Hribar na festivalu u Berlinu priča ga je smijenila politika, kriminal ne spominje

veljača 14, 2017 maxportal
Share Button

Američki časopis Hollywood Reporter i web portal Cineuropa objavili su prije nekoliko dana tekstove u kojima prenose izjave Hrvoja Hribara  da je njegova ostavka posljedica političkih pritisaka.Slične izjave ponovio je u Berlinu na međunarodnom filmskom festivalu navodeći da je dao ostavku zbog samo jedne sporne točke koju je pronašla državna revizija.

Na njegove izjave reagirali su iz Inicijative hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a. U pismu medijima navode:

“Poštovani,

Prije tri dana u izvještajima stranih medija The Hollywood Reporter i Cineuropa, koje piše Vladan Petković, izašao je članak u kojem se citira bivšeg ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvoja Hribara. Hribar objašnjava kako su zbog njegovog razrješenja upitni produkcijski poticaji, kojima Hrvatska privlači strane produkcije na suradnju.

Hrvoje Hribar, iako razriješen dužnosti ravnatelja HAVC-a trenutno je u Berlinu na međunarodnom filmskom festivalu, gdje pokušava plasirati medijski spin da je dao ostavku zbog samo jedne sporne točke koju je pronašla državna revizija. Predstavlja se kao žrtva političkog progona te navodi kako je u trenutnoj situaciji cjelokupna proizvodnja filmova u Hrvatskoj ugrožena te kako se kinematografijom želi upravljati iz ideoloških pobuda.

Velikim brojem intervjua, kako za lokalne medije, tako i za međunarodne, Hrvoje Hribar jasno izražava svoje uvjerenje kako hrvatska kinematografija bez njega na čelu HAVC-a nije sposobna opstati.  Iz intervjua je evidentno kako svojim izjavama šteti ugledu hrvatske kinematografije u svijetu te šteti hrvatskom gospodarstvu jer odbija potencijalne koprodukcije i produkcije u Hrvatskoj.

Hrvoje Hribar neposredno nakon razrješenja izjavljivao je  u medijima kako je ostavku podnio s ciljem očuvanja hrvatske kinematografije. Iz novih medijskih istupa, Hribar pokazuje da mu je više stalo do njegove pozicije na čelu fonda, nego do prosperiteta i napretka hrvatskog filma.

Inicijativa hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a”

Inicijativa se prošli tjedan izuzela od filmaša koji su stali u obranu bivšeg ravnatelja HAVC-a u otvorenom pismu, koje su potpisali Vinko Grubišić, Zvonimir Ilijić, Branko Ištvančić, Anita Juka, Ivona Juka, Igor Rakonić, Zvonimir Rumboldt, Miro Ružić, Jakov Sedlar.

MP/foto:FaHKomentari
Share Button