Američki general analizira Vojsku Rusije: “Pokazali su niz slabosti, ovo su glavne”

17 ožujka, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Umirovljeni  američki general David Petraeus, koji je zapovijedao američkim snagama u ratovima u Iraku i Afganistanu, kaže da se Rusi suočavaju s ukrajinskom vojskom koja je iznimno odlučna, iznenađujuće sposobna i inovativna i koja se bori na svom matičnom teritoriju za svoj opstanak.General Petreus za CNN je analizirao situaciju u Ukrajini, konkretno rusku vojsku i slabosti koje su izašle na vidjelo kada su krenuli u invaziju.

Kaže da su Rusi pokazali niz slabosti: pogrešno planiranje, pretjerano optimistične obavještajne projekcije o tome kako će se sukob odigrati, podcjenjivanje ukrajinskih snaga i naroda, neodgovarajuće održavanje i logistika, neimpresivna oprema, oslanjanje na ročnike i nemogućnost organiziranja učinkovitog cyber-ratovanja,

Petraeus je procijenio stanje u ova tri tjedna rata. Prilično je skeptičan oko tog ima li Rusija dovoljno snage za zauzimanje Kijeva i drugih velikih gradova. Naime, kaže kako ratovanje u urbanim sredinama više ide u korist Ukrajincima.

Ipak, istaknuo je kako Rusi imaju bogatu povijest uništavanja gradova, civilnih ustanova i ključne infrastrukture. Oni će “skršiti” gradove kako bi si osigurali prednost

General je pohvalio sankcije koje je SAD uveo Rusiji i Putinu, kaže i kako je to ojačalo NATO savez.

On predviđa da će najvjerojatniji kratkoročni ishod rata u Ukrajini biti nastavak krvavog pohoda za Rusiju koja je uglavnom neodlučna, iako sa sobom nosi sve više i više izgubljenih života, sve više uništene infrastrukture i osnovnih usluga ukrajinskom narodu. Međutim, postoji i mogućnost rješenja dogovorom, budući da i Moskva i Kijev priznaju štetu i razaranja koja se nanose njihovim zemljama.

Iznenađuje li vas loš učinak ruske vojske u Ukrajini?

“Pomalo iznenađujuće, ali ne u potpunosti. Mnogo je razloga za loš učinak Rusa. Prije svega, bore se protiv vrlo odlučnih, prilično sposobnih ukrajinskih snaga koje se sastoje od specijalnih snaga, konvencionalnih snaga, teritorijalnih snaga, pa čak i građana, koji su svi odlučni ne dopustiti Rusiji da postigne svoje ciljeve. Oni se bore za svoj nacionalni opstanak, svoju domovinu i svoj način života, a imaju prednost domaćeg terena, poznavajući njega i zajednice.

Ali osim toga, Rusi su jednostavno iznenađujuće neprofesionalni. Očito imaju vrlo loše standarde kada je riječ o izvođenju osnovnih taktičkih zadaća kao što su postizanje kombiniranih operacija, uključujući pješaštvo, inženjere, topništvo i minobacače. Vrlo su loši u održavanju svojih vozila i oružanih sustava i mnoge su od njih napustili. Također su slabi u opskrbi i logističkim zadacima”, kaže general.

General u nastavku govori:

“Već desetljećima znamo da je sovjetskom sustavu, sada ruskom sustavu, uvijek nedostajala jedna od ključnih snaga američke i zapadne vojske, a to je jak, profesionalni dočasnički zbor.

A dio problema je i to što ruska vojska ima prilično značajan postotak ročnika. Vrlo je teško odrediti koliko ih je u Ukrajini. Znamo da je u ruskoj vojsci općenito, vjerojatno u rasponu od 20 do 25% ročnika. A posebno je velik broj ročnika u kritičnom području, a to je logistika, uključujući vozače kamiona i cisterni te vojnike u jedinicama za održavanje.

Rusima je također bilo teško ići izvan ceste. Njihova vozila na kotačima vrlo brzo zaglave u blatu. Tlo nije smrznuto onako kako su se nadali da će biti. Čini se da su čak i vozila na gusjenicama zaglavljena u blatu. A Rusi jednostavno ne provode dovoljno preventivno održavanje svoje opreme.

Služio sam u mehaniziranim jedinicama, s mješavinom tenkova i oklopnih transportera. I svaki put kad se zaustavite, vozač i članovi posade su vani i provjeravaju kotače i završne pogone, pumpaju mast, dolijevaju razine tekućine. Ako ne obavite preventivno održavanje, onda će vam se takva vozila pokvariti.”

Nije impresiopniran njihovom opremom:

“Osim toga, Rusi jednostavno imaju relativno neimpresivnu opremu, s obzirom na investiciju koja je navodno napravljena tijekom posljednjeg desetljeća. Oni sigurno nemaju opremu usporedivu s onom koju imaju Sjedinjene Države.

Njihovo precizno streljivo nije baš precizno. To je potcrtano činjenicom da nisu u prvom satu borbe razbili piste u Ukrajini kao što smo mi to učinili u Iraku 2003. kako bi iračkom ratnom zrakoplovstvu u potpunosti uskratili bilo kakvu priliku isključeno. Zapravo, ukrajinsko ratno zrakoplovstvo još uvijek leti. Koliko god skromno i koliko god gubitaka pretrpjelo, još uvijek je u letu.

Dakle, nedostaje rusko precizno streljivo. To također možemo vidjeti s velikom učestalošću napada Rusa na civilnu infrastrukturu, poput bolnice u Mariupolju, drugih medicinskih ustanova i vladinog centra u Harkivu, osim ako doista nisu namjeravali pogoditi te ciljeve, što bi očito bilo užasno.

Oni također imaju problema u osnovnim zadacima kao što je da ostanu raspršeni. Kolona se nikad ne zatvara na velikoj autocesti gdje je može uočiti dron i pogoditi topništvo, kao što je nedavno viđeno. Kolona od 64 kilometra koju smo vidjeli izvan Kijeva je samo rezultat nesposobne kontrole kretanja za koju obično postoji doktrina i organizacijske strukture i procedure. Trebali su im dani samo da rasprše tu kolonu od 64 kilometra ispod drveća umjesto da budu na otvorenom”.

“Rusi otuđuju srca i umove”

“Oni također nisu bili u stanju kombinirati ono što je za njih trebala biti velika prednost, a to je integracija zračnih i zemaljskih operacija. Oni zapravo ne pružaju pravu blisku zračnu potporu, samo ispred svojih kopnenih formacija. Umjesto toga, oni samo rade zračne napade.

Ruski cyber rat također nije bio impresivan, možda zato što su ga u prošlosti pretjerano koristili, a Ukrajinci su, vjerojatno uz neku pomoć, naučili kako se nositi s njim. Rusi nisu uspjeli srušiti ukrajinski sustav zapovijedanja i nadzora, a predsjedniku Volodimiru Zelenskom nisu uspjeli uskratiti pristup društvenim mrežama i internetu.

Dakle, njihove sposobnosti cyber ratovanja koje su se činile impresivnim u ranijim kampanjama, kada su Rusi zauzeli Krim 2014., na primjer, ovoga su puta puno manje impresivne.

A povrh svega toga, imate samo neimpresivan dizajn kampanje od strane Rusa koji se očito temeljio na vrlo pogrešnim pretpostavkama o tome koliko brzo bi mogli zauzeti Kijev i posebno koliko brzo bi mogli srušiti vladu i zamijeniti je proruska vlada.

Dakle, u svakom pojedinom području procjene, Rusi su se, počevši od svojih obavještajnih procjena i razumijevanja bojnog polja i svog protivnika, pa zatim svakog aspekta kampanje, pa sve do operacija malih postrojbi, pokazali užasno neadekvatnima. I oni se suočavaju s neprijateljem koji je apsolutno odlučan, iznenađujuće sposoban, vrlo inovativan i snalažljiv, koji se bori na svom terenu.

Velik dio stanovništva mrzi i Ruse, a ta mržnja se produbljuje svakim udarom na civilnu infrastrukturu. Ne samo da Rusi ne osvajaju srca i umove, oni otuđuju srca i umove.”

Jesu vrijeme i masovnost ruska prednost, pita se CNN.

“Mislim da ne, ali kvantiteta ima svoju kvalitetu s vremenom i čista destruktivna sposobnost ruskih bombi, projektila, raketa, topništva i minobacača očito mora biti velika briga.

Jasno je da nemaju dovoljno snaga da zauzmu, a još manje da kontroliraju Kijev i neke druge velike gradove, ali imaju projektile, rakete, topništvo i bombe i očitu spremnost da ih koriste na vrlo neselektivni način.

I tako nastavljaju pristup koji su koristili u Čečeniji, posebice s Groznim te u Siriji, posebice s Alepom, gdje su napravili depopulaciju gradova neselektivnom upotrebom bombi. I bit će to natjecanje u izdržljivosti između spremnosti Rusa da unište gradove i sposobnosti Ukrajinaca da prežive takvo uništenje”, kazao je general Petraeus za CNN

D.M. /Foto: Getty


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->