Severina o prekidu s ‘Dodikovom TV’: “U Srbiji su krenuli na mene, kao da su spremni započeti novi rat”

31 prosinca, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“Provela sam 20 mjeseci bez djeteta u našem zajedničkom domu u kojem je živio i to iskustvo je nešto najgore što se ikome može dogoditi. Imala sam groznih kriza, tko ne bi, ali nisam pala, nisam se dala”,  ispričala je Severina u razgovoru za Večernji list  i otkrila je detalje svog života u protekle tri godine.Borbu za sina nazvala je događajem koji je njezin život preokrenuo “naglavačke”.

Nažalost, i dalje traje ta borba za normalan život mog djeteta, ali o tome se trudim što manje govoriti javno. Samo od ljetos, od pravomoćne presude, po kojoj dijete pola vremena živi sa mnom, a pola s drugim roditeljem – taj drugi roditelj već je podigao protiv mene nekoliko novih tužbi. I svaki put sve ispočetka.

I dalje hodam po Centru za socijalnu skrb u kojem moram svaki put ispočetka objašnjavati i pravdati se kako sam dobar roditelj. I dalje hodam po sudovima iz istoga razloga, ali našla sam u sebi neki svoj mir. Borim se i borit ću se. Tako mi je Bog dao ili, kako bi Bosanci rekli, tako mi je pao grah. Samo neka smo svi zdravi i zahvaljujem se što ponovno, makar djelomično, mogu uživati u bezbrižnom odrastanju svog sina.

U mom pokušaju da institucije shvate kako ovo nije natezanje dvaju ega, nego nasilje nad djetetom i majkom neću posustati, kao što neću posustati pomoći svim roditeljima koji su se našli u sličnoj situaciji, ali nemaju novca za duge sudske postupke protiv moćnijih ili imućnijih očeva.

Od svega mi najteže pada kada ljudi odmahuju rukom i kažu – oni su oboje isti. Nismo isti, nisam pokretala sudske sporove, nisam lažno prijavljivala nikoga, nisam blatila drugog roditelja u plaćenim člancima ili u programima opskurnih srbijanskih televizija, nisam donirala školi da bi provodila moje zahtjeve, nisu mi zatvoreni računi u bankama u Hrvatskoj pod sumnjom za pranje novca, nisam vlasništvo svoje hrvatske firme nakon toga prebacila na Cipar.

Ne lažem da živim u Hrvatskoj, nisam skijala sa sutkinjom, nisam kupila kuću preko puta drugog roditelja da bih ga uhodila i špijunirala i, konačno, nisam potkupljivala moćnike da bih oduzela dijete drugom roditelju, nego sam vjerovala u sustav”, kazala je Severina.

‘Sustav je debelo zakazao’

Progovorila je i o intervjuu kojeg je dala novinarki Jeleni Jindri nakon čega je uslijedila i ostavka tadašnje ravnateljice Poliklinike za zaštitu djece i mladih, Gordane Buljan Flander, ali i pokretanje nadzora ministra socijalne skrbi Josipa Aladrovića nad radom Centra za socijalnu skrb koji je radio na Severininom slučaju.

“Jeleni Jindri dala sam intervju kao jedna od ‘hrvatskih Laura’, kako ih je Jelena nazvala. Bila sam deseta po redu i jedno sam se ja potpisala jer ne želim više strahovati ni od koga. Moje iskustvo dijeli previše žena”, kazala je.

“Ako je ovo išta dokazalo, to je da je sustav debelo zakazao. A Jelena Jindra bi po svim kriterijima trebala dobiti ne nagradu za najboljeg istraživačkog novinara, nego i državno priznanje zato što je raskrinkala jedan moćan sustav temeljen na nepriznatoj teoriji otuđenja koja se proširila u sve pore sustava za skrb o djeci. (…)

Čitajući priče Jelene Jindre, odlučila sam progovoriti o svom slučaju. Nikako tako da optužujem drugu stranu, nego sam htjela iznijeti što je sustav sve dopustio i gdje je zakazao u mom slučaju. I znate što?

Upravni nadzor koji je pokrenuo ministar Aladrović utvrdio je više od 40 propusta u mom predmetu. Nadzor je pokrenut kada sam javno progovorila, a dok sam ga službeno tražila redovnim putem, nije pokrenut. Štoviše, odbijen mi je. Upravni nadzor je, nadam se, pokrenut i za druge priče i nadam se da će se raščistiti jesu li prijave i ostalih “Laura” bile osnovane. Možda neke i nisu, ne znam. No sve vezano za djecu treba istražiti”, istaknula je.

Opširno je govorila i o pregovorima s “Dodikovom TV”, kako su mediji prozvali Una TV, te zašto je odustala od suradnje.

‘Stizale su mi poruke da sam jedina u opoziciji’

“Sve je počelo lijepo. Bio je to dobro zamišljen show, počeli smo okupljati genijalnu ekipu. Ali nismo znali zašto se stalno uz moju sliku pojavljuje slika Milorada Dodika, a u kontekstu spominjanja vlasništva njegove obitelji, odnosno sina, u toj televiziji.

Molili smo čovjeka s kojim smo dogovarali da to demantira. Nije to učinio pa sam morala sama reagirati. Vrijeđati javno žene s pozicije moći, što je taj političar učinio nekoliko puta pred kamerama, nepodnošljivo je gledati i slušati 2021. godine.

“Milanović to bolje razumije”

Negiranje onog što se dogodilo u Srebrenici, te strahote i sramote ljudskoga roda, strašno je. Ne razumijem se u razliku između strašnog zločina i genocida, to naš predsjednik bolje kuži, ali razumijem se u sućut, empatiju prema majkama Srebrenice kojima je neko poubijao djecu. I cili svit to razumi.

Onda su u Srbiji krenuli na mene, kao da su spremni otpočeti novi rat. Sve su pogrešno citirali, ali kao da je to bitno…

Ipak, bila sam jako ponosna jer su mi stizale poruke iz Srbije da sam u Srbiji sad jedina opozicija (smijeh). I dok su me žuti mediji po Srbiji prozivali ustašom, a neki i prizivali zabranu ulaska u zemlju, samo nekoliko njih me branilo baš časno, na primjer pisac Dejan Tiago Stanković. Hvala mu od srca”, kazala je Severina.

Javnost je doživjela i kao veliku hrabrost, a pneki pšoltičatri  i dio medija zmajerili.

“Nitko mi nije zamjerio tko je točno pročitao moju izjavu. To meni ništa ne oduzima, naprotiv, daje mi kao čovjeku slobodu. Velika je prednost kad si slobodan. Slobodu je teško steći. Mislim da sam se izborila za svoju.

Moja publika nema veze s genocidom. Nijedan građanin Srbije nema veze s genocidom. Političari i vlast imaju veze. Kakve, kolike, to neki znaju sigurno bolje od mene. Ti političari se odmah kriju iza naroda. I pišu da sam rekla da su svi Srbi genocidni. A naravno da nisam. Rekla sam da mi se ne sviđa raditi na TV-u koji ima veze s čovjekom koji ne priznaje genocid u Srebrenici i ponižava žene. Samo to. I ništa više. Ali ni manje.

Koliko papuče puče “Gucci za po kući” ili krznene cipele od po tisuću eura u kojima vas slikaju mogu nervirati ljude kojima je to plaća za cijeli mjesec?

Ne znam tko što želi, ali znam što je žensko. Neke žene potroše cijelu plaću na neki komad. Ljude veseli pa kupuju svakojake ludosti. Moj frend uzeo je jaknu na kredit. Nisam još u tom stanju, ali volim potrošiti na dobar komad odjeće. Ali znate i da me se može vidjeti u Zari.

Svaku kunu sam sama zaradila u životu pa je valjda mogu potrošiti kako želim. Eto, nema dva tjedna da su napisali kako nosim neke cipele koje koštaju xy kuna, a zapravo sam ih kupila upola jeftinije. Što sam trebala? Poslati ispravak: poštovana, obmanjujete javnost jer sam te i te cipele platila x, a ne y. Ali, evo, nakon toliko godina na estradi ne mogu vjerovati da se netko tim bavi.

Pričala je i o lijepim temama:

Od ljepših tema, baš sam se nedavno vratila iz Sarajeva, tamo sam za BH Telecom snimila novogodišnji show. Uz mog prijatelja Tarika Filipovića koji je fantastičan, Laku i Lelu, Vajtu i Halida Bešlića.

Prije toga, vidjela je publika Nove TV, snimali smo koncert za Zakladu Ana Rukavina koju silno volim. Ove godine, bez obzira na pandemijske uvjete, zapravo sam imala koncerata taman koliko mi se htjelo. Snimila sam dobar i drugačiji album. Očekujte ga s prvim lastama na proljeće.

Megy M. /Foto: Instagram

 

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->