KAKO JE PAO DUDAKOVIĆ: General čiji su zločini snimljeni, video je objavljen 2009.

travanj 28, 2018 maxportal
Share Button

General Armije BiH i njezin bivši zapovjednik Atif Dudaković uhićen je u Bihaću zbog ‘ratnih zločina nad Srbima te zarobljenim pripadnicima Autonomne pokrajine Zapadna Bosna’ 1995. godine tijekom akcije Sana ‘95. 

U to vrijeme Atif Dudaković zapovijedao je Petim korpusom Armije BiH, koji se nalazio u tadašnjoj bihaćkoj enklavi, okruženoj s jedne strane pobunjeničkom SAO Krajinom, s druge Republikom Srpskom, a prijetila im je ‘sudbina Srebrenice’. Agoniju Bihaća okončala je operacija Oluja.

Uz generala Dudakovića pripadnici Agencije za istragu i zaštitu (SIPA) uhitili su i priveli još  još jedanaest časnika i drugih pripadnika te postrojbe.

Mešu uhićenima je i Ibrahim Nadarević, ratni komandant jedne od brigada Petog korpusa i nekadašnji federalni ministar, trenutno savjetnik zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića.

Uhićenje jednog simbla bošnjačkog otpora u BiH tijekom rata 90-ih izazvalo je različite reakcije. U Republici Srpskoj izraženo je neskriveno zadovoljstvo, dok su Bošnjaci,očekivano, reagirali  suprotno – pitajući se zašto se ‘uhićuju heroji koji su branili BiH’.

Bakir Izetbegović, bošnjački član predsjedništva, je rekao kako su u potpunosti opredijeljeni za procesuiranje svih ratnih zločina, ali ‘od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine očekujemo da se odupru pritiscima politika čiji je cilj stvaranje vještačkog etničkog balansa u počinjenim ratnim zločinima, čime se pokušavaju promijeniti povijesne činjenice i karakter rata u BiH’.

Izetbegović je poručio kako poštujući presumpciju nevinosti ‘vjerujemo da će general Dudaković i pripadnici Petog korpusa u fer i poštenom sudskom postupku odbaciti sve optužbe koje im se stavljaju na teret’.

Akcija uhićenja Dudakovića pripremana je nekoliko mjeseci u najvećoj tajnosti, a sama istraga protiv njega trajala je 12 godina. Prijavu protiv Dudakovića su 2006. godine podnijeli tadašnji predsjednik i premijer RS-a Dragan Čavić i Milorad Dodik, kada su se u javnosti pojavile snimke koje prikazuju kako naređuje ubojstvo srpskih civila i pali srpska sela u rujnu 1995.

Video je objavljen u srpnju  2009. godine.

Na jednom videu od 9. srpnja 1994. snimljeno je ubojstvo dvojice zarobljenika, a prije nego li je likvidacija izvršena, čuje se kako Dudaković naređuje: ‘Strijeljati na licu mjesta!’.

Optužnica za ratne zločine godinama je bila dio špekulacija u vezi s bivšim komandantom Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dudaković je u više navrata, osvrćući se na navode o pripremi optužnice, novinarima u intervjuima govorio kako nije ratni zločinac i da je časno branio svoju zemlju i narod.

Snimka na kojoj se vidi da zapovijeda strijeljanje nazvao je propagandnim ratom srpske strane, a na prvom saslušanju u Sarajevu branio šutnjom.

MP/Foto:screesnhot

Komentari
Share Button