Ruža Tomašić šokirana kontrukacijama HRT-a: “Sramite se jer izmišljate, lažete i sijete strah!”

23 srpnja, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U POVODU učestalih netočnih i iskonstruiranih prijenosa izjava predsjednice Hrvatske konzervativne stranke i zastupnice u Europskom parlamentu Ruže Tomašić u dijelu hrvatskih medija glavni tajnik HKS-a Denis Bevanda objavio je priopćenje u kojem  se osvrnuo na zabrinjavajući porast neprofesionalizma u domaćim medijima.“Znamo da se u demokratskim društvima politika ne smije miješati u uredničku politiku medija. Ali kada prevlada stanje u kojem mediji umjesto objektivnog informiranja javnosti učestalo manipuliraju vijestima, naslovima i izvrću izjave političara, onda moraju reagirati svi, pa i političari.

Jer bez istinitog i objektivnog informiranja Hrvatska će jako teško postati istinski demokratsko društvo, a umjesto slobode i smijeha, njome će zavladati strah i tjeskoba. A danas je sve očitije da se Hrvatskom ponovno pokušava vladati medijskim sijanjem laži i straha.

VEZANI SADRŽAJ:

Navikli smo da neki mediji zlonamjeno prate rad zastupnice u Europskom parlamentu i predsjednice HKS-a Ruže Tomašić. Nekoliko puta smo i reagirali vjerujući da postoji barem malo novinarskog profesionalizma i da se izvrtanje riječi i vađenja izjava iz konteksta kako bi se Ružu Tomašić prikazalo u negativnom svjetlu više neće ponavljati. Nažalost, prevarili smo se. Posljednji primjer u kojem je HRT prenošenjem vijesti, odnosno izjavu Ruže Tomašić danoj u emisiji ‘Dobro jutro Hrvatska’ 22. srpnja 2015. u povodu požara na Korčuli prevršio je svaku mjeru dobrog ukusa i dokazuje da neprofesionalizam i politikanstvo na javnoj televiziji nisu izuzetak nego pravilo.

Da je urednik HRT-ova portala htio istinito informirati javnost u tekstualnom dijelu priloga s Korčule ne bi objavio totalno izmišljenu novinarsku konstrukciju sastavljenu iz dijelova pitanja voditeljice i odgovora Ruže Tomašić i iz toga stavio također izmišljeni naslov: ‘Neobičan optimizam Ruže Tomašić – požari kao turistička atrakcija’

Kako ne bi bilo nikakve dvojbe o kakvoj se manipulaciji radi prenosim točan transkript pitanja i odgovora Ruže Tomašić iz video priloga HRT-a:

Voditeljica: Svi se bojimo toga vjetra. Brna je ipak turističko naselje. Ja sam susrela, ima turista koji bicikliraju, koji jogiraju… Jesu li se prestrašili. Ima li turista koji odlaze?

Ruža Tomašić: Oni koji su se prestrašili, oni su već otišli. Ja inače turistima kažem ‘gledajte nas domaće, kad se mi uspaničarimo onda ćete znati da treba paničariti, ali do tada ponašajte se normalno’. Samo neki se tuže, ima puno dima, da se ne mogu kupati, puno pepela. Jučer je bilo jako puno pepela koji je padao. A čujte, to se dogodi. Zapravo to je jedna ekstra atrakcija…(smijeh)”.

Ali, kada se želi dezinfornirati javnost i predstaviti Ružu Tomašić u negativnom svjetlu ‘novinar’ za HRT-ov portal taj razgovor opisuje ovako:

Tomašić kaže kako je za gasiteljima teška noć, ali se nada kako će danas požar biti lokaliziran. Ima puno pepela i dima, ali ima i turista koji neumorno džogiraju i voze bicikl. Teško je živjeti u Brni, ali ovo je, nažalost, i nekakva atrakcija, budući da neki turisti prvi put vide kanader, dodala je Tomašić”.

Doista sramotno i nedopustivo za javnu televiziju koju plaćaju svi hrvatski građani očekujući barem vjerodostojnu informaciju. Ovakvim pristupom čelni ljudi i urednici HRT-a još jednom su pokazali kako im kriteriji nisu profesionalizam nego poltronstvo i ideologija, i to ona koju zagovara aktualna vlast. Sve je to u skladu s premijerovom nečuvenom provalom ‘ili mi ili oni’ pri čemu su se u borbi protiv ‘njih’ ne biraju sredstva, uključujući i medijske dezinformacije i kompromitiranje osoba.

Lijevi mediji ujedinjeni u laži

U toj prljavoj medijskoj manipulaciji postoji vrlo dobra sinhronizacija tzv. lijevih medija što se jednostavno vidjelo kada su izmišljeni HRT-ov navod nekritički prenijela još dva medija koji se također ne sustežu žrtvovati profesionalizam za prizemna politička podmetanja.

Tako portal jutarnji.hr u najboljoj maniri modernog ‘copy paste’ novinarstava, prenosi istu HRT-ovu lažnu rečenicu u tekstu pod naslovom “Ruža Tomašić: Požar bi mogao biti turistička atrakcija: ‘Neki prvi put vide kanader’, a portal index.hr u istom tonu pod naslovom: ‘Ruža Tomašić: Požar bi mogao biti i turistička atrakcija’.

Ovo je samo mali primjer svakodnevnih manipulacija koje se čitateljima serviraju u gotovo svim hrvatskim nacionalnim medijima. Posljedica je to nebrige za stanje u medijima za što krivnju snose sve dosadašnje hrvatske vlade koje su dopustile stvaranje ideološkog medijskog monopola u Hrvatskoj, a vlasnicima tih medija pravo da pri tom egzistencijalno i profesionalno ugrožavaju brojne novinare. Iako hrvatsko novinarstvo danas slovi kao slobodno, brojni primjeri pokazuju da je situacija upravo suprotna, ali ovoga puta bez alarmantnih upozorenja o gušenju medijskih sloboda kao što je to bilo devedesetih godina.

Treba li reagirati Hrvatsko novinarsko društvo?

Umjesto uravnoteženog i objektivnog novinarstva, očito je da je većina nacionalnih medija danas u svjetonazorskom ratu protiv neistomišljenika, lišeni svake odgovornosti za istinito informiranje javnosti. Za ovakvo stanje najmanje su krivi novinari. Svjesni smo da su u strahu od gubitka posla bili prisiljeni ‘kreirati javno mnijenje’ kako im narede njihovi urednici i vlasnici.

Ipak, kada su već odabrali zanimanje koje u svojoj srži teži boljem, poštenijem i prosperitetnijem društvu, potrebno je ponekad skupiti građanske hrabrosti i reći ‘ne’ u slučajevima kada ih se prisiljava da pišu protiv svoje savjesti, ili, u protivnom, potražiti drugo zanimanje. Znam da to nije nimalo lako u situaciji kada malobrojni nacionano osviješteni i prema vlasti kritički orijentirani portali i mediji dobivaju otvorene prijetnje, a novinari koji ‘drukčije misle’ i prijetnje i otkaze. Ne reagiranje vlasti i strukovnih udruženja u ovim slučajevima puno toga otkriva.

O ideološkim novinarskim plaćenicima ovdje ne govorim, oni ionako traju koliko i politika koja ih plaća. Ovdje govorim prije svega o nužnosti postojanja jedne uistinu nacionalne i profesionalne televizije koja će prije svega objektivno informirati građane koji ih plaćaju a sve s jedinim ciljem jačanja demokracije i boljeg društva. Objektivno i istinito informiranje jedan je od osnovnih predvjeta da građani mogu izabrati najbolje ljude koji će voditi zemlju i institucije.

Ako žele takvu nacionalnu televiziju i život u uistinu slobodnom društvu, hrvatski građani će se za to još jednom morati izboriti, a najlakši put je da u što većem broju izađu na izbore i smijene ljude koji su uzrok i promicatelji ove današnje posvemašnje medijske sramote,” piše u priopćenju Hrvatskih konzervativaca.

M. Marković/foto:Screenshot hrt


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •