Nepoznato iz biografije Zdravka Marića: Kao 11-godišnjak zaradio je Renault 9 GTL

ožujak 14, 2017 maxportal
Share Button

DOKTOR ekonomije Zdravko Marić, ministar je financija u Vladi premijera Andreja Plenkovića, rođen je 3. veljače 1977. godine u Slavonskom Brodu.Osnovnu školu Ivan Goran Kovačić završio je u rodnom gradu, a srednjoškolsko obrazovanje prekinuo je na trenutak Domovinski rat radi kojeg se Zdravko preselio u Zagreb gdje je nastavio školovanje prvog tromjesečja drugog razreda V. gimnazije. Hrvatsku vojsku odslužio je  u Požegi.

Prijavio se na Studij građevine i Studij ekonomije u Zagrebu, ali Ekonomski fakultet je prevagnuo. Na Ekonomskom fakultetu je odabrao smjer financija te je diplomirao 2000. godine. 2004. godine je magistrirao, također na Ekonomskom fakultetu. Naziv rada je “Analiza priljeva kapitala u tranzicijske zemlje kroz utjecaj na investicije”.

2007. godine dijelile su se međunarodne stipendije za sve one koji rade, a on je bio jedan od onih kojima je stipendija ponuđena. Bio je to program obrazovanja u trajanju od godine i pol na Harvardu. Tako je te iste godine na američkom Harvardu završio program obrazovanja pod nazivom “Public Financial Management”.

Doktorat je upisao u Zagrebu na Ekonomskom fakultetu, a doktorirao je 2008. godine. Tema doktorata bila je “Utjecaj izravnih inozemnih ulaganja na produktivnost hrvatskih poduzeća”.

Privatni život

Marić imao je sretno djetinjstvo u rodnom Slavonskom Brodu. Roditelji su radili u poznatoj industrijskoj grupaciji Đuro Đaković u Slavonskom Brodu. Ima dvije starije sestre, a s jednom od njih je i živio tijekom studiranja u Zagrebu.

Iako je bio niži rastom od malena je volio trenirati košarku koju naziva i svojom prvom i velikom ljubavlju. Otac mu je još kao malom montirao koš u dvorištu obiteljske kuće te je Zdravko od malena trenirao.

Mlade dane je provodio putujući s košarkaškim klubom Oriolik Jasinje, svojim klupskim kolegama i trenerom Acom Nišićem. Često ističe kako je Aco bio, osim dobrog trenera, i jako dobar odgojitelj i prijatelj u kojeg je imao puno povjerenja. S klubom je proputovao gotovo cijelu Hrvatsku i njezinu okolicu, a momčad je bila smještena kod momaka iz drugih klubova u gradu u kojem se odvijala utakmica.

Iako njegova obitelj nije povezana sa Splitom, oduvijek je navijao za nogometni klub Hajduk iz Splita.

U 18-oj godini morao je na operaciju bubrega nakon čega se aktivno prestao baviti košarkom. No, košarku redovito igra i danas. Osim košarke, njegova velika ljubav je i tenis kojeg također i danas igra. Veliki uzor u tenisu bio mu je Goran Ivanišević s kojim je jednom prilikom i odigrao meč. Danas se osim s košarkom, bavi i tenisom i trčanjem. Trči redovito još od mladosti, a najviše voli trčati u rodnom Slavonskom Brodu.

Zdravko je ljetovao kao i većina djece iz njegova grada na moru i u Brodu. Pošto su roditelji radili u Đuri Đakoviću, cijela obitelj je ljetovala u njihovim odmaralištima.

Jedan neizmjerno zanimljiv detalj iz njegova djetinjstva: Kad je imao jedanaest godina osvojio automobil Renault 9 GTL u nagradnoj igri Večernjeg lista. Automobil je pripao njegovom ocu, a on je kao nagradu dobio bicikl.

Za vrijeme studiranja zarađivao je svoj novac radeći kao fakultetski demonstrator. Tijekom studiranja upoznao je mnoge ljude s kojima je i danas u kontaktu, a društvo se obično okupljalo u nečijem stanu. Tada se i zaljubio u svoju sadašnju suprugu koju je upoznao još za vrijeme srednje škole. Prije toga bili su dugogodišnji prijatelji. Bračni par ima dvoje djece, kćer i sina.

Tijekom usavršavanja na Harvardu imao je dva cimera, Indijca i Egipćanina koji su mu ostali u lijepom sjećanju. Aktivno govori engleski i talijanski jezik.

Prvi posao budućeg ministra

Prvi posao Zdravka Marića bio je još za vrijeme studija ekonomije. Od 2001. do 2006. godine radio je kao asistent na spomenutom fakultetu. Također, radio je kao vanjski suradnik predavajući na Zagrebačkoj školi ekonomije i managementa te na International Graduate Business School.

Već 2006. godine počeo je raditi u Ministarstvu financija kada je dobio poziv tadašnjeg ministra Ivana Šukera. Radio je na mjestu pomoćnika ministra za planiranje i makroekonomske analize sve do 2008. godine kada je u Ministarstvu financija postao državni tajnik. Na mjestu državnog tajnika bio zadužen za proračun, surađivao je s Europskom komisijom na području ekonomije te je imao ovlasti donijeti makroekonomska predviđanja.

U razdoblju od 2008. do 2011. godine bio je jedan od članova nadzornih odbora HŽ Infrastrukture i Hrvatske poštanske banke.

SDP-ov ministar financija Slavko Linić 2011. godine mu je ponudio da ostane na mjestu tajnika u Ministarstvu financija što je on odbio. Zaposlio se u Agrokoru kao izvršni direktor zadužen za tržište kapitala (odnosi s investitorima, međunarodno financiranje). Na tom mjestu ostao je sve do 2016. godine.

Na mjesto ministra financija izabran je u 13. Vladi premijera Tihomira Oreškovića 2016. godine koji mu je ukazao povjerenje. Te iste godine, novi mandatar Andrej Plenković ponudio mu je mjesto ministra financija u njegovoj novoizabranoj Vladi.

Na ljestvicama popularnosti ministar Zdravko Marić , zbog osobne simpatičnosti, uvjerljivosti u nastupima, ali i konkretnog posla koji odrađuje kao ministar, redovito je na samom vrhu.

M.Marković/foto: (U tekstu su korišteni podaci iz Biografija.com)

 

 Komentari
Share Button