Premijer podržao Filmaše: HAVC jamstvo za uspjeh hrvatskog filma

veljača 23, 2017 maxportal
Share Button
Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se danas, u Banskim dvorima, s predstavnicima UO Društva hrvatskih filmskih redatelja i Hrvatske udruge producenata: Zrinkom Ogrestom, Vinkom Brešanom, Danilom Šerbedžijom, Brankom Schmidtom i Tamarom Babun. Sastanku je nazočila i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Premijer Plenković nakon sastanka je izjavio da Vlada planira nastaviti razvijati sustav podrške audio-vizualnom sektoru. Posebno je naglasio da Vlada nema nikakvu namjeru miješati se u donošenje odluka o financiranju filmova i bilo kojim oblikom utjecaja politike, priopćili su večeras iz Vlade


U suradnji sa svim tijelima HAVC-a, Ministarstvo kulture radit će na otklanjanju uočenih nepravilnosti, od kojih je jedan dio već riješen. Također, u najkraćem roku pristupit će se izboru ravnatelja HAVC-a u punom mandatu, najavili su iz Vlade.’Istovremeno, pokrenut će se izmjene i dopune Zakona o audiovizualnim djelatnostima kako bi se potvrdila neovisnost HAVC-a, kao i preciziranje dijela predmetnog Zakona (članak 9.). Osigurat će se održiv sustav sufinanciranja povrata ulaganja za strane produkcije. Kroz javnu raspravu će se razmotriti je li potrebno dodatno urediti sustav odlučivanja te pitanje sukoba interesa, kao i oportunost transformacije HAVC-a iz javne ustanove u fond ili agenciju, s obzirom da je HAVC jedina javna ustanova koja ne troši sredstva za vlastitu proizvodnju, već sredstva distribuira drugima’, stoji u priopćenju.

Redatelj Zrinko Ogresta ustvrdio je da ‘premijer izrazito dobro razumije problem’, da zna kako je HAVC jamstvo za hrvatsku kinematografiju, čiji je okvir uspostavljen upravo rođenjem te institucije 2008. godine. Nakon toga, snimljen je čitav niz kvalitetnih filmova.

Producentica Tamara Babun potvrdila je da ‘ova vlada apsolutno razumije važnost sustava za razvoj kinematorgrafije’. Što se tiče problema oko HAVC-a, kazala je da su u pitanju ‘tehničke stvari koje se moraju riješiti na instancama koje se time bave’.
Za ministricu Obuljen rekla je da je ‘beskrajno kvalificirana za ovu temu’ i da će u najkraće moguće vrijeme poduzeti cijeli niz koraka kako se ne bi zaustavila proizvodnja.

Filmaši sutra odlaze u Ured predsjednice RH, ali se neće susresti s Kolindom Grabar Kitarović, već s djelatnicima Ureda.

Na konferenciji za novinare nakon sastanka Ivo Brešan je rekao kako su od premijera čuli da sustav neće biti urušen. To nam je vrlo važno. Čuli smo i da politika nema želju niti interes ulaziti u struku. Ne damo da nas impresionira ova halabuka koja se stvara, rekao je.

Vlada smatra reformu audiovizualnog sektora uspješnom, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek. Ministarstvo kulture radit će na otklanjanju svih mogućih nepravilnosti koje su uočene u HAVC-u, ali će i dalje razvijati sustav potpore hrvatskom filmu, rekla je. Istaknula je da je dosad deblokiran nacionalni program, riješena su neka pitanja vezana uz tehničke probleme, pitanja zapošljavanja. Pristupit će se i izmjenama i dopunama audiovizualne djelatnosti kako bi određene neusklađenosti ili nerazumijevanja bili precizno definirani. Nastavit ćemo surađivati s udrugama, HAVC-om, kako bismo postigli sve o čemu smo se dogovorili, rekla je.

Redatelj Branko Schmidt nakon sastanka je izrazio zadovoljstvo premijerovom informiranošću. On jako dobro poznaje probleme i cijelu situaciju. Umirio nas je i odlazimo zadovoljni. Vjerujemo da će sustav funkcionirati kao i dosada, uz korekcije koje je ministrica najavila, rekao je. Premijer je dobro rekao da je HAVC jamstvo opstanka hrvatske kinematografije, istaknuo je Zrinko Ogresta. Unatrag 8-9 godina za kinematografiju je zasužan isključivo HAVC, naglasio je i dodao da su zahvaljujući takvom sustavu nastali svi financijski i umjetnički rezultati.

Mi smo jako ozbiljna industrija koja donosi velik novac. Uz sportaše smo najprepoznatiji u svijetu i na ponos domovini, rekao je Šerbedžija.

 M.M. /foto:pxllKomentari
Share Button