SAVJETNICI PREDSJEDNIKA JOSIPOVIĆA: Skandal je počeo s Pileslom, a završit će s Kovačićem

18 rujna, 2014 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Mandat Ive Josipovića bit će zapamćen po tome što je sa savjetničkim skandalom započeo (slučaj Pilsel), sa savjetničkim skandalima traje (slučaj Perković…), a sa savjetničkim skandalom mogao bi se i okončati (slučaj Kovačić). 

 

Piše Mate Bašić

To da je mandat potrošio na prodavanje magle, mlaćenje prazne slame i povremeno glasoviranje ozbiljnih a lakih rokenrol nota, nekako će, vjerojatno, demagoški zabašuriti, ušuškati i zamumuljiti.

To da će ušminkati Ustav ispravljajući krivu Drinu na njezinim najplićim i najbezopasnijim meandrima već je najavio – i, hipotetički, bit će tako, samo ako, hipotetički, bude tako.

Ali, kako će odgovoriti na škakljucajuća pitanja o sastavu svojega skupoga, glomaznoga, niškorisnoga, zapravo, štetnoga savjetničkog Ureda, e, to će biti zanimljivo pratiti.

Tamo su “ustrojeni” slijedeći “odjeli”, piše na njegovoj web-stranici: Kabinet Predsjednika Republike Hrvatske, Vojni kabinet, Protokol Predsjednika RH, Odjel za informiranje, Odjel za pravne i kadrovske poslove, Odjel za informatiku, Odjel za odlikovanja i priznanja, Odjel za predstavke, pritužbe i pomilovanja i Odjel za tehničke i pomoćne poslove.

Tamo su priloženi i biografije s fotografijama Predsjednikovih kotača-zamašnjaka od krvi i mesa: Vito Turšić predstojnik je Ureda, Mirjam Katulić glavna je tajnica, Danica Juričić Spasović pročelnica je kabineta (ona je najljepša, moj prijatelj Marko M. kaže da  ima najljepše oči hrvatskog novinarstva, pa je za pretpostaviti da bi u predizbornoj kampanji mogla postati i najkorisnija, jednostavno, kao kontrapunkt Kolindi, ako to štogod može pomoći), Zlatko Gareljić savjetnik je za obranu, Romana Vlahutin savjetnica je za vanjske poslove, Mirjana Mladineo savjetnica je za europske poslove i međunarodne organizacije, Tamara Obradović Mazal savjetnica je za gospodarstvo i sektorske politike Europske unije, Saša Perković savjetnik je za nacionalnu sigurnost (što svakako ne treba posebno naglašavati, ali kad smo već počeli…), Siniša Tatalović savjetnik je za unutarnju politiku, Zrinka Vrabec Mojzeš savjetnica je za društvene djelatnosti, Dejan Jović glavni je analitičar.Kolegij ureda predsjednika

Potom slijede predsjednikova POVJERENSTVA: Vinko Kovačić povjerenik je za branitelje (a on je, zapravo, glavni povod za ovo nabrajanje), Stjepo Bartulica povjerenik je za vjerske zajednice, Branko Tušek, povjerenik je za sport, Vesna Škulić povjerenica je za invalide, a Izet Aganović povjerenik je za zdravstvo.

Osim glavnoga analitičara i tih silnih savjetnika i povjerenika, nekovrsnih predsjednikovih osobnih ministara bez lisnice, u Uredu je ustrojeno i nekoliko savjeta i vijeća za posebnu namjenu:
– SAVJET ZA VANJSKU POLITIKU I MEĐUNARODNE ODNOSE (predsjednik je notorni Budimir Lončar, a i članovi su: Ana Marija Bešker, Branko Caratan, Ivan Grdešić, Damir Grubiša, Tvrtko Jakovina, Žarko Primorac, Neda Ritz, Davorin Rudolf, Mladen Staničić, Radovan Vukadinović i Dražen Vukov Colić);

– SAVJET ZA GOSPODARSTVO (predsjednik je Predsjednik Savjeta: Boris Cota, a članovi sve sami direktori: Damir Kuštrak, Emil Tedeschi, Ivica Mudrinić, Zdenko Adrović, Veljko Ostojić, Saša Pekeč, Gordana Kovačević, Ivan Ergović, Dragutin Drk, Milan Stojanović, Željko Ivanković, Mirjana Matešić, Božo Prka, Matko Bolanča, Josip Boban i Đuro Horvat);

– SAVJET ZA RATNE VETERANE (predsjednik je Vlado Marić, a članovi Rahim Ademi, Petar Bajan, Nikica Burić, Vladimir Burić, Davor Jović, Denis Deković, Rudolf Kahlina, Antonio Roca Cipa i Vinko Kovačić, za kojega smo već rekli da je ujedno i povjerenik za branitelje te glavni povod za ovu “zbrojovku”);
– VIJEĆE ZA SOCIJALNU PRAVDU KOJE “razmatra i analizira teme iz područja ljudskih, radnih i socijalnih prava, ostvarivanja načela socijalne pravde, solidarnosti i društvene odgovornosti” trebalo bi promatrati kao posebno tijelo za posebne namjene, s obzirom na Josipovićev proklamirani “program” NOVE PRAVEDNOSTI s kojim je navodno dobio prošle izbore i koje navodno provodi u djelo tijekom cijeloga mandata (predsjednica je bila Dušanka Marinković-Drača, koja je preminula u prosincu prošle godine, a na web-stranici se ne navodi da je umjesto nje imenovan netko drugi, a članovi su birani prema očito ad hoc, po nejasnom “ključu”, jer ih ima različitih vrsta, boja, oblika, sklonosti, zanimanja i interesa, uglavnom umirovljenika i sindikalista, te među njima još jedan pokojnik, prof. dr. Adalbert Rebić – koji je preminuo još u veljači ove godine, samo što to u predsjednikovu Uredu, izgleda, još nisu dočuli, jer o tome nema nikakve napomene – pa slijede: Ivica Babić, Hrvoje Belamarić, Ivona Biočić-Mandić, Davorka Galić, don Ivan Grubišić, Branimir Mihalinec, Mirjana Krizmanić, Ankica Lepej, Ljubica Pilić, (NHS), Jagoda Milidrag Šmid, Ivan Nahtigal, predstavnik Koordinacija umirovljeničkih udruga Hrvatske, Marina Pavković, Zorislav Antun Petrović, Vlado Puljiz, Zoran Pusić, Olga Carević, Emina Bužinkić, Dejan Španović, Vesna Škulić i Žarko Puhovski).

Predsjednikovo POVJERENSTVO ZA ODLIKOVANJA I PRIZNANJA sastoji se od dva dijela:

– Povjerenstva za civilna odlikovanja i priznanja (predsjednik je akademik Milan Moguš, zamjenik predsjednikaje Vito Turšić, ujedno i predstojnik predsjednikova Ureda, tajnik je Mirko Marijan, a članovi su: Nenad Javornik, Dragutin Šurbek, Relja Bašić i Štefanija Balog

– Povjerenstva za vojna odlikovanja i priznanja, gdje se predsjednik ne navodi, ali se navodi zamjenik predsjednika Zlatko Gareljić, koji je – vidjeli smo – ujedno i glavni savjetnik za obranu, a članovi su: Drago Lovrić, Petar Stipetić, Željko Goršić, ministar Predrag Matić (koji je prije prelaska u Ministarstvo branitelja, bio glavni savjetnik za branitelje, a čijemu se pak ministarskom savjetniku ovih dana upravo sudi zbog mita i korupcije, što je druga priča), Nikica Burić Samoborac, koji je ujedno i član Savjeta za ratne veterane, kao što su to i Petar Bajan te Vlado Marić, koji je predsjednik toga Savjeta, a nakraju dolazimo i do treće počasne dužnosti našega glavnog lika Vinka Kovačića.

Kako je “pomilovanje izvorna ustavna prerogativa Predsjednika Republike” i kako je “odlučivanje o pomilovanju u isključivoj ovlasti Predsjednika Republike” te on “odluke o pomilovanju kao aktu milosrđa donosi samostalno”, konačno KOMISIJA ZA POMILOVANJE, koju sam imenuje, obavlja samo stručne i administrativne poslove koji se odnose na pripremanje prijedloga i odluka. Predsjednik Komisije je prof. dr. Vladimir Ljubanović, tajnica je Sandra Krvavica, a članovi su policajac Vladimir Faber, prof. dr. Dragica Kozarić Kovačić, prof. dr. Ljiljana Mikšaj Todorović, mr. Branko Zmajević i aktivistica iz Autonomne ženske kuće Neva Tölle.

Predsjednik je za potrebe predizborne kampanje, kao spas u zadnji čas, nedavno osmislio još jedno interventno stručno povjerenstvo: zove se Stručno povjerenstvo za ustavna pitanja, a u njemu se nalaze Arsen Bačić, Petar Bačić, Sanja Barić, Đorđe Gardašević, Zvonimir Lauc, Robert Podolnjak i Branko Smerdel, a uz njih su na tematskom okruglom stolu početkom svibnja o izmjenama Ustava čiji bi prijedlog trebao biti gotov do kraja Josipovićeva mandata ministar sudjelovali i stručnjaci po njegovu odabiru: ministar uprave Arsen Bauk (SDP), Dragan Crnogorac (SDSS), Peđa Grbin (SDP), Mirela Holy (Orah), Branko Hrg (HSS), Jadranka Kosor (nezavisna), Josip Kregar (nezavisni), Davorin Mlakar (HDZ), Josip Salapić (HDSSB), Vesna Škare Ožbolt (DC) i Nada Turina-Đurić (HNS), Nikica Gabrić (Nacionalni forum), Ivan Jakovičić (IDS), međimurski župan Matija Posavec (HNS), pročelnik zagrebačkoga gradskog ureda za financije Slavko Kojić, SDP-ov zastupnik u EU parlamentu Tonino Picula i ravnateljica zagrebačkoga Ekonomskog institutDubravka Jurlina Alibegović.

Golema je to svita, doista, gilgameši bi se mogli sastaviti od storija koje stoje u podtekstu gornjega suhoga taksativnog nabrajanja i prebrojavanja narativnih zrnaca, a usput bi valjalo provjeriti, za usporedbu, je li toliko savjetnika, povjerenika, znanstvenika i stručnjaka (pisari, administratori, kompjutoraši, tjelohranitelji i tjelobranitelji, policajci javni i policajci tajni, gardisti, čistačice, električari, vrtlari, kuhari, pekari, konobari, apotekari, ugađači glasovira i utjerivači ZAMP-a ovdje se ne računaju) imao, primjerice, Sulejman Prvi Veličanstveni, inače zvan Zakonodavac (a u našim metaforičkim uvjetima može i – Ustavotvorac), opisivan kao prvi na prostoru koji se dotiče Hrvatske, koji je istupio s POLITIKOM NOVE PRAVEDNOSTI, jer je preuzimajući vlast obećavao još oko ovih jubilarnih dana godine 1520. – da će biti “milostiv vladar, poklonik znanosti i da se svi mogu nadati poštenoj vladavini”.

PravDA je obećana, dakako, za polovicu svjeta koju je pokorio i kojom je vladao sve dok ga Nikola Šubić nije toliko iznervirao da je precrknuo, sto posto na živčanoj bazi, od jada i jeda.Ivo Josipović pak samo se može nadati laskavoj tituli Ustavotvorca, ili nešto skromijoj, ali ništa manje časnoj, tituli Metareformatora već metareformiranoga Šeksova Ustava, ali samo – ako pobijedi na izborima.

Sad zasad – ili, barem za ovu prigodu – uz još neke, iako ne manje važne crnohumorne štoseve i trikove, izdvojimo apsurdistički surovu činjenicu: ako se zanemari zaumna tremaška mucavost pri polaganju svečane predsjedničke prisege – kako nagovještava u svojemu otkriću moj prijatelj Marko Marković na svojemu MAXportalu – mandat Ive Josipovića bit će zapamćen po tome što je sa savjetničkim skandalom započeo (slučaj Pilsel), sa savjetničkim skandalima traje (slučaj Perković…), a sa savjetničkim skandalom mogao bi se i okončati (slučaj Kovačić).

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->