Križari obilježavaju Papin dan na Kaptolu

ožujak 3, 2017 maxportal
Share Button

Ove godine 13. ožujka slavi se četvrti papinski rođendan pape Franje stoga Križarska organizacija tom prigodom organizira svečanu akademiju u 19:30 sati u dvorani „Vijenac“ Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a.Križari još od 1920-ih godina pa sve do danas uvijek nastoje prigodno obilježiti Papin dan u široj katoličkoj javnosti, po uzoru na našeg duhovnog utemeljitelja bl. Ivana Merza, kako bi svjetlost Rimskog Svjetionika mogla doći do svakog vjernika, ali i šire.

Prva proslava Papina dana u Hrvatskoj je održana u veljači 1926. godine u spomen papi Piju XI. Nakon smrti duhovnog utemeljitelja Križarske organizacije, Križari nastavljaju sa svečanim proslavama i uvijek nastoje prigodno obilježiti Papin dan u široj katoličkoj javnosti.

Blaženi Ivan Merz je zajedno sa suradnicima, po nadahnuću pri povratku s hodočašća iz Rima, došao na ideju obilježavanja Papina dana koji svoj temelj ima u danu kada je jedan Papa izabran za Petrova nasljednika, pa je iznimne ljubavi i poštovanja prema Svetom Ocu prije 91. godinu održana je prva proslava Papina dana u Hrvatskoj.

Prošlih godina Križarska organizacija je organizirala svečane akademije povodom proslave Paponog dana u Zagrebu u dvorani Vijenac na Kaptolu 29a.

Na akademiji su tih godina sudjelovali uvaženi gosti predavači kao što su dr. sc. Ivan Golub, profesor emeritus, prof. dr. sc. Božidar Nagy SJ, mr. sc. don Damir Stojić, prof. dr. sc. Tonči Matulić, prof. dr. sc. Stjepan Baloban, prof. dr. sc. Anton Tamarut, dr. sc. Anto Barišić, ofmcap.

Prigodnim predavanjima Akademiju će obogatiti uvaženi gosti predavači sa sljedećim temama:

  • prof. dr. sc. Stjepan Baloban: Papa Franjo – neumorni tražitelj obnove Crkve,
  • vlč. Ivica Cujzek: Papa Franjo – suradnik mladenačke radosti.

Akademiju upotpunit će zbor mladih župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu „Totus Tuus“.

Pozivamo Vas stoga da nam se u ponedjeljak 13. ožujka 2017. godine u 19:30 sati pridružite u dvorani „Vijenac“ na Proslavi Papina dana te na misnom slavlju koje će se uoči akademije u 18 sati održati u zagrebačkoj katedrali.

MP/

 Komentari
Share Button