DESNICA GA PREZIRE: Benzema objasnio zašto nikad ne pjeva francusku himnu

travanj 17, 2018 maxportal
Share Button

U razgovoru za Vanity Fair, koji je prenijela Marca, Karim Benzema, napadč Rela i francuske reprezentacije, objasnio je zašto nikad nije pjevao Marseljezu kad je nastupao za Francusku.Benzema je  jedan od rijetkih francuskih reprezentativaca koji nikad nije pjevao francusku  himnu. Zbog tog je često je bio optuživan od strane desnih medija i stranaka u Francuskoj. Napadali su ga da je Arapin koji mrzi Francusku, pisali su da ga treba deportirati iz zemlje, povezivali su ga s raznim islamističkim grupama.

Benzema kaže da njegov čin nema nikakve veze s politikom ni s rasom, nego je u pitanju nešto sasvim drugo.

Marseljeza ili Krvava himna

Marseljezu, znanu još i kao Krvavu himnu, skladao je Claude Joseph Rouget de Lisle u noći s 25. na 26. travnja 1792., tijekom objave rata Austriji u Strasbourgu. Bilo je to vrijeme nakon početka Francuske revolucije 1789.

Prvobitno se zvala Chant de guerre pour l’armée du Rhin, tj. Ratna pjesma Rajnske vojske i bila je posvećena grofu Nicolasu Luckneru, zapovjedniku i guverneru Strasbourga.

Marseljeza je ime dobila 30. srpnja 1792., jer se pjevala prilikom marša 500 dragovoljaca iz Marseillea u Pariz. Državnom himnom Francuske je proglašena14. srpnja 1795.  godine.

Stihovi Marseljeze plastično dočaravaju surovost rata i želju za borbom, pa je u pjesmi vrlo često spominjanje krvi i drugih brutalnosti koje donose revolucije i ratovi. Zbog toga mnogi smatraju da je danas ta pjesma potpuno neprimjerena, posebno zato što se njom slave brojni zločini koji su učinjeni u vrijeme revolucije nad nevinim stanovništvom.

Jedan od mnogih primjera (Marseljeza je pjesma s 15 stihova) vidljiv je u pripjevu koji pjeva: ”Neka nečista krv natopi naše brazde!”

Mnogi danas smatraju da je takve stihove neprimjereno pjevati na stadionima i javnim priredbama.

Prvi stih i napjev Marseljeze
I.
Hajdemo! Djeco Domovine!
Dan slave je došao!
Protiv nas je podignuta
Krvava zastava tiranije! (dvaput)
Čujete li u poljima
Riku tih divljih vojnika?
Oni vam u naručje dolaze
Da zakolju vaše sinove, vaše supruge.

Pripjev:
Na oružje građani!
Formirajte svoje bataljune!
Koračajmo! Koračajmo!
Neka nečista krv
Natopi naše brazde!

Komentari
Share Button