PUCAO JE DA UBIJE Josipovićev savjetnik Vinko Kovačić teško ranio hrvatskog specijalca

17 rujna, 2014 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

“Marš van iz ovog objekta, sad ću te ubiti!” urlao je pukovnik Vinko Kovačić. Ispalio je rafal iz Scorpiona u gomilu svojih suboraca. Teško je ranjen pripadnik specijalnih postrojba Ivana B. Istraga je zataškana.Umirovljeni pukovnik Vinko Kovačić,  savjetnik  za branitelje predsjednika RH Ive Josipovića, ima tešku mrlju u profesionalnoj vojničkoj karijeri. U listopadu 1992. teško je ranio svojega suborca Ivana B. pripadnika specijalnih postrojba Hrvatske vojske.

Vinko Kovačić u Domovinski se rat uključio kao dragovoljac u svibnju 1991. godine. Bio je pripadnik specijalne postrojbe 4. gardijske brigade (splitske), s kojom je do 1992. prošao dubrovačko i južno bojište. Prešao je potom u postrojbe za posebne namjene Glavnog stožera HV-a, pa u specijalne postrojbe MORH-a, točnije u bojnu Zrinski, te u 1. hrvatski gardijski zdrug. Tijekom karijere obnašao je dužnosti zapovjednika, te razne dužnosti u SIS-u. Odlikovan je Redom Nikole Šubića Zrinskoga.

Kao ratni vojni invalid, umirovljen je na vlastiti zahtjev 2001., a potom se politički angažirao u samoborskom SDP-u, gdje je izabran i u Gradsko vijeće, a gdje živi sa suprugom (umirovljenicom iz HVO-a) u stanu kojega je otkupio po braniteljskim povlasticama.

U javnost je postao eksponiraniji kad je izjavio da se u SDP uključio zbog izjave generala Ljube Ćesića Rojsa: “Tko je jamio, jamio je”. Bio je među glasnijim zagovornicima objave Registra branitelja, a navodno se tijekom aktivizma u prvoj Josipovićevoj predizbornoj kampanji u ime SDP-a, (neistinito) znao predstavljati i kao “general”. Nakon što je bivši Josipovićev savjetnik za branitelje, Predrag Matić Fred imenovan ministrom branitelja, Kovačić ga je naslijedio u Uredu predsjednika. Uz napomenu da se ta dužnost  više ne zove savjetnik nego povjerenik za branitelje.

Na stranici Ureda predsjednika kratko je objašnjeno što je posao povjerenik za branitelje: “Prikuplja informacije o zaštiti žrtava velikosrpske agresije i pobune u Republici Hrvatskoj, zaštiti prava hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, zaštiti vojnih i civilnih invalida Domovinskog rata i članova njihovih obitelji, zaštiti vojnih i civilnih veterana II. svjetskog rata, zaštiti žrtava totalitarnih režima te sudjeluje u pripremi Predsjednikovih programa u navedenim područjima.

Povjerenik Vinko Kovačić  dragovoljac je i ratni vojni invalid Domovinskoga rata. Osnovnu i srednju školu završio je u Splitu, a u Zagrebu diplomirao na Policijskoj akademiji.

Kao diplomirani kriminalist prije Domovinskoga rata, od 1977. do 1991., radio je u INI, Radi Končaru i Brodospasu. 

Završio je Vojno-diplomatsku školu, sigurnosni tečaj za djelatnike Ministarstva vanjskih poslova, kao i više specijalističkih civilnih i vojnih tečajeva.Umirovljen je u činu pukovnika 2001. godine. Više puta odlikovan i pohvaljen za doprinos u Domovinskom ratu, među ostalim Redom Nikole Šubića Zrinskog.”

Red Nikole Šubića Zrinjskog je časno priznanje, dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za junački čin u ratu, izravnoj ratnoj opasnosti ili iznimnim okolnostima u miru.

Nakon umirovljenja na vlastiti zahtjev na temelju ostvarenoga i stečenoga prava na radni staž i uvjete za mirovinu, otkupio je stan u Samoboru, angažirao se u SDP-u i dospio do položaja gradskog vijećnika, te se aktivirao u braniteljskim udrugama.

Imenovan je povjerenikom predsjednika Republike Josipovića za branitelje, na temelju svojega ratnoga puta, ali prvenstveno zbog članstva u SDP-u.

Njegova teška mrlja u profesionalnoj vojničkoj karijeri i ranjavanje njegova suborca, međutim, do sada se u javnosti nisu spominjali. Pukovnik Kovačić nije zbog toga slučaja sankcioniran, a cijela istraga je zataškana. Maxportal ekskluzivno donosi detalje i dokumente o tom zataškanom skandalu, u svjetlu činjenice da u Uredu predsjednika Josipovića sjedi cijeli niz osoba s kontroverznim životopisima i svjetonazorima, imenovanih ad hoc, uz nejasne kriterije i nepouzdanu ili neprovedenu prethodnu sigurnosnu i etičku provjeru.

Incident u kojemu je teško ranjen pripadnik specijalnih postrojbi Ivana Barišić, dogodio se 5. listopada 1992. u onodobnoj bazi Specijalnih postrojbi na Sljemenu. Istragu je provela Sigurnosno informativna služba (SIS) Ministarstva obrane i Uprava Vojne policije. Oni su prikupili izjave od dvadesetak svjedoka događaja, te ispitali i samoga Kovačića. No, što se događalo potom, nije poznato. Slučaj je završio u ladici.

U istrazi koju potpisuju dvojica djelatnika SIS-a, nastaloj temeljem iskaza dvadesetak svjedoka, stoji:

“Dana 5. listopada 1992. u 18 sati  i 35 minuta ranjen je vojnik Ivan B. Do ranjavanja je došlo na sljedeći  način: Oko 17 sati vojnici su slušali narodnu glazbu u baru. Sat vremena kasnije  grupa vojnika koja je ušla u bar promijenila je glazbu i došlo je do ekscesa. Bilo je razmjene psovki i naguravanja, uključivanja i isključivanja kasetofona.

Zbog nastale napetosti osoblje je zatvorilo bar i svi vojnici su izašli na  hodnik. Dežurni je  pozvao vojnike na postrojavanje. U tom trenutku  je uz stepenice ustrčao  Vinko Kovačić s pištoljem Scorpion s prigušivačem i prislonio ga  pukovniku A. Đ. (podaci poznati redakciji, nap. au.) na glavu s riječima: ‘Marš van iz ovog objekta, sad ću te ubiti’!”

Dalji razvoj događaja je gotovo filmska priča. Istražitelja SIS-a u izvješću pišu:

“Pukovnik A.N.  je reagirao tako što je odgurnuo Kovačića i zgrabio za prigušivač okrenuvši ga prema gore.  Začula se rafalna paljba.  Nastala je gužva i pao je vojnik Barišić. Pukovnik se čupao s Kovačićem i uspio mu oduzeti pištolj. Ranjeni vojnik je hitno odvezen u bolnicu, a puk. A.Đ. i Vinko Kovačić  odvedeni su u različite prostorije.”

U završnom dijelu izvješća SIS-a navodi se:

“Napominjemo da pukovnik A. Đ. nije bio naoružan, da je bio u civilu jer se tog jutra razdužio, ali mu je dozvoljeno da se zadrži još 48 sati u bazi. Također napominjemo da je Scorpion bio napunjen i da  je Kovačić došao s metkom u cijevi.”

Među dvadesetak izjava nazočnih tom događaju, najvrjedniji je iskaz dežurnog vojnika. Sjedio je u  kućici za dežurstva i sa strane gledao što se događa:

“Sjedio sam u dežurani i kad sam čuo galamu ustao sam vidjeti što se događa. Vidio sam Vinka Kovačića kad je uperio pištolj u  gosp. A.N.. Nisam čuo što je govorio, ali mislim da je bio spreman pucati. Nastala je strka i panika, naguravanje i bježanje. Bilo nas je 15-20 ispred dežurane. Vidio sam da je gosp.  A.Đ. pokušao skrenuti cijev Scorpiona prema stropu, a Kovačić je počeo nasumce pucati. Vinko je opalio 6-7 metaka. (Nisam siguran koliko). Čučnuo sam u dežurani da me ne pogodi. Meci su pogađali strop i pod. Jedan metak pogodio je vojnika Barišića, a mogao je pogoditi bilo koga od nas. Pukovnik A. Đ. je u hrvanju oduzeo Scorpion Kovačiću i rekao mu ‘ajde sad frajeru’ ili tako nešto. Kad su ostali vojnici vidjeli da  je ranjen Barišić, Vinko Kovačić je dobio nešto batina. Svi smo bili bijesni jer je među vojnike utrčao s  pištoljem u cijevi i s namjerom da ubije.”

Slučaj teškog ranjavanja vojnika  Ivana  B. u bazi na Sljemenu otvara brojna pitanja.

Prvo, što je poslije bilo s istragom?

Drugo, tko je zaustavio istragu i zašto? Znamo da pravni postupak nije proveden.

Treće, kako je bilo moguće da nakon pokušaja teškog  ubojstva ( čak masovnog ubojstva?) Josipovićev kasniji savjetnik, napreduje u karijeri.

Naime, Vinku Kovačiću pokušaj ubojstva i teško ranjavanje pripadnika Specijalnih postrojba nije omelo karijeru. Napredovao je.  Umjesto da završi na sudu dospio je u Sigurnosno informativnu službu (SIS) Ministarstva obrane. Upravo među one koji su, uz Vojnu policiju, trebali provesti istragu nad samim Kovačićem zbog pokušaja teškog ubojstva i ugrožavanja života 20-ak pripadnika elitne postrojbe Glavnog stožera.

Nije nevažno da je u to vrijeme, listopad 1992. na čelu SIS-a bio Josip Perković, otac Saše Perkovića, savjetnika  za nacionalnu sigurnost predsjednika  Josipovića i današnji Kovačićev uredski kolega.

(Nastavlja se) 

Što mislite o ovoj temi možete napisati u komentarima. Ako Vam se sviđa tekst preporučite ga prijateljima  …

M. Marković/foto:press


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •