Kako je HEP u doba ministra Vrdoljaka postao strateški partner Agrokora?

ožujak 19, 2017 maxportal
Share Button

Hrvatska elektroprivreda izdala je priopćenje javnosti kako je Agrokor strateški partner HEP-a, a prema neslužbenim informacijama iz HEP-a, trenutačni dug Agrokora za struju iznosi 85 milijuna kuna.“Agrokor je odgovorio da svoje obveze ispunjava u skladu s potpisanim ugovorima. Ako postoje neka odstupanja vezano za ugovor,  rješavaju se u dogovoru s drugom ugovornom stranom. Što se tiče HEP-a, on je Agrokorov strateški partner. Strateška suradnja potvrđena je i potpisanim ugovorom 2013. godine kada se pojavila snažna konkurencija HEP-u. Suradnja i međusobni odnos regulirani su u skladu s najboljom poslovnom praksom“, priopćili su na HRT-u.

Sasvim logično, postavlja se pitanje kako je uopće moguće postojanje obveza za struju u iznosu od 85 milijuna kuna te tko je u HEP-u odgovoran za dugovanje naraslo do tog enormnog iznosa, dok istovremeno drugim poslovnim subjektima i građanima HEP iskapča struja za neplaćenu drugu mjesečnu ratu?

Koji su to sve ugovori potpisani između HEP-a i Agrokora, te da li se radi samo o dugu za struju, ili postoje još neke nepodmirene obveze Agrokora prema Hrvatskoj elektroprivredi po drugim osnovama, te uzimajući u obzir i poslovni pothvat HEP-a koji je odobrio da se na kioscima TISKA plaćaju i režijski troškovi korisnika HEP-ovih usluga? Nije poznato, temeljem čega je HEP dao Agrokoru raspolaganje sa milijunima HEP-ovih kuna, pod kojim uvjetima i jesu li za to izdavane bankarske garancije ili koja druga sredstva osiguranja?

Pitanja i nepoznanice je mnogo, a kako stvari stoje o svemu će se pozabaviti i državno odvjetništvo, ali zasigurno ne u postojećem sastavu, jer da su radili svoj posao savjesno i odgovorno, korisnik HEP-ovih usluga ne bi niti stigao nagomilati dugove za struju u iznosu od 85 milijuna kuna.

I ne čude posljednji istupi bivšeg ministra gospdarstva Ivana Vrdoljaka koji se bezuvjetno stavio na raspolaganje Vladi Andreja Plenkovića kako bi se pomoglo Agrokoru, obzirom da su ugovori HEP-a i Agrokora kao strateških partnera potpisivani u vrijeme kada je Ivan Vrdoljak bio nadležni ministar gospodarstva pod čijom je neposrednom kontrolom bio HEP zbog čega suodgovornost za nastalu štetu snose svi kreatori i potpisnici takve suradnje na štetu države.

Jesu li u LEDO škrinji zaista bili sladoledi ili nešto drugo, možemo nagađati.

Ivana Vrdoljak Podgajac, supruga ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka, na Facebooku se pohvalila Ledovom škrinjom za sladolede koju je smjestila u dnevni boravak. “Modni detalj u mojoj dnevnoj sobi :)”, napisala je Vrdoljak na Facebooku, te priložila fotografiju Ledove škrinje u svom dnevnom boravku. Iznad škrinje smještena je svadbena fotografija para koji se vjenčao u svibnju 2011. godine.

No, dugovi Agrokora prema državnim tvrtkama svakim danom isplivavaju na površinu, a koliko će još stotina milijuna kuna ili milijardi isplivati na površinu, očito će se uskoro saznati. Agrokorov model suradnje uspostavljen sa političkim strukturama koje su potpisivale štetne ugovore po državu očito nema kraja, uzimajući u obzir da se na kioscima TISKA mogu izvršavati plaćanja  i ostalih režijskih troškova koji su pod monoplom i ingirencijom države.

I novoimenovani predsjednik uprave Podravke Marin Pucar izjavio je u emisiji OTVORENO kako su Podravka i Agrokor strateški partneri, te  kako poslovna suradnja na godišnjoj razini iznosi gotovo 600 milijuna kuna, iz čega se dade zaključiti kako Agrokor ima obveze i prema Podravki u iznosu od više stotina milijuna kuna, a plaćanje kasni. Predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar navodi kako je Podravka spremna spašavati Agrokor. Na pitanje kako danas posluju Podravka i Agrokor Pucar jer odgovorio da plaćanje kasni, ali s obzriom na trenutačno poslovanje Podravke, tvrtka iz Koprivnice si to može priuštiti.“

Sve tvrtke i banke u državnom vlasništvu mogu si priuštiti neplaćanje Agrokora, pa očito i Vlada Republike Hrvatske koja je u prethodnim mandatima izdavala milijarde kuna jamstava privatnoj tvrtki, a da nije imala nikakvog utjecaja niti kontrole nad poslovanjem Agrokora.

I HBOR si može priuštiti odobrenje kredita Agrokoru od 50 milijuna EUR-a plasiranih za Novu godinu unatoč nepodmirenim poreznim obvezama i dugom Agrokora prema dobavljačima u iznosu od 16 milijardi kuna, iako je pretpostavka da su dugovi i znatno veći.

No, Sberbank, Zagrebačka banka, ERSTE Bank, Privredna Banka i dr. financijske institucije ne mogu si priuštiti neplaćanje Agrokora, a svoje usluge smirivanja stanja i konsolidacije koncerna očito planira napraviti u suradnji sa Vladom Republike Hrvatske kao strateškim partnerom.

A tu je ključna uloga ministra financija Zdravka Marića i potpredsjednice Vlade RH za gospodarstvo Martine Dalić.

Jer, zašto ne odobriti nove kredite i jamstva države, kada su izvješća Moodysa o Agrokoru fantastična: nelikvidnost, slaba kreditna sposobnost, zamršena struktura koncerna, ograničena transparentnost financijskih izvještaja, rizici refinanciranja zbog PIK obveznica, zarada koncentrirana na regiju Balkana te posebno na Hrvatsku.

Političari svih opcija udružite se, i HBOR, i Hrvatska poštanska banka, i Croatia banka, i Vlada RH, i ministarstva, bez izuzetaka, jer ako ikada, sada nam treba jedinstvo za zaštitu nacionalnih interesa.

Odobrite Agrokoru još kredita, još jamstava, još projekata i nekretnina, još svježeg kapitala za kupnju preostalog gospodarskog potencijala kojim država ne zna upravljati, a Agrokor zna.

Izvješće Moodys-a govori da je to prilika koja se ne smije propustiti.

D. Lukić/foto:Hrt/facebookKomentari
Share Button