Branko Lustig: Preživio je Auschwitz, a glasat će za promjenu Trga maršala Tita

srpanj 8, 2017 maxportal
Share Button

Branko Lustig, filmaš nagrađen Oskarom, čovjek koji je na svojoj koži osjetio užas nacističkog logora Auschwitz podržat će promjenu imena zagrebačkog Trga maršala Tita.Lustig je poznat po svojim humanističkim i antifašističkim stavovima, a u zagrebačku Skupštinu je ušao na listi Milana Bandića. Bandić je ušao u koaliciju s HDZ-om i Neovisnim za Hrvatsku – strankom Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića. Oni su mu uvjetovali koaliciju jamčenjem da će promijeniti ime Trga maršala potpisima 26 zastupnika.

Bandić je predložio da se zove Trg Republike Hrvatske. Naveliko se spekuliralo da su pregovori zapeli jer Branko Lustig ne želi dati svoj potpis. No, Lustig je potvrdio da će potpisati.

– Što biste vi uradili na mom mjestu? – pitao nas je, pa nastavio da ga mu još nitko nije ponudio da ništa potpiše. Na naše dodatno pitanje da će ipak morati odlučiti hoće li dati podršku za promjenu imena trga, rekao je da će ostati uz Bandića. Kao zastupnik i dio većine koja predlaže promjenu, vjerojatno ću potpisati. Ostat ću vjeran grupi kojoj pripadam – rekao  je Lustig za 24sata koji čeka ponedjeljak kada će se Skupština konstituirati.

Branko Lustig je i savjetnik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović za pitanja holokausta.

Bandić, HDZ, Esih i Hasanbegović obavljaju zadnje pregovore, a već su podijelili i odbore. Zlatko Hasanbegović  nam je potvrdio da će NHR dobiti Odbor o imenima trgova, ulica i naselja u Zagrebu.

Osim vladajuće većine, podršku promjeni imena Trga maršala Tita je ranije najavio predsjednik HSLS-a Darinko Kosor s tri zastupnika koji su u Skupštinu ušli na listi Sandre Švaljek..  Kosor podsjeća da je promjenu imena trga prije 20 godina tražio Dražen Budiša i HSLS.

 

M.M. /foto: maxportalKomentari
Share Button