MARIĆ: HPB je gubitaš, a isplatio je 32 mil. kn bonusa i daje ekstra otpremnine

srpanj 31, 2017 maxportal
Share Button

Ministar državne imovine Goran Marić u razgovoru  za HRT otkrio je da je napravljena analiza u 48 državnih firmi i institucija kako bi se ustanovilo gdje i kako se trošio novac, a danas otvoreno otkrio koje su firme najviše trošile na službena putovanja, dnevnice, reprezentaciju..Marić nije htio upirati prstom u nikoga, ali je naglasio kako su troškovi mogli biti znatno niži i da je kod nekih izostala poslovna odgovornost.

– Interesantno je da oni koji su najviše akumulirali gubitaka, rastrošni su na troškovnoj strani, ali prednjače veliki giganti.

– Prednjači i sustav Hrvatskih željeznica. Interesantno je da se donacijama bavi i HBOR,  Zračna luka Osijek oglašava znatno više od svih drugih luka zajedno. Također je interesantno da Zračna luka Dubrovnik potroši pet puta više na reprezentaciju nego Zračna luka Split, a po veličini su otprilike iste.

Zanimljivo je i da Hrvatska poštanska banka, iako je u prethodnih 6-7 godina akumulirala gubitak, najveća je po isplati bonusa i otpremnina. Od ukupno 32 milijuna kuna bonusa u HPB-u je isplaćeno 70%, a zapravo akumuliraju gubitak.

Ima mnogo podataka koji upućuju na drugačiji pristup upravljanju državnim tvrtkama i upravljanju državnom imovinom – rekao je Marić istaknuvši da mu je sumnjivo poslovanje državne tvrtke Plinacro.

– Ugovarala je vrlo nepovoljne kredite, čiji bi raskid mogao dovesti do isplate odštete od vrtoglavih 240 milijuna kuna. Mi smo pokušali refinancirati, zajedno s nadzornim odborom i upravom Plinacra, i pronašli smo već za 2/3 manju kamatnu stopu, čime bismo uštedjeli 100 milijuna kuna samo na kamati. Međutim, ugovor je takav da moramo čekati raskid ugovora, izjavio je Marić.

– Također moramo čekati i raskid ugovora s Ministarstvom pravosuđa za zgradu u Novom Zagrebu koja je zaključena na 13,5 godina. Ali, gdje god smo mogli utjecati, mi smo to već učinili i uštedjeli 40 milijuna kuna samo u ovoj godini na zakupninama koje imaju ministarstva i agencije s fizičkim osobama, rekao je Marić.

Kazao je da Ministarstvo državne imovine prodaje 44 nekretnine u vlasništvu države. Ponuđena su odmarališta, zemljišta, pašnjaci.

Najskuplja nekretnina je u Kostreni. Početna joj je cijena 22.854.000 kuna, a ponuditelj mora uplatiti jamčevinu od oko milijun kuna. Najjeftinija je oranica u Mošćenici od 79 četvornih metara s početnom cijenom 200 kuna.

Rok za podnošenje ponuda je 1. rujna, a sve nekretnine se prodaju u zatečenom stanju po principu “viđeno-kupljeno”.

 Komentari
Share Button