Davor Domazet optužio Jakovinu i Klasića da šire velikosrpsku politiku

ožujak 6, 2017 maxportal
Share Button

DAVOR Domazet Lošo na HRT-u je govorio o Nacionalnom programu edukacije o Domovinskom ratu. Riječ je o projektu Hrvatskog generalskoga zbora, pod pokroviteljstvom Ministarstva branitelje, a u kojem generali iz Domovinskog rata profesorima povijesti iz prve ruke svjedoče o događajima.Takav je način edukacije profesora izazvao brojne kontroverze jer mnogi smatraju da nije riječ o znanstvenom pristupu proučavanju prošlosti već o mitologizaciji Domovinskog rata, uspoređujući to sa SUBNOR-om čiji su članovi nakon Drugog svjetskog rata o tim događajima pričali djeci u školama.

Kao sudionik i predavač u Nacionalnom programu edukacije o Domovinskom ratu predstavljen je Davor Domazet Lošo. “Domovinski rat jest temelj Hrvatske, to bi trebalo jasno stajati u preambuli Ustava, ali ne stoji”, rekao je Lošo na početku.

“Hrvatski generalski zbor je smatrao da mi možemo izravno prenijeti kako se odvijao rat. Krenula su i predavanja, moje osobno je kako je pripremana agresija i kako je JNA pretvorena u prosrpsku silu”, objasnio je Lošo.

“Osobno sam imao četiri dana za redom svaku večer predavanje. Skupine su najavljene od 40 ili 50 ljudi, a dođe ih 70. Pokazao se jedan poseban interes. Mi nismo ni sami svjesni, a posebno naša mladost, što je Domovinski rat. Kako vrijeme odmiče, on dobiva pravu vrijednost. To je najčistiji rat u povijesti, primijenjena je najveća etika ratovanja i to je jedini rat gdje je spriječen genocid. Mislim na Bihać u zapadnoj Bosni. To je temelj Hrvatske, 5. kolovoza bi trebali slaviti i Srbi iz jednog jednostavnog razloga, a to je da smo im mi spriječili da operacija Oluja ne nosi hipoteku genocidnosti pet puta veću nego što je Srebrenica. Morali bi to slaviti i muslimani, Bošnjaci, jer smo mi spriječili Srbe da naprave genocid nad njima”, objašnjavao je Lošo.

“Djeca to malo znaju, Domovinskog rata nema u školama”, dodao je Lošo rekavši da nikako ne ocjenjuje udžbenike.

“Temelj ove države nije niti antifašizam niti 10. travnja, to da raščistimo. Temelj ove države je Domovinski rat. U Vukovaru se borilo protiv oba totalitarna simbola. I crvene zvijezde petokrake i četničke kokarde. Ovaj je Domovinski rat spriječio Veliku Srbiju. Gospodin Banac je dobro rekao onu floskulu “dajte povjesničarima da oni to…”. Povjesničari neće ništa riješiti, s mog osobnog stajališta, to nije nikakva znanost”, rekao je Davor Domazet Lošo.

“Povijest pišu pobjednici pa znamo tko su pobjednici”, dodao je gost na HRT-u.

“Mislim da je to jedan od puteva kojim treba ići”, komentirao je Lošo osnivanje vladina povjerenstva za suočavanje s prošlošću.

“Imamo totalitarne sustave, nažalost se to dogodilo. Fašizam, komunizam, nacizam. I danas imate, koji je mješavina sva tri, a to je militantni liberalizam. Ali sve te ideologije, totalitarni sustavi, su lijeve provenijencije, nijedan nije desne. Ne kažem da desna opcija nije činila loše”, objašnjavao je Lošo.

Onda je nastavio sa svojom kritikom povijesne struke.

“Mi smo pred novim veliki ratom, ovo što se događa. Povjesničari ne znaju, ni doktrine ni bilo što. Kad se dogodio rat devedesetih godina, tada su inaugurirane dvije vojne doktrine: kirurški rat i upravljanje krizom, tu je Jugoslavija bila eksperiment. Naprimjer, imate prekasan mozaik, vi imate jedan kamenčić i raspravljate o boji. Ne znate zašto je te boje, treba pogledati cijeli mozaik”, kritizirao je Davor Domazet Lošo povijesnu struku na što ga je voditelj pitao zbog čega povjesničari ne bi mogli gledati svaki djelić mozaika, posebno ako nisu sudjelovali u događajima pa nisu opterećeni.

“Bitna je strategija, onakva povijest kakva se sada uči gdje se uzme jedan datum iz Domovinskog rata pa se kaže da je to zločinački pothvat”, prilično je nejasno govorio čovjek koji će o povijesti učiti povjesničare.

“Nadalje, vidjeli ste u primjeru Alepa i Mosula, jeste vidjeli koliko prijepora u medijima oko otvaranja Koridora. Međutim, nitko ne proziva SAD, Rusiju, Francusku, Tursku… A operacija Oluja je planirana tako da se ostave koridori, da se spase ljudski životi, to je primjer i zato se ta operacija uči u svakoj školi strategije u svijetu, svugdje osim u našim školama.

Nije jasno odgovorio na pitanje zbog čega nema Ante Gotovine u projektu.

“General Gotovina nije, čovjek se povukao, trebamo to poštivati. On će sve reći kroz ovaj film što se snima. Mislim da dolazi vrijeme da se na pravi način progovori o Domovinskom ratu”, rekao je Lošo dodavši da će to pomoći povjesničarima.

“Neću govoriti o nekim imenima”, dodao je, ali nije izdržao da ne spomene neka imena

“Bave se oni puno, ali na krivi način. Imaju ideološke predrasude, zastupaju tezu da je tu bio građanski rat, a to je na tragu velikosrpske politike”, nešto kasnije je rekao Domazet Lošo.

“E ti jesu problem”, rekao je admiral Lošo na spomen povjesničara Tvrtka Jakovine i Hrvoja Klasića.

“Oni zastupaju tezu srpske politike, oni zastupaju tezu memoranduma dva. Oni me nikad nisu pozvali na kavu, evo ja ih izazivam, bacam im rukavicu, svi neka se postroje koliko ih ima, ja ću sam. Da se suočimo. Taj Jakovina je,  ne jednom, je rekao kako su američki zrakoplovi kraj Knina gađali srpske ciljeve. A ja sam vodio operaciju, ja znam sve. Ciljeve je uništilo hrvatsko zrakoplovstvo, a ja ću mu u četiri oka reći kako je to uništeno. Ali neće. Zna se admiral nositi sa njima, na pravi način, arguimentima”, zaključio je Lošo nakon što je i voditelj konstatirao da je riječ o ozbiljnim opaskama.

Maxportal/foto:hrtKomentari
Share Button