Riječki dragovoljci otvorenim pismom traže Frljićevu smjenu

19 kolovoza, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Rijeka uputila je otvoreno pismo ministru kulture Berislavu Šipušu sa zahtjevom da Olivera Frljića razriješi dužnosti indendanta HNK Ivana pl. Zajca.U pismu tvrde da su od riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela dobili odgovor da se ne želi miješati u umjetničku slobodu intendanta. Dragovoljci tim objašnjenjem nisu zadovoljni jer smatraju Frljićev rad političkim, a ne kulturnim.

Drže da Frljić na mjestu intendanta nastupa s pozicija povijesnih krivotvorina, politikanstva i omalovažavanja Republike Hrvatske, stoga ministra kulture pozivaju da pokrene njegov opoziv.

Njihovo otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Nakon što sam uputio Otvoreno pismo gradonačelniku g. Vojku Obersnelu, vezano za skandalozno ponašanje Olivera Frljića u medijskom javnom prostoru, kojim negira demokratske standarde pozivajući na nasilnu smjenu vlasti i ukidanje višestranačja, gradonačelnik je moj poziv odbacio pozivajući se na “umjetničke slobode” intendanta.

U svome pismu gradonačelniku iznio sam niz primjedbi koje su se ticale političkih izjava intendanta, što nikako ne može spadati u prostor “kulturne slobode”. Usprkos tome odgovor g. Obernela je bio jasan, on stoji iza postupaka intendanta, čak ako se s njima u cjelosti ne slaže. Stoga, ovoga puta opširno pišem, o nedopustivim političkim izjavama u Otvorenom pismu ministru kulture, Šipušu, između ostalog ponovno postavljam ova pitanja:

Slažu li se Frljićevi politički mentori s njegovim i do sada jasno izraženim političkim stavovima?

“Nesankcionirani zločini su zapravo temelj ove države”., „Diskriminacija je upisana u same temelje Republike Hrvatske. Božićnim Ustavom iz 1990, Srbi su prestali biti narodom i postali nacionalna manjina.“
“Rat mogao izbjeći uz drugačije vođenu politiku” , a “Ono što se dobilo ratom (neovisna hrvatska država) nije vrijedno jednog ljudskog života.”

Odabir datuma, 05.08. za političke manipulacijie u HNK –u, jest provokacija koja je uz spuštanje hrvatske zastave na pola koplja, postigla svoj učinak, na ulicama Rijeke. Predlažem da se slijedeće godine održi razgovor sa ženama iz Kostrene koje su kao djevojčice promatrale masakr partizanskih krvnika nad Bezedankom u Kostreni, gdje je završio i župnik Župe sv. Ćirila i Metoda, Martin Bubanj. Za njega su “oslobodioci” dva mjeseca nakon njegove likvidacije napisali riješenje o nekakvoj krivici. I to neka organizira 03.svibnja na Dan oslobođenja Rijeke, te se pobrine da događanje bude otvoreno za javnost. Kao i da se na dan Pravoslanog badnjaka u Rijeci organizira ispovijest silovanih Vukovarki, te da g. Pupovac bude pokrovitelj. Držimo da bi takavi performansi doprinijeli multkulturalnosti i multietničnost u našemu gradu. Gradonačelnik može biti siguran kako će u tome imati našu punu podršku, kao i svih naših sugrađana.

Odbijanja suglasnosti gradonačelnika Vojka Obersnela za održavanje aktivnosti MOS 3

Gospodin Obersnel dovodi u zabludu demokratsku javnost u Rijeci neviđenim manipulacijama u svom odgovoru. Navodeći kao argument nacističko znakovlje na transparentu, na što se poziva još nekoliko puta u svojoj odbijenici, propušta navesti kako je isto prekriženo, kao i sve drugo znakovlje totalitarnih sustava. Time transparent koji za temeljnu svrhu ima negaciju totalitarizma, Obersnel u maniri partijskog agitpropa, pretvara u promociju zločinačkog, totalitarnog, nacističkog sustava.

Gradonačelnik Obersnel nadalje ustvrđuje kako sam ja osobno pridonio događajima 05. kolovoza ispred HNK, iako tamo nisam bio. Štoviše sve sam sudionike skupa na Korzu pozvao da se nakon pročitanog Otvorenog pisma ispred Gradske vijećnice, Vama g. gradonačelniče, mirno raziđu. Time smo jasno polali poruku što mislimo o Riječkoj rezoluciji koja ove godine navršava 110. obljetnicu, kao i o intendantu riječkog kazališta.

Pita li se gradonačelnik, koliko je on pridonio događanjima ispred riječkog kazališta, kada je stao iza političke manipulacije u prostoru HNK-a u režiji intendanta O. Frljića kojega je osobno postavio? Kada mi gradonačelnik predbacuje političko djelovanje i naglašava kako zna koji su pravi ciljevi mojih aktivnosti, moram mu odgovoriti, da ako je spoznao moje ciljeve onda će bez ikakvih problema smjeniti intendanta Olivera Frljića.

Kao građanin ovoga grada na gradskim ulicama mogu se baviti i političkim djelovanjem, iako to u ovom slučaju nije točno. Zgrada gradskog kazališta međutim u nikojem slučaju se ne može koristiti za političko djelovanje, osobito ne na način da takvo neprihvatljivo djelovanje plaćaju porezni obveznici. Dnevni, najam kazališta košta 50 000 kuna, pa Vas pitam tko je za to izdvojio novac? Financiranje političkog djelovanja zatvorenog tipa, na kojemu se moglo sudjelovati samo s pozivnicama? Odgovor glasi, financirali su ga građani. Isti suorganizator (SNV i Milorad Pupovac) kojemu ste o trošku naših sugrađana omogućili korištenje gradskog kazališta, dva dana kasnije izvrgao je ruglu himnu RH u tjedniku koji također plaćaju porezni obveznici RH.

Kao što ste Vi uvjereni da će naši sugrađani prepoznati motive moga djelovanja, i ja sam uvjeren kako Riječanke i Riječani, sve više spoznaju i način, i motive Vašeg političkog djelovanja.

Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima

U Maršu Odgovorne Slobode 3 na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima u nedjelju, 23. kolovoza 2015., prisiljeni smo ustrajati zbog jako lošeg razvoja događaja u Rijeci. Na taj način prosvjedujemo protiv “opetovanih ‘riječkih’ provokacija neprijatelja hrvatskoga naroda i države, kršenja Zakona i Ustava, korupcije i zlouporabe položaja te velike medijske blokade i medijskoga izvrtanja istine”.

Posebno se osvrćemo na rezoluciju Vijeća Europe 1481/2006. o osudi komunističkih totalitarnih režima nakon Drugoga svjetskoga rata. U Hrvatskoj još uvijek nije provedeno čišćenje, takozvana lustracija; hrvatske države i društva od ostataka totalitarnih komunista te njihovih genetskih i svjetonazorskih sljedbenika, smišljeno namještenih po svima razinama državne uprave. Ti ostaci bivšega, jugoslavenskoga, nakaradnoga sustava, namjerno guše demokratski i gospodarski napredak naše Domovine Hrvatske. Polazak kolone “Marša Odgovorne Slobode (MOS) 3.” je u nedjelju 23. kolovoza 2015, u 19.30 h s mosta Hrvatskih branitelja u Rijeci.

foto:hrt


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •