VUČIĆ GASI TESLU: Pupovac od srpskog premijera tražio 15 milijuna eura za spas Tesla banke

11 rujna, 2015 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Piše: Predrag PopovićNA POPISU projekata koje Aleksandar Vučić uspješno uništava visoko mjesto zauzima i “Tesla štedna banka” u Zagrebu. Vlada Srbije nema nikakav plan za rješenje problema u kojima se našla prva poslijeratna srpska ekonomska institucija u Hrvatskoj. Zbog nesposobnosti i javašluka banka godišnje gubi na vrijednosti oko milijun eura i tone u propast.

VAZANI SADRŽAJ:

Banka “Tesla” osnovana je 2011. godine s namjerom da se povoljnim kreditima i logističkom podrškom omogući održiv povratak srpskih izbjeglica u Hrvatsku. Inicijativu je pokrenulo Srpsko narodno vijeće, a “Tesla” je nastala dokapitalizacijom jedne hrvatske štedionice. Vlada pokrajine Vojvodine je, preko republičkog Fonda za razvoj, uložila 1,5 milijun eura, a Vlada Srbije 1,7 milijuna eura. Dioničari banke kasnije su postale i neke hrvatske tvrtke i pojedinci. Početni kapital od oko 4,5 milijuna eura nije bio dovoljan za uspješan rad, tako da je “Tesla” od starta poslovala s velikim gubicima.

Poslije prve dokapitalizacije, koja je bila privremeno rješenje, Republika Srbija je imala 29,12, a AP Vojvodina 25,96 posto udjela u kapitalu banke.tesla-banka[1]

Odgovornost za loše poslovanje, pored rukovodstva, trebalo je da snose i članovi Nadzornog odbora. Pored Milorada Pupovca, predsjednika SNV, u NO nalazili su se Zoran Pavlović, koji je podnio ostavku, i Biljana Jovanović, koja je bila uhićena tijekom istrage srpske Tužiteljstva za organizirani kriminal pod sumnjom da je, kao predsjednica izvršnog i kreditnog odbora Razvojne banke Vojvodine, sudjelovala u nezakonitom odobravanju 28 kredita i 16 bankarskih garancija poduzećima Dušana Borovice. Pošto krediti nisu vraćeni, pokrajinskom budžetu je nanesena šteta od oko 27 milijuna eura.

Na udaru kritike našao se Bojan Pajtić, koji je optuživan da je fiktivnim kreditima isisavao novac iz osnivačkog kapitala “Tesla” banke i da je ulaganjem u taj posao oštetio Razvojni fond Vojvodine. Srpska napredna stranka je zahtijevala utvrđivanje odgovornosti Pajtića za trošenje proračunskog novca na dokapitalizaciju banke. Koliko je ta vrsta mišljenja besmislena pokazuje već činjenica da AP Vojvodina, po svom Statutu, nema ovlasti da investira u pravne osobe u inozemstvu. Također, dokapitalizaciju “Tesle” podržala je Vučićeva Vlada, o čemu svjedoče dopisi tadašnjeg ministra financija Lazara Krstića Hrvatskoj narodnoj banci o “kontinuiranom interesu Republike Srbije, kao većinskog vlasnika, za daljnji razvoj Tesla banke na hrvatskom tržištu, kao i stabilizaciju njezine financijske situacije” .

Koliko je sposoban, Vučić je pokazao serijom nevjerojatnih poteza. Prvo je Vlada Srbije 15. lipnja 2014. dala suglasnost da se “Tesla” banci odobri kredit Fonda za razvoj od 500.000 eura. Tom dokapitalizacijom Srbija je ulog digla na 2,2 milijuna eura. Samo šest tjedana kasnije, 29. srpnja objavljen je javni poziv za prikupljanje ponuda za prodaju dionica “Tesla” banke. Da bi kaos bio potpun, u razgovoru s Pupovcem, predsjednikom Nadzornog odbora, Vučić je najavio gašenje banke.

 

bojan-pajtic-zagreb-hrvatska-tesla-banka-790x593[1]

Milorad Pupovac, Srđan Srećković, Bojan Pajtić i Zvonko Agičić nakon osnivanja Tesla banke

Pupovac je srpskom premijeru prigovorio na razlici u odnosu prema Srbima u Hrvatskoj i Srbima na Kosovu. Vlada Srbije, umjesto da investira neophodnih 10 ili 15 milijuna eura, želi da ugasi ili proda jedinu srpske ekonomsku instituciju u Hrvatskoj, sve pod izgovorom da banka pravi gubitke od milijun eura godišnje. Istovremeno, Srbija se na dnevnoj razini zadužuje za čak 8,5 milijuna eura, na srpske institucije na Kosovu i Metohiji dnevno se troši oko 650.000 eura, a na arapske migrante oko 600.000 eura mjesečno.

Da se ne spominje šteta koju proračunu Srbije prave državna poduzeća, poput “Srbijagasa”, preko kojeg se financiraju vladajuće partije. Pored toga, proračunom Srbije predviđena su sredstva za dokapitalizaciju “Srpski banke”, “Dunav osiguranja” i “Poštanske štedionice”.

U odnosu na sve te proračunske izdatke, investicija u “Tesla” banku, koja bi značajno pomogla Srbima u Hrvatskoj, predstavlja kap u moru. Međutim, bivšeg zagovornika Velike Srbije, Aleksandra Vučića ne zanimaju ni ekonomski, ni politički interesi Srba koje je dugo i uspješno gurao u rat protiv Hrvata. Kao što je tada, tako i danas u marketinške svrhe zloupotrebljava Srbe s ove strane Dunava.

Pozitivnu ideju, u osnovi i ekonomski opravdanu, koristi za obračun s političkim protivnicima. Optužbama na račun bivšeg režima, kao i aktualnog predsjednika pokrajinske vlade, pokušava prikriti vlastitu odgovornost za nastalu štetu.

Vučić kritizira bivšu vlast što je vršila dokapitalizaciju “Tesla”, a to i sam radi. Također, prigovara i na pokušajima da se banka proda, a i sam želi da se na takav način izvuče iz afere.

Prodaja banke nije uspjela 2014. godine. Norveški “B2 Holding AS” dao je ponudu od po 8,73 eura po dionici. U pregovorima s ponuđačem predstavnik “Tesla” banke uspio je podići cijenu dionice na 13,2 eura, čime bi republički Fond za razvoj i AP Vojvodina dobile oko milijun eura. Pregovori su propali, Srbija nije prodala svoje dionice i tako bar umanjila štetu.

Ni ovogodišnji pokušaj ne ulijeva optimizam. Natječaj za prodaju “Tesla” banke bio je otvoren do 14. kolovoza, a objavljivanje konačne odluke je najavljeno za 25. kolovoza. Vrijeme je prošlo, ali nema konačnog stava srpskih Vlade.

– Banka ostvaruje gubitke, ali to ne znači da je propala. Većinski vlasnici odlučili su da prodaju dionice. Ako se to u dogledno vrijeme ne desi, možemo očekivati ​​da će banka biti likvidirana. Ideja o osnivanju banke je bila odlična, ali ni srpski ni hrvatske institucije nisu pronašle interes da banku dokapitalizirati, tako da je odlučeno da se potraži nekakav strateški partner. Investitoru je mnogo lakše kupiti postojeću banku koja nije u velikim dubiozama, što je slučaj s “Tesla” bankom, nego da traži licencu za osnivanje nove banke. Međutim, kad dobije novog vlasnika, ova banka će vjerojatno imati drugačiju funkciju – rekao je Zvonko Agičić, predsjednik Uprave “Tesla” banke.

Prema neslužbenim informacijama, interes za kupnju je pokazao jedan ruski fond. Međutim, otvoreno je pitanje da li će Hrvatska narodna banka, koja donosi konačnu odluku, odobriti ulazak na njihovo tržiše investitora iz Rusije, kojoj je Hrvatska, kao članica Europske unije, uvela ekonomske sankcije. Ukoliko taj posao ne bude zaključen, izvjesno je gašenje “Tesla” banke.

Kako god bilo, već je napravljena ogromna šteta proračunu Srbije, kao i srpskog povratnicima u Hrvatskoj. Dobru i značajnu ideju upropastili su predstavnici aktualne i bivše vlasti.

Foto:Tanjug

predrag-popović-knjige[1]


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •