FOTO: Austrijanci blokirali 30-ak autobusa i stotine auta s hodočasnicima za Bleiburg

svibanj 12, 2018 maxportal
Share Button

Tridesetak autobusa s hodočasnicima iz Hrvatske koji putuju na komemoraciju u Bleburg zaustavljeni su na graničnom području Austrije.Putnici iz autobusa javili su nam da je u koloni 30-ak autobusa i stotinjak automobila i kombija pa se procjenjuje da je riječ oko 2.500 ljudi.

Fotografije su nastale oko 1o sati, a misno slavlje na Bleburškom polju počinje u 11 sati pa je upitno hoće li  stići na Komemoraciju.

O skandalu na granici Slovenije i Austrije kolega Velimir Bujanec je napisao:

“Austrijska policija namjerno ne propušta kilometarsku kolonu Hrvata na Bleiburg… Više od 5.000 naših ljudi stoji u autobusima i osobnim automobilima. Pretresi, dugotrajno legitimiranje i nepotrebno maltretiranje Hrvata – baš kao da nismo u Plenkovićevoj Uniji.

Vrlo vjerojatno – mnogi neće stići na vrijeme na komemoraciju. Hvala austrijskoj ljevici u Koruškoj i hrvatskim izrodima. Dragi Austrijanci, a tako vam je lijepo dolaziti kod nas na more – ovaj skandal teško ćemo vam zaboraviti.

(P.S. Ljudima na granici oduzimaju hrvatske zastave, a kolonu motorista odbili su pustiti u Austriju!)

Pobleme s dolaskom na komemoraciju nisu imali hodočasnici iz drugih iz njemačkih, austrijskih, švicarskih i drugih gradova Europe koji su sinoć i rano jutros su krenuli na 73. komemoraciju Bleiburške tragedije i Križnog puta.
Najveći broj hodočasnika iz iseljeništva otputovao je u organizaciji Hrvatskih katoličkih misija, zajednica i klubova

Komemoracija će se održati prema uobičajenome programu.

Započet će molitvom u 11.00 sati na groblju u Unter-Loibachu, potom se nastaviti procesijom prema Bleiburškom polju, gdje će se, od 12.00 sati, uz izravan prijenos HTV-a, odvijati službeni dio komemoracije (sveta misa i pozdravni govori pokrovitelja, supokrovitelja i organizatora).

Ovogodišnje misno slavlje predvodit će zadarski nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije msgr. dr. Želimir Puljić. Molitvu za žrtve islamske vjeroispovijesti glavni imam Medžlisa Islamske zajednice iz Gunje Idriz Bešlić.

Iz političkog vrha prisutni su predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministar državne imovine Goran Marić kao izaslanik predsjednice, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kao izaslanik premijera.

MP/foto:čitatelj

Komentari
Share Button