Josipovićev savjetnik pucao na specijalce: ‘Mogao je ubiti Antu Gotovinu i još nas 20!’

4 siječnja, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

DVADESET svjedoka je potvrdilo da je Josipovićev savjetnik za branitelje Vinko Kovačić Scorpion stavio čovjeku na glavu i vikao “Sad ću te ubiti!”. Teško je ranio specijalca Ivana Barišića.

  

Na sudu je oslobođen, a da nitko od svjedoka nije saslušan. Pljačka obiteljske kuće u Livnu još nije istražena.

Umirovljeni pukovnik  Hrvatske vojske Vinko Kovačić, savjetnik za branitelje predsjednika republike Ive Josipovića, oslobođen je optužbe za pokušaj teškog ubojstva pripadnika specijalnih postrojba Ivana Barišića.

Rafalna pucnjava u kojoj je ranjen specijalac Barišić dogodila se 5. listopada 1992. u bazi specijalnih postrojbi Alfe na Sljemenu kojom je tada zapovijedao Ante Gotovina. Gotovina je istodobno bio i zamjenik Anti Rosi, zapovjedniku Specijalnih postrojba Hrvatske vojske.

Nakon što smo objavili prvi tekst o toj temi  tražili smo očitovanje Ureda predsjednika republike Hrvatske, desetak dana smo se dopisivali i pregovarali s Pantovčakom, da bi nam na dopis, poslan 18. rujna, iz Ureda predsjednika odgovorili 1. listopada 2014.  Trinaest dana trebalo im je da odgovore na jedno od desetak pitanja koje smo im uputili. PUCAO JE DA UBIJE Josipovićev savjetnik Vinko Kovačić teško ranio hrvatskog specijalca

Pitali smo ih koje kvalifikacije ima puk. Kovačić da bi  bio imenovan savjetnikom, za koje djelo je zaslužio red Nikole Šubića Zrinskog, je li prošao sigurnosnu provjeru prilikom imenovanja na savjetničko mjesto u Uredu predsjednika te zašto je zatajio informaciju da u karijeri ima teško ranjavanje pripadnika specijalnih postrojbi Hrvatske vojske.

U nepotpisanom odgovoru iz Ureda predsjednika, vjerojatno je riječ o Danji Šilović-Karić, piše:

Nakon istrage o navedenom slučaju od pripadnika Vojne policije,Vojni sud je podnio optužni prijedlog 2.ožujka 1993.godine u Zagrebu. Isti optužni prijedlog Općinski sud u Zagrebu dana 18.rujna 2002.godine odbio je sa obrazloženjem da se OBUSTAVLJA krivični postupak jer nema elemenata krivičnog djela.

Dakle, iznijeli ste netočne informacije te Vas stoga molimo da više ne širite neistine.

ured

Za rafalnu paljbu po suborcima,  u listopadu 1992. godine, Vinko Kovačić  na Općinskom sudu u Zagrebu oslobođen je nakon deset godina, u rujnu 2002. godine.

Ured predsjednika odgovorio je  samo na jedno od desetak pitanja i po navici drugorazrednih komunističkih aparatčika skromno obrazovana Danja Šilović-Karić dijeli lekcije novinarima. Nije odgovorila kako je došlo do imenovanja puk, Kovačića za povjerenika za branitelja,  je li  puk. Kovačić prošao sigurnosnu provjeru koja se očekuje za djelatnike Ureda predsjednika, ima li u tom slučaju odgovornosti predsjednikova savjetnika za nacionalnu sigurnost, hoće li biti postavljeno pitanje odgovornosti prema g. Kovačiću zbog tajenja informacija da u karijeri ima pokušaj ubojstva i pljačku imovine rijekom 1992. godine.

>>>>PUCAO JE DA UBIJE Josipovićev savjetnik Vinko Kovačić teško ranio hrvatskog specijalca 

Ured predsjednika, ma koliko odgovor bio pučkoškolski, bar je odgovorio na upit redakcija Maxportala. S Općinskog suda u Zagrebu, gdje smo tražili  objašnjenja za obustavu postupka, ni nakon četiri tjedna odgovor nismo dobili.

Redakcija Maxportla u posjedu je 20-ak izjava svjedoka koji opisuju što se dogodilo 5. listopada u bazi Specijalnih postrojba Hrvatske vojske Alfe na Sljemenu. Nakon incidenta koju će vrstu glazbe slušati, vojnici su pozvani na postrojavanje, među njih je utrčao Kovačić sa Scorpiona i metkom u cijevi, jednom od njih prislonio ga na čelu s povikom. “Marš van iz ovog objekta, sad ću te ubiti!”

Sekundu kasnije ispalio je rafal  i teško ranio pripadnika Alfi Ivana Barišića.

Istragu je provela Vojna policija i Sigurnosno informativna služba Ministarstva obrane.”Moga0 nas je sve poubijati” svjedočio je u istrazi jedan od pripadnika Alfi.

izjava-SIS-Rod-i-Nikolić[1]

Djelatnici SIS-a o pucnjavi u bazi Sljeme

Pogledajte dokumente koji su potpisali časnici Sigurnosne službe Nediljko Vegar i Blaženko Nikolić. Redakcija Maxportala u posjedu je još dvadesetak iskaza svjedoka događaja i svi se slažu u bitnim elementima: Kovačić je dotrčao među specijalce koji su se pripremali za postrojavanje sa Scorpionom i metkom u cijevi, prislonio ga jednom od njih na glavu s povikom “Marš van, sad ću te ubiti!”

Izjava Sučić

Ilija SUČIĆ: Htio je ubiti jer mu je metak bio u cijevi

Ispalio je rafal, teško ranio dva tri metra udaljenog Barišića, pripadnika specijalnih postrojbi Alfe, nakon čega mu je Scorpion otet, dobio je nešto batina i odveden u pritvor.

Nakon istrage Vojne policije i Sigurnosno informativne službe postupak je preuzelo Vojno tužiteljstvo, podiglo optužni prijedlog i dalo na daljnje postupanje. Vojno tužiteljstvo i Vojni sudovi u Hrvatskoj su osnovani 1991. a ukinuti 1996. godine. Sudili su samo u prvom stupnju. Njihove predmete preuzeli su nadležni općinski sudovi. Državno odvjetništvo i Općinski sud u Zagrebu preuzeli su od Vojnog tužiteljstva i Vojnog suda optužni prijedlog protiv  Kovačića. Deset godina nakon pokušaja teškog ubojstva 18. rujna 2002. Općinski sud u Zagrebu odbio je optužni prijedlog s obrazloženjem da  nema elemenata krivičnog djela Sud je tako riješio a da ni jednog od svjedoka događaja nije saslušao

izjava Šarić Gotovina

Ante ŠARIĆ: Jedan metak pogodio je Barišića, a mogao je pogoditi bilo koga od nas

Pljačka obiteljske kuće u Livnu

U vojničkoj karijeri  Vinka Kovačića savjetnika predsjednika Ive Josipovića veći je broj afera. Svojedobno mi je pok, Nedjiljko Vegar prepričao “najveću sramotu u svom životu” koja se dogodila u Livnu u travnju 1992. Braneći taj grad na bojišnici su bile snage Hrvatske vojske među kojima je bio i  1.SHUB – Sve Hrvatska Udarna Bojna, kojom je zapovjedao Rodolfo Barrio Saavedra, poznatijii kao “Argentinac”. Pripadnik 1.SHUB-a bio i Vinko Kovačić. Spavali su u prostranoj i bogato namještenoj obiteljskoj kući koju im je tamošnji domaćin ljubazno ustupio na korištenje. U vrijeme dok su drugi vojnici bili u rovovima (obrana Livna je jedna od važnijih pobjeda Domovinskog rata) Kovačić je organizirao pljačku kuće. Pozvao je prijatelje i očisto  kuću od bijele tehnike, ostalih kućanskih uređaja i aparata koji su bili sklonjeni u zasebnu prostoriju.

“Kad sam to vidio nisam mogao doći sebi. Mi, Hrvatska vojska, pljačkamo čovjeka koji nam je dao kuću na korištenje. Takvu sramotu u životu nisam doživio” pričao je pokojni Nediljko Vegar.

Kad je zapovjednik 1. SHUB-a Rodolfo Barrio Saavedra obaviješten o pljački Kovačića je ekspresno najurio iz postrojbe. Kovačić je na koljenima molio da ga ostavi jer da izbacivanje iz vojske neće podnijeti. “Argentinac” mu se smilovao, potvrdili su za Maxportal nesposredni svjedoci događaja, ali uz uvjet da idući deset dana provede u rovu.

Ostatak priče je poznat. Kovačić se nakon brojnih afera udomio u Sigurnosno informativnoj službi  (SIS)kod Josipa Perkovića. napredovao je i po činu i po dužnostima, a nakon odlaska u mirovinu aktivirao u SDP-u. Tad ga je SašaPerković, predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost, poznatiji kao sin Josipa Perkovića, udomio kao povjerenika za branitelje kod Ive Josipovića.

I još nešto. Preko medijskih pouzdanika spekuliraju da bi mogao biti nasljednik Predraga Matića na mjestu ministra branitelja.

Marko Marković/foto:ured predsjednika


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •