Američki specijalci objašnjavaju zašto nikad nisu objavljene slike mrtvog Bin Ladena

veljača 18, 2016 maxportal
Share Button

MATT BISSONNETTE, pripadnik specijalnih snaga američke ratne mornarice, objašnjava zašto nikad nisu objavljene snimke mrtvog tijela Osame bin Landena.Objavljene su fotografije i video vješanja Sadama Huseina, kao i posmrtne fotografije njegovih sinova Udaya i Qusaya, nakon što su ih ubili pripadnici Delta forcea.

Objavljene su i snimke okrutnog mučenja i posljednji trenuci života libijskog vođe Moamera Gadafija te fotografije njegova mrtvog tijela. Stoga se često postavlja pitanja zašto nikad nisu objavljene fotografije ‘američkog državnog neprijatelja broj 1’ kao dokaz da je mrtav?

Matt Bissemonntte, jedan od šestorice pripadnika specijalne postrojbe američke ratne mornarice SEAL (Sea, Air and Land Teams) koji su sudjelovali u ubojstvu Osame bin Ladena djelomično je otkrio u memoarima  ‘No easy day’. Knjigu je, bez dopuštenja američkog Ministarstva obrane, objavio pod pseudonimom Mark Owen.

”Na samrti Osama se još uvijek trzao i grčio. Drugi napadač i ja uperili smo lasere prema njegovim grudima i ispalili nekoliko metaka. Meci su mu kidali tijelo, bacajući ga na pod sve dok nije postalo nepomično”, napisao je Bissonnette.

Ali, ovo je možda najodmjereniji opis onoga što se dogodilo kada je jedan specijalac za drugim pucao u Bin Ladenovo tijelo, rekla su za portal Sofrep dva povjerljiva izvora. Riječ je o portalu bivših američkih vojnih profesionalaca.

Kada je sve okončano, Osama bin Laden imao je u sebi više od 100 metaka, po najblažoj procjeni. Ali, je li ‘bušenje’ vođe Al Kaide poput švicarskog sira bilo prema pravilima?

Zakon o kopnenom ratovanju kaže da vojnik je u potpunosti ovlašten ispaliti još par metaka za svaki slučaj u svoju metu nakon što ona padne. Ukoliko se neprijatelj ne predaje, moralno je, legalno i etički ispravno pucati u tijelo još nekoliko puta kako bi se osiguralo da je zaista mrtav, odnosno da više ne predstavlja prijetnju, navodi portal.

Međutim, ono što se dogodilo u prepadu na bin Ladena ipak je bilo mnogo više. Pretjerana uporaba oružja koja je primijenjena nije imala za cilj osigurati da bin Laden više nije prijetnja. To je bilo pretjerivanje zbog čistog iživljavanja, piše Sofrep.

To je glavni razlog zbog čega Bijela kuća nikada nije dozvolila objavljivanje fotografija mrtvog vođe Al Kaide, ‘državnog neprijatelja broj 1’ koji je stajao iza napada na američke ‘blizance’.

”Fotografija Osame bi Ladena, izbušenog poput švicarskog sira, vjerojatno bi izazvala međunarodni skandal i dovela do istrage u kojoj bi se otkrile i druge stvari vezane uz operaciju lova na bin Ladena, a što je Amerika željela prikriti”, piše Sofrep.

MP/Foto:Agencije

Komentari
Share Button