Slovenski matematičar objasnio kako su Udbaši stekli milijune i stvorili hrvatske tajkune

28 lipnja, 2016 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

U EMISIJI Bujica gostovao je Rado Pezdir, profesor matematike ekonomije i ekonomije matematike na nekoliko slovenskih fakulteta, koji je u ljubljanskom arhivu pronašao dokumente o povezanosti hrvatskih tajkuna i UdbeGovorio je kako su opljačkani milijuni kojima su u pretvorbi pokupovana hrvatska poduzeća?! Tko vlada našim gospodarstvom i bankama? Kako se komunistički vrh sa službama bivše države još 80-ih dogovorio o pljački Hrvatske i Slovenije?

Zahvaljujući otvorenim arhivima u Sloveniji možete raditi istrage. Je li bilo reakcija javnosti jer ste prozvali mnogo tajkuna?

Nije bilo od strane tajkuna ali bilo je od običnih ljudi jer im je bilo interesantno. Bilo je dosta odjeka iz Hrvatske. Bio sam iznenađen da je to tema o kojoj se u RH može govoriti, ali ne i u Sloveniji.

Što ste konkretno otkrili o kriminalu Saveza komunista i službi vezanih uz Inu?

Ima dosta priča da je Ina bila monstrum, plava hobotnica iz kojih je novac odlazi iz RH. Ina je davala kredite različitim poduzećima u RH, bili su fiktivni. Izgleda da je dosta hrvatskih poduzeća ima fiktivne vlasnike, a pravi vlasnici su oni koji su pumpali novac u Inu. Poduzeća u Lihtenštajnu ili Luksemburgu pa na Karibima. Panamski papiri bi mogli potvrditi ovu priču.

Te fiktivne tvrtke su kupovali naftu i prodavali je Ini, a Ina nije imala novac pa su uzeli kredit od te tvrtke koja je stavila velike kamate…to je bio način na koji je nastajao novac iz RH. Sredinom 80ih u jednoj godini je nestao trag od 100 milijuna maraka iz Ine.

Tedeschi je jedan od tajkuna koje ste prozvali, što ste o njemu otkrili? Tvrdite da je prešutio stvarni rast njegova carstva.

Mnogi današnji tajkuni nastali su tako što su u dogovoru sa službama bivše Jugoslavije i Partijom, pljačkali hrvatske tvrtke, novac izvlačili van i kasnije ga “investirali” u privatizaciji… Zato se često i u Sloveniji i u Hrvatskoj pojavljuju neki fiktivni strani investitori, fondovi, no bilo je i onih koji su naprosto došli s puno gotovog novca. Tako su nastajali tajkunski imperiji. Kada bi otvorili arhive u Hrvatskoj, znali bi točnije što se sve dešavalo..

Vlasnici su dobili 50 tisuća švicarskih franaka na inicijativu komunističke partije. Trebalo bi otvoriti hrvatske arhive kako bi imali sve dokumente. Većina vaših tajkuna nikad nisu bile holivudske priče već stvar partije i službe. Naišao sam na dokumente o ilegalnoj trgovini Udbe i tamo je vidljivo da su svi centri Udbe zasebno otvarali svoje račune u Švicarskoj ako dođe do rata i slično.

Tedeschi je u svom CV-u prešutio nastanak poslovnog carstva. 1988. godine u Muggiji kod Trsta Svetozar Tedeschi i tada mladi Emil Tedeschi, osnovali su tvrtku “Rothem”. Inicijativom zagrebačke Komunističke partije lihtenštajnska tvrtka “Capital Plant” dala im je osnivački kapital od 50 tisuća švicarskih franaka! Znači, prvi kapital kojim su raspolagali do njih je došao nalogom partije iz Zagreba!

Novac se sakupljao po legalnim poduzećima koja su vodili komunistički direktori u Hrvatskoj i onda je nestajao u Lihtenštajnu, da bi se kasnije vraćao u obliku investicija. Na taj način nastalo je još dosta hrvatskih tvrtki. Na “Rothem” sam naišao u više dokumenta u arhivu koje je ostavila “Služba državne bezbednosti”.

Tedeschijeva firma dobavljala je raznu robu u Jugoslaviju, uzimala je za to novce, a robe – nema! To se stalno ponavljalo, što nije normalno i kriminal je. Da nisu bili protežirani od Partije i službi, došli bi na crnu listu zbog takvog “poslovanja”, ali se to nije nikada dogodilo! Oštetili su na taj način razne tvrtke, a među njima i zagrebačko “Sljeme”

Grade se marine po obali pa se spominje Špiljak, zašto je ubijen Đurković?

To je miks nekih stvari ali najgori grijeh da je on previše znao o ini. Znao je gdje ide novac, a kad to znate imate najveću moć. Također, on je shvatio što je komunizam i otišao na drugu stranu. On je tada bio velika prijetnja za jugoslavenski sustav.

Što znate o Špiljku i Vojku Santriću?

On je otišao u Genex  i sredinom svoje karijere je postao direktor. Kroz deset godina uspijeva izbaciti Talijane iz vlasničke strukture, nakon toga Beograd i postaje vlasnik. Ako se pita za sivu eminenciju hrvatske ekonomije onda govorimo o njemu.

Kupovina aviona od strane Špiljka je čista pljačka i za to imam dokumente. Ima dokumenata gdje jasno piše da talijanska mafija direktno investira u hrvatske marine. Mogu komunisti relativizirati EU, ali koji im je argument za suradnju s talijanskom mafijom.

Riječke komunističke glavešine

Pronašao sam dokument koji govori kako je tvrtka Velebit švercala cigaretama koje im je davao talijanski mafijaš koji je živio u švicarskoj. On je bio najveći švercer u Europi, pa priča o kasinima u RH. Države u dogovoru sa  mafijom. Novac je izvučen iz kasina koji je išao za Panamu pa se vraćao u švicarsku i od tamo išao na financiranje službe.

Švercalo se i drugim stvarima?

Zlatom, žestoka pića, cigarete, narkotici, imate već 50.-ih kada se kupovao morfij pa se pretvarao u derivat heroina. Pa sjemenke marihuane i sve je to radila Služba. 15 milijuna je bilo investirano u kupovinu morfija, to je radio Brajnik koji je bio desna ruka Rankoviću.

Koji je odnos Udbe i NK Rijeke?

Rijetke su tvrtke u bivšoj državi mogle dobiti devize za kupovinu sirovina iz vana. No, bilo ih je, bilo je tvrtki koje su devize mogle zadržati. One su ih fiktivnim poslovima krale iz opticaja i stavljale ih u Riječku banku, a ona ih je tada konvertirala i pretvarala u dinare. Devize se u to vrijeme nisu mogle dobiti, slale su se u Beograd, ali je Riječka banka devize davala NK Rijeci da njima plaća transfere igračima, prala novac i financirala razne aktivnosti bivše službe.

Tvrdite da komunisti iz Hrvatske i Slovenije surađuju kad je u pitanju pljačkanje imovine?

Da. Petrol i Ina idu ruka uz ruku. Glavni dobavljači nafte su offshore poduzeća iz Ine s karipskih otoka. Na taj način nestaje novac iz Petrola. Smatram da se taj novac dijeli između Petrola i Ine.

Kad se krvarilo od Vukovara do Dubrovnika..

Da, u to vrijeme je Udba krala. Pljačkalo se sve što se moglo, pa i Hrvatske autoceste, koje su osamdesetih pljačkane masovno! Dobar primjer toga su Petrol (najveći trgovac naftom u Sloveniji) i INA. I jedna i druga tvrtka osnivale su off shore poduzeća po svijetu, pa su ta poduzeća jedna s drugima trgovala – čime se izvlačio novac iz Petrola. To se događalo između 1991. i 1995. – kada je trajao Domovinski rat. Vaši dečki, od Vukovara do Dubrovnika, krvarili su, a Udba i komunisti infiltrirani u SDP i HDZ krali su naftu!

Zašto vas tuži Milan Kučan?

Zbog toga što sam ga povezao s talijanskom mafijom. Pisao sam o tome u listu “Reporter”.  Kockarnicama u Portorožu i Gorici dominirali su talijanski mafijaši – prvo su surađivali s komunistima, a kada se Jugoslavija raspala – sa slovenskim vlastima. Talijanske vlasti koje se bore s mafijom imaju sve te dokumente. Sve piše: kako mafija desetljećima surađuje sa slovenskim vlastima, prvo komunistima, a onda ovima danas!

Veza između Kučana i Mesića? Mesić je kazao kako mu je novac za stan posudio prijatelj iz Slovenije. Kako otkriti to?

Moja teza je ako pronađete tijek novca vi ste ih raskrinkali. Nova uvijek dolazi od “prijatelja”. A taj “prijatelj” neki je off shore centar. Samo treba naći put novca. Ako ga nađete – raskrinkali ste ih.

Kako ih raskrinkati?

Nema predaje.

Koliki je problem što arhivi nisu otkriveni? Ministar Hasabegović traži da se otvori ali mediji koji su kupljeni od Udbe pišu protiv.

Ekonomija je dio naše povijesti i važno je da se otvore arhivi. Razočaran sam. Mi smo ih otvorili jer nestaje ono sto se zove SFRJ. Vi imate zatvorene i time negirate vlastiti državu i držite kontinuitet s SFRJ i Udbom. Za što ste umirali?

Odakle Perkoviću novac? Tko to plaća?

Možemo nagađati, ali očito ima interesa da se on vrati i da ne ispriča što zna. To su veliki novci i nije ih mogao zaraditi za svog života i ne znam tko su mu dobrotvori.

Kako to da je Ljubljanska banka financirala Milanovića  i njegovog brata? Je li to slučajno?

Ne bih puno to komentirao jer se nisam detaljno upoznao sa slučajem ali to je nevjerojatna konstelacija kredita, nitko normalna ne daje kredite takvim tvrtkama. Vjerojatno se radi o kupovini nekih usluga. Nitko normalan ne daje tako veliki kredit poduzeću koje zapravo i ne postoji. Ne bih želio osuđivati, ali kada imate poduzeće koje ne postoji, a dobiva ogromne kredite – onda znamo o čemu je riječ! Stotine tisuća eura dati firmi koja nema prave uvijete i koja posluje na sumnjiv način, jako je čudno. Mislim da bi se institucije obje države trebale ozbiljnije pozabaviti time!

Udbaški kapital najvjerojatnije stoji i iza većine medija u Sloveniji i Hrvatskoj?

Velika većina slovenskih medija u vlasništvu je off shore kompanija. Nejasno je tko je vlasnik. Uvijek ih nekako možete namirisati, ali nikada zgrabiti. Tako je s Mladinom, Delom, većinom televizija, ali Slovence sve to ne zanima previše. I to je najveći problem – nisu problem mediji već nezainteresiranost ljudi!

Na kraju je Rado Pezdir objasnio – što je to “ekonomska lustracija”:

Trebalo je još devedesetih detektirati gdje su crni fondovi, off shore računi i kompanije. Da se to detektiralo, da je svima njima uzet taj prljavi novac – njih više ne bi bilo, bili bi obični klošari, a Hrvatska ili Slovenija u puno boljem ekonomskom stanju. No, nikad nije kasno da dobijete normalnu državu, makar prošlo 25 godina od raspada Jugoslavije. Treba ih se neprestano progoniti, a ne im gledati kroz prste.

V. Bujanec/Foto:facebook VB


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •