Ivo Josipović protiv odličja generalu Zlatanu Miji Jeliću

kolovoz 4, 2020 maxportal
Share Button

Bivši predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je kako “treba izbjeći da osoba optužena za ratne zločine bude među onima koji će preuzeti odlikovanja”.U izjavi za Radio Slobodna Europa o najavi da će predsjednik Republike sutra u Kninu uručiti odličje zapovjedniku Specijalne policije Herceg-Bosne Zlatanu Miji Jeliću, koji je u BiH optužen za ratne zločine nad Bošnjacima u Mostaru 1993, Josipović je kazao kako odluka “o odlikovanjima tim postrojbama ima smisla, samo ako je riječ u kontekstu oslobađanja Hrvatske, kako je to Milanović i objasnio”.

“Problem je među ostalim i u tome tko će preuzeti odličje, s tim da je jedan od zapovjednika koji bi u ime svoje postrojbe trebali preuzeti odličje osumnjičen za ratne zločine i nalazi se u bijegu pred državnim tijelima BiH. Osobno smatram – ako već predsjednik dodjeljuje odličje postrojbi iz druge države – da bi svakako to trebao učiniti tako da odličje preuzme netko drugi, a ne osoba koja je osumnjičena za ratne zločine”.

Slučaj je komentirao i sam Zlatan Mijo Jelić, negirajući da je počinio zločine:

“Pravosuđe Bosne i Hercegovine svo vrijeme za pripadnike HVO-a diže optužnice po retroaktivno donesenom zakonu iz 2005, iako je Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u nekoliko navrata presudio da se svi optuženici ili osumnjičenici moraju tretirati po zakonu koji je bio na snazi kada je djelo počinjeno, a to je po Kaznenom zakonu iz bivše SFRJ. Da se BiH pravosuđe drži zakona iz bivše SFRJ, mnoge optužnice protiv pripadnika HVO ne bi mogle biti dignute”, kaže o postupku koji je u toku Jelić.

On je 2015, u vrijeme podizanja optužnice, iz BiH doselio u Hrvatsku. “Hrvatsko tužiteljstvo je zaprimilo predmet i povest će istragu u Republici Hrvatskoj. Još me nisu kontaktirali”, kazao je Jelić.

R.I. /Foto:rtl

 

Komentari
Share Button