Buduća premijerka: “Ja sam žena, ja sam majka! Ja sam kršćanka, ja sam Talijanka”

9 rujna, 2022 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Nova ikona talijanske desnice Giorgia Meloni izgledna je buduća premijerka Italije. Njena stranka Braća Italije vodi u anketama s oko 25 posto, a njen desničarski savez s Berlusconijem i Salvinijem vjerojatno će osvojiti većinu na izborima 25. rujna.Analiza temeljena na anketama provedenim do 31. kolovoza, pokazuje da bi konzervativni blok mogao imati najmanje 258 od 400 predstavnika u Zastupničkom tomu te 131 od 200 u Senatu.

Georgia Meloni je rođena i odrasla u rimskoj radničkoj četvrti Garbatelli, poznatijoj po ‘crvenim’ političkim stavovima nego po onome što ona danas zastupa. ‘Crvenima’ je pripadao i njen otac, koji je kada je Meloni imala godinu dana napustio obitelj i s ljubavnicom pobjegao na Kanare.

Otac Francesco bio je ljevičar, a njezina majka Anna desničarka, što je potaknulo nagađanja da je politički put Meloni djelomično motiviran željom da se osveti odsutnom ocu. U školi je bila odlična, ali nije si mogla priuštiti odlazak na fakultet te je umjesto toga radila kao dadilja, konobarica u noćnom klubu, prodavačica na štandu i novinarka, prije nego što je odabrala politiku kao karijeru.

U Garbatelli se tada 15-godišnja Meloni pridružila Frontu mladih, krilu mladeži neofašističkog MSI-a, da bi kasnije postala predsjednica ogranka mladeži nasljednika pokreta, Nacionalne alijanse.

Počeci karijere

Marco Marsilio, piše BBC, održavao je sastanak u uredu MSI-ja u Garbatelli kada je Meloni pokucala na njegova vrata 1992. Deset godina stariji od nje, postao joj je blizak prijatelj i politički saveznik, a danas je na čelu regije Abruzzo.

“Ona je bila vitka djevojka, ali uvijek vrlo ozbiljna i odlučna. Primijetili biste je jer bi na sastancima mladeži spriječila svakoga da joj otme mikrofon.”

Tijekom godina u raspravama i na društvenim okupljanjima on je promatrao kako raste njena samouvjerenost.

“Ranije je imala svoje nesigurnosti, ali možda je to bila njena snaga jer ju je natjeralo da sve dobro prouči prije nego što se uhvati u koštac s problemom”, kaže Marsilio.

Počeci njene političke karijere na nacionalnoj pozornici vezani su uz bivšeg talijanskog premijera Silvija Berlusconija. Kao članica tadašnje Nacionalne alijanse 2006., Meloni je postala najmlađa potpredsjednica Zastupničkog doma. Berlusconi se vratio na svoj treći premijerski mandat dvije godine kasnije te ju je imenovao ministricom mladih, najmlađom ministricom u povijesti Italije od ujedinjenja. Nacionalna alijansa raspuštena je 2009., a Meloni je 2012. osnovala svoju stranku – Braću Italije.

Na posljednjim izborima njena je stranka osvojila svega četiri posto glasova, no u koaliciji sa Salvinijevom Ligom i strankom Forza Italia Silvija Berlusconija, Meloni je počela rasti.

Glasači je vole ne samo zbog činjenice da je mlada, medijski potkovana i ostavlja dojam prizemne osobe s kojom se lako može sprijateljiti, nego je imala sreće što se pojavila u trenutku u kojem su njena dva glavna rivala na desnici u krizi,  Berlusconi je prestar, a Salvini je izgubio zamah.

Stranka Braća Italije vodi u anketama s oko 25 posto, a njen desničarski savez s Berlusconijem i Salvinijem vjerojatno će osvojiti većinu na izborima u rujnu.

Silvio Berlusconi, Giorgia Meloni  i Matteo Salvini /Photo: Afp

Iako je glasači možda vole, Meloni je kontroverzna figura talijanske politike prije svega zbog povezanosti s fašizmom. Nedavno je objavila video u kojem je govoreći na engleskom, španjolskom i francuskom inzistirala na tome da je ‘ideologiju poslala u povijest’. No neke povijesne činjenice nije mogla izbrisati.

Njena stranka Braća Italije ima svoje političke korijene u Talijanskom socijalnom pokretu (MSI), a koji su osnovali bivši Mussolinijevi fašisti. Mussolinijeva unuka Rachele Mussolini vijećnica je stranke Braća Italije u Rimu, a praunuk Gaio Cesare Mussolini bio je kandidat stranke za Europski parlament. Osim toga, Braća Italije zadržala su logo poslijeratnih stranaka krajnje desnice: trobojni plamen, koji se često percipira kao vatra koja gori na Mussolinijevu grobu.

“Giorgia Meloni ne želi odbaciti taj simbol jer je to identitet od kojeg ne može pobjeći; to je njena mladost” kaže Gianluca Passarelli, profesor političkih znanosti na rimskom Sveučilištu Sapienza.

“‘Njena stranka nije fašistička”, tvrdi Passarelli. “Fašizam znači doći na vlast i uništiti sustav. Ona to neće i nije mogla. Ali postoje krila u njenoj stranci vezana za neofašistički pokret. Ona je uvijek igrala nekako između”, dodaje profesor.

I sama Meloni niječe da podržava fašizam.

“Kad smo osnovali Braću Italije, osnovali smo je kao desni centar, uzdignute glave. Kad sam nešto, ja to i priznam. Nikad se ne skrivam. Da sam fašist, rekla bih da sam fašist. Umjesto toga, nikada nisam govorila o fašizmu jer ja nisam fašist.  Evo izjave koju sam dala 2006., prije gotovo 20 godina, koju je objavio talijanski novinar, ljevičarski novinar – i rekla sam mu: ‘Mussolini je napravio razne greške: rasni zakoni protiv Židova, objava rata, autoritarni režim. Povijesno je radio i druge stvari koje su bile dobre, ali to ga ne spašava'”, kazala je u razgovoru za britanski Spectator.

 

 

Iako je nastojala umiriti zapadne saveznike Italije tako što je, primjerice, snažno poduprla proukrajinsku liniju Draghijeve vlade, njena tvrdokorna konzervativna socijalna politika zabrinjava mnoge.

“Ja sam žena, ja sam majka… “

“Da prirodnoj obitelji, ne LGBT lobijima!” vikala je na nedavnom skupu španjolske krajnje desne stranke Vox.  Protivi se tome da djecu usvajaju gej parovi, ali i rodnoj politici u školama.

“Žele nas zvati roditelj 1, roditelj 2, spol LGBT, građanin X, sa šiframa. Ali mi nismo brojevi… i branit ćemo svoj identitet. Ja sam Giorgia. Ja sam žena. Ja sam majka. Ja sam Talijanka, ja sam kršćanka. Nećete mi to oduzeti!” govorila je na skupu u Rimu 2019., a kraj te izjave postao je viralan na Tiktoku i remiksan na Youtubeu.

Meloni je poznata i po antimigrantskim stavovima. Tijekom vrhunca migrantske krize pozivala je da se ‘potope migrantski brodovi’, a sada traži pomorsku blokadu Libije kako bi se zaustavio njihov dolazak.

Nedeano je njen tvit šokirao dio talijanske javnost dok su je politički suparnici optužili za sramotnu predizbornu kampanju. Naime tvitala je zamućenu snimku  na kpoj migrant siluje 55-godišnju Ukrajinke u gradu Piacenzi.

“Ne može se šutjeti pred ovom okrutnom epizodom seksualnog nasilja nad Ukrajinkom koje je tijekom dana u Piacenzi izvršio tražitelj azila”, napisala je Meloni, dodajući: “Zagrljaj ovoj ženi. Učinit ću sve što mogu da vratim sigurnost u naše gradove.”Suparnicima je, nakon salve kritika, poručila da su iskoristili silovanje da je napadnu dok su ignorirali žrtvu kako bi izbjegli rješavanje onoga što je nazvala imigracijskim izvanrednim stanjem.

“Meloni nije opasnost za demokraciju, već opasnost za Europsku uniju’, kaže profesor Passarelli te je stavlja u isti kalup s nacionalističkim vođama u Mađarskoj i Francuskoj.

“Ona je na istoj strani kao Marine Le Pen ili Viktor Orban. I želi ‘Europu nacija”, tako da su svi u osnovi sami. Italija bi mogla postati trojanski konj Putina koji potkopava solidarnost, pa bi mu tako omogućila da nastavi slabiti Europu”, poručuje Passarelli.

U razgovoru za Spectator Meloni je otkrila da joj je inspiracija i J.R.R. Tolkien, a svakog 3. siječnja obilježava njegov rođendan na svojoj stranici na Facebooku.

Gospodar prstenova nije knjiga koja te nečemu uči. To je knjiga koja pomaže otkriti tko ste, a to je sasvim nešto drugo. Iznad svega, Tolkien mi je dao to razumijevanje da moć nije nešto što treba osvojiti, nego da je moć neprijatelj, problem koji morate držati pod kontrolom, na uzici”, poručila je Meloni.

Megy M. /Foto: epa


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->