.

Primjer drugi. Za svoju klijenticu Karolinu Vidović Krišto vodio sam dvije parnice protiv Krešimira Macana. I obje dobio. No, Macan se žalio što je uostalom pravo svakog macana u RH. I sa žalbom uspio. Sutkinja višeg suda je na dugačko i široko očitala lekciju Karolini. Da je ona političarka i da kao takva mora imati daleko više obzira prema svim macanima koji je na TV-u nazovu “spodobom” i slično.

Karolina je još dobro prošla. Macan je oslobođen, čist k’o suza, a Karolina mora platiti troškove postupka. Da slučajno žalba “macana” nije uspjela, onda je tu Ustavni sud koji čeka u niskom startu… Međutim, dobra je stvar da moja klijentica nije završila u Remetincu, i onako punom političara. Kako smo dobili još jednu parnicu protiv političkih “macana”, razmišljam da hitno odustanem od nje. Možda Karolini spasim troškove postupka. Besplatan pravni savjet novinarima i svima koji nisu političari: Vrijeđajte političare što više jer njihov faktor tolerancije mora biti vrlo visok.

Tuđmanova salveta

Nove vijesti o čuvenoj Tuđmanovoj salveti na kojoj je on navodno lordu Ashdownu nacrtao kako misli podijeliti BiH. Sad su se javila još dva lorda, prvi sa zgužvanom Tuđmanovom salvetom koja svjedoči da je Tuđman htio BiH zgužvati, a drugi lord je imao poderanu salvetu koja svjedoči da je Tuđman htio Bosnu na sitne komadiće rasparcelirati i prodati za skupe pare kao građevinsko zemljište. Tko zna koliko će se još “Tuđmanovih salveta” pojaviti i koje je on sve zemlje mislio podijeliti.

Zlobnici na fejsu pišu:Javio se Joža Manolić. Malo je sjetan pa se prisjeća: “Kad sam bio mali još nije bilo Uskrsa. Isus je bio živ!”

Novi ministar obnove Ivan Paladina je zasut “prekomjernim” granatiranjem. Ministar je bogat. Koji krimen!? Da je siromašan, bilo bi podsmjeha. Sjećam se Račanove vlade. Ministar policije je bio podstanar. Tada su govorili: ako ne zna nešto stvoriti sebi onda ni nama neće pomoći. Vlast ne voli sirotinju, a sirotinja iskreno mrzi vlast. Lopovska privatizacija, ministri žive u ogromnim stanovima…

Ivan Paladina će biti na tihoj vatri koju može zagasiti samo ako ostvari ono što je obećao – brzu obnovu. Mi živimo od afera i negativnih osjećaja. Sjetite se samo kako su afere s diplomama naškodile našem ugledu u svijetu. Ako svijet dozna da se diplome kod nas kupuju, nitko ih u svijetu neće priznavati. Ni kupovati!

Predsjednik Milanović je ovih dana pozvan na “Nacionalni molitveni ručak” koji se svakog prvog četvrtka u veljači održava Washingtonu, pa možda nam nešto izmoli…

Ja ću ovih dana moliti za sretniju budućnost naše domovine i za toliko potreban mir u Ukrajini. Svim mojim vjernim čitateljima želim od srca blagoslovljen i sretan Uskrs!

Zvonimir Hodak/ Foto: Maxportal


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->