Izložba Čede Paića: Usred govora zazvonio je mobitel, poziv je bio iz Haaga

30 ožujka, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Izložbu poznatoga humanitarca, domoljuba i slikara Čede Paića “Trenutci ponosa” otvorila je u srijedu navečer u Galeriji specijalne policije ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, posebice istaknuvši Paićevo bavljenje portretom i ljudima – kako na slikama tako i u nesebičnom humanitarnom radu.Na otvorenju izložbe na kojoj su, među ostalima bili i umjetnik, njegova supruga Slavica, počasni predsjednik Udruge specijalne policije generali Mladen Markač, generali Tihomir Blaškić, kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Bruna Esih, predsjednik Udruge Specijalne policije Josip Klemm pozvao je nazočne da minutom šutnje odaju počast svim poginulim braniteljima i prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu.

Istaknuo je kako je Dom specijalne policije posvećen poginulim i živim suborcima i prijateljima te da je uvijek otvoren i za sve umjetnike koji žele izlagati u njihovu prostoru jer tako, rekao je, svi zajedno veličamo Lijepu našu.
Hrvatski branitelji borili su se za slobodu i teritorij te za očuvanje kulture i umjetnosti

Ministrica kulture zahvalila je Klemmu što ju je pozvao da sudjeluju na otvorenju izložbe i što su u razgovoru bili suglasni koliko je važno prepoznati Dom specijalne policije kao mjesto na kojemu se svjedoči o onomu što uvijek govore kulturni djelatnici i umjetnici, a to je da se hrvatski branitelji nisu borili samo za slobodu i teritorij, nego i za očuvanje naše kulture i umjetnosti.

Istaknula je kako nazočnost akademskih slikara na otvorenju izložbe svjedoči da amateri i akademski slikari s jednakom ljubavlju i strašću stvaraju i dijele svoju umjetnost. Obuljen Koržinek posebice je pak ukazala na Paićevo bavljenje portretom i ljudima – kako na slikama tako i u humanitarnom radu rekavši kako nikada neće biti dovoljno isticati ono što je Paić i njegova obitelj učinili tijekom Domovinskog rata, a posebno svojim angažmanom u Haagu. Zato je, rekla je ministrica, izložba priznanje Paiću i kao umjetniku i kao velikome humanitarcu te domoljubu.

Čedo Paić i njegova supruga Slavica žive u Nizozemskoj i najčešći su posjetitelji hrvatskih pritvorenika u Haagu i pomažu im u svim potrebama. Paić je radio i portrete hrvatskih generala koji su bili u haaškome zatvoru – Ante Gotovine, Mladena  Markača i Ivana Čermaka, kao i portret predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović.

Mons. Ivan Šaško: “U svijetu je mnogo galerija, a srce je najljepša galerija, osobito ona hrvatskih branitelja koji ponos vežu uz nesebičnost.”

Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško napomenuo je kako ima puno galerija i izložbenih prostora u kojima se nalaze remek-djela, ali postoji i ono mjesto do kojega često ljudski pogled ne dopire – a to je srce koje je najljepša galerija koju imamo, osobito kada se radi o hrvatskim braniteljima.

U toj galeriji, istaknuo je biskup Šaško, “ima puno remek-djela koja mnogi ne vide, neki ne žele vidjeti”. Zato je, podsjetio je mons. Šaško, na nedavnom korizmenom susretu s hrvatskim braniteljima naglasio kako bi svaki hrvatski branitelj i braniteljica trebali zapisati iskustva koja su preživjeli kako bismo se, rekao je, “imali kamo vratiti – da naraštaji prije nas osjete poštovanje, a oni nakon nas da osjete svježinu izvora istine na kojemu se trebamo uvijek napajati”.

Biskup Šaško zahvalio je umjetniku i njegovoj supruzi na svemu što su oni učinili da nas izložba podsjeti i vrati na ljepotu toga izvora te da trebamo uvijek paziti na ljepotu galerija hrvatskoga srca.

Osvrnuo se i na naziv izložbe rekavši kako je ponos prilično složena riječ, ponekad može biti uznositost i oholost, a može označavati sebičnost, međutim, objasnio je, sama riječ veže se uz latinsku pro esse  – biti za. Upravo su to, ustvrdio je biskup, svjedočili i svjedoče hrvatski branitelji koji ponos vežu uz darivanje, uz nesebičnosti i velikodošnost.

“Taj ponos možemo ovdje osjetiti i on je temelj budućnosti Hrvatske jer sve naše nedaće dolaze iz sebičnosti i ne gledanja drugoga”, rekao je biskup i izrazio nadu kako će “galerija srca istaknuti ono što je istinski hrvatski ponos – a to je žrtva onih koji su dali sve za Hrvatsku”.

Dvije zanimljvosti za kraj: Upravo kad je počeo govoriti Čedi Pajiću zazvonio je telefon. Želio ga je isključioti, a onda je vidio da ga zove general Milivoj Petković ih Haaga. kratko ga je pozdravio i mobitel predao generalu markaču koji je nastvio razgovor s jednim od šestorcie haških uznika

Drugo, bilo je zanimljivo vidjeti da su branitelji vrlo zadovoljni što je ministrica Obuljen došla u Galeriju Specijalne policije otvoriti izložbu. Sama ministrica bila je odlično raspoložena, a brojni branitelji željeli su se slikati s gospođom Obuljen Koržinek.

 

Foto:maxportal


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •