“GENERAL” Počinje snimanje filma o Anti Gotovini: Nataša Janjić glumit će Vesnu Karuzu, a Zrinka Cvitešić Dunju Gotovinu

veljača 12, 2017 maxportal
Share Button

U prostorima zagrebačke Tvornice željezničkih vozila Gredelj okupio se dio filmske ekipe za snimanje igranog filma i televizijske serije “General” od osam nastavaka, u režiji Antuna VrdoljakaU filmu će se koristiti mnogobrojne uniforme Hrvatske vojske i njezinih postrojba, kao i uniforme bivše Jugoslavenske vojske, srpskih paravojnih postrojba te Legije stranaca.

Kostimografkinja je Vedrana Rapić, koja je rekla kako je ekipa bila i u Marseilleu zbog što veće autentičnosti uniforma i obilježja Legije stranaca, u kojoj je dio života proveo i general Ante Gotovina.  Dio uniforma dalo je Ministarstvo obrane Republike Hrvatske, a dio je kupljen u Francuskoj i Sjedinjenim Američkim Državama te u Srbiji.

„Trebalo je obući i neprijateljsku vojsku“, rekla nam je kostimografkinja Rapić dodajući kako su prikupili više od tisuću uniforma.

Naslovnu ulogu u igranome filmu i televizijskoj seriji “General” tumačit će Goran Višnjić, a zapaženije uloge imat će Tarik Filipović, koji tumači admirala Davora Domazeta Lošu, zatim Goran Navojec, koji tumaču ulogu zagonetnoga vojnika Hrvatske vojske te Nataša Janjić, koja tumači HRT-ovu novinarku Vesnu Karuzu, s kojom Gotovina ima kćer Anu.

„Znate, uniforma uvijek muškarcu daje samopouzdanje, a možda i dozu narcisoidnosti. Moja je uloga zasad tajnovita, glumim pripadnika naših oružanih snaga, dragovoljca koji ima pretpovijest u nekim drugim vojskama, a i vrlo je zanimljiv lik“, rekao je Goran Navojec.

 

Tarik Filipović, šminkajući se u uniformi admirala Domazeta Loše koju će uskoro nositi pred kamerama, rekao je kako se dobro osjeća u uniformi jer je vojni rok služio u mornarici.

Režiser Antun Vrdoljak uoči skoroga početka snimanja rekao je kako je ideju o snimanju filma dobio nedugo nakon što je general Ante Gotovina uhićen, stoga će film biti o njemu, ali i o Domovinskome ratu.

Tarik Filipović kao Davor Domazet Lošo

Tarik Filipović glumit će admirala Davora Domazeta Lošu

–  Sve ovo što danas imamo rezultat je Domovinskoga rata, a general Gotovina moj je prijatelj još iz toga vremena. S generalom sam se samo kratko savjetovao oko filma – kada je izišao iz zatvora, pitao sam ga hoće li pročitati scenarij, a on mi je samo rekao  – ako film bude dobar, zovi me na premijeru, a ako ne bude, nemoj – kazao je Vrdoljak.

General” se godinama rađao u meni, teško mi je uopće kazati kada sam točno došao na tu ideju – kaže legendarni redatelj koji će, uz Dinaru, film i seriju snimati na Velebitu, u Kninu, na Livanjskom polju, Svetom Roku, Malom Alanu, Šepurinama, Zadru, Prkosu, Kašiću, Islamu Grčkom, Obrovcu, Škabrnji, na Sljemenu, u Lučkom, Crnoj Mlaki, Imotskom, Splitu, Pagu, Pirovcu, Turnju, Pakoštanama, Perući, Rijeci, u Francuskoj, Erdutu, Dalju i Zagrebu.

Predviđa se da će se snimati sve do 30. lipnja, a uz Višnjića u “Generalu” će igrati još stotinjak vrsnih glumaca. Oko 70 posto scena bit će snimljeno u eksterijerima, što će uvelike pridonijeti  atraktivnosti filma.

Nataša Janjić i Goran Navojec

Početku snimanja prethodilo je potpisivanje ugovora između Hrvatske radiotelevizije i produkcijske tvrtke Kiklop film u rujnu 2016., a projekt će nastati prema scenariju Antuna Vrdoljaka i knjizi Nenada Ivankovića “Ratnik, pustolov i general”.

Generala Gotovinu u ovom projektu odigrat će, priča se, čak tri glumca.

Uz Gorana Višnjića i petogodišnjeg dječaka, generala u mlađim danima utjelovit će i Nikola Baće, 26-godišnji glumac iz Dubrovnika, koji je na samom početku svoje karijere prije dvije godine osvojio Orlanda za ulogu Konavljanina Vuka u Vojnovićevoj “Dubrovačkoj trilogiji”.

Nataša Janjić

Nataša Janjić

Premda pojedini mediji spekuliraju da će u Hrvatsku za potrebe snimanja doći i Penélope Cruz, to se ipak neće dogoditi.

– Bilo bi divno gledati Penélope u ulozi prve generalove supruge Ximene Dalel. To je čak teoretski i bilo moguće pošto je njena agentica ujedno agentica Gorana Višnjića koji zajedno s Tončijem Vrdoljakom već godinama živi za ovaj projekt.

No, cijena njezina angažmana jednostavno je bila previsoka i kretala se u iznosu većem od jedne cijele epizode serijala – objašnjavaju ljudi bliski redatelju koji, međutim, otkrivaju da će važnu žensku ulogu dobiti Zrinka Cvitešić, koja baš poput Gorana Višnjića također gradi uspješnu inozemnu karijeru. Ovisno o Zrinkinim obavezama, ovih dana odredit će se hoće li ona igrati Ximenu ili Dunju Gotovinu.

 

Pomoćnik redatelja je Kristijan Milić, poznat i kao redatelj uspješnih filmova Živi i mrtvi i  Broj 55. Za produkciju je zadužen Andrija Vrdoljak, a za fotografiju Vjekoslav Vrdoljak.

Snimanje će trajati od 20. veljače do 20. srpnja, a emitiranje televizijske serije “General” na Hrvatskoj radioteleviziji predviđeno je tijekom 2018. godine.

MP/hrt/foto:FaHKomentari
Share Button