MINISTARSTVU PRAVOSUĐA PRIJAVLJEN KRIMINAL U DORH-u i USKOK-u!

5 travnja, 2017 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Maxportal je u posjedu pismo grupacije Fantasyland upućenog jučer Ministarstvu pravosuđa, Vladi Republike Hrvatske i svim saborskim zastupnicima vezano uz Ministarstvu pravosuđa prijavljeni kriminal državnog odvjetništva i USKOK-a zbog čega je još 2015.g. podnijeto 6 zahtjeva u 6 različitih predmeta za provođenje inspekcijskih nadzora nad radom Državnog odvjetništva i USKOK-a.Maxportal je u protekle dvije godine objavio brojne prijave upućene Ministarstvu pravosuđa vezane uz nezakonit i nepravilan rad državnog odvjetništva, USKOK-a u kojima su navedene konkretne nezakonitosti i nepravilnosti sa dokaznom dokumentacijom u prilogu, te i imena službenih osoba koje su prijavljene nezakonitosti počinile.

Kriminalna hobotnica unutar pravosudnih tijela svoje krakove seže ne samo u visoku politiku, već i u interesne grupacije povezane sa krupnim kapitalom stečenim privatizacijskom pljačkom državne imovine i vodeća odvjetnička društva koja su svoje enormno bogatstvo stekli krojeći zakone po svojoj mjeri i interesima krupnog kapitala.

KRIMINALNA HOBOTNICA

Sprega političke scene i interesnih grupacija među kojima vodeću ulogu imaju neke „hrvatske banke“ uzdrmale su gospodarski sustav, a na što je Maxportal još prije nekoliko godina upozoravao, no tada ama baš nitko nije reagirao. A glavni uzrok svih problema u državi, pa i sadašnjeg gospodarskog stanja je upravo pravosuđe, druga točka Plenkovićevog predizbornog programa na proteklim parlamentarnim izborima. Politička stabilnost, pravna sigurnost, razvoj gospodarstva i socijalna pravednost.

No, ministar Šprlje zastupa svoja stajališta o uređenom i samo dijelom korumpiranom pravosudnom sustavu s kojim je očito samo on zadovoljan, iako je kao MOST-ov prijedlog preuzeo dužnost kako bi napravio red u tom za državu najvažnijem segmentu na koji stižu najveće primjedbe Europske unije. Zatvarati oči pred kriminalom jednako je kao i direktno u njemu sudjelovati, a kada to radite s pozicije ministra pravosuđa i daleko pogubnije za pravni i demokratski sustav.

Plenkovićev redoslijed rješavanja nagomilanih problema očito nije po volji ministru Šprlji koji smatra kako razvoj gospodarstva i socijalna pravednost mogu biti riješeni i sa dijelom korumiranim pravosudnim sustavom, te bez pravne sigurnosti za ulagače i investitore. Ili pak po ministru Šprlji nema nikakvih problema, niti po pitanju gospodarstva, niti po pitanju socijalne pravednosti, kao što to po njegovim istupima u javnosti nema niti u pravosuđu.

MINISTRE ŠPRLJE, ODSTUPITE ILI POSTUPITE PO PRIJAVAMA PROTIV BAJIĆA, CVITANA I DRUŠTVA!

 

Božo Petrov zastupa drugačije stajališta od ministra Šprlje, barem kao predsjednik MOST-a, nešto drugačija kao predsjednik Sabora, a potpuno drugačija kao Božo Petrov osobno podižući kaznenu prijavu protiv vlasnika koncerna Ivice Todorića. Zašto? Pa zar imamo na djelu tri Petrova?

Je li uistinu krivac Ivica Todorić, ili sustav koji je ustrojen od vladajućih političkih garnitura koje su i danas pristune na svim razinama, od državnog odvjetništva, sudova, tijela državne uprave do ostalih institucija čija je svrha raditi po diktatu politike. Politike koja ih je ustoličila kao doživotne vladare u skupo plaćene fotelje na teret onih koji državi uredno plaćaju poreze i ispunjavaju preuzete obveze, a za uzvrat imaju privilegiran položaj biti nositelji sanacija, restrukturianja i spašavanja „hrvatskog gospodarstva“ i države koja ih u razvoju koči.

Slučaj „Agrokor“ nije se dogodio slučajno i baš sada. On traje već dugo, jako dugo, i rezultat je upravo vladajućih SDP-ovih i HDZ-ovih garnitura koje su se u proteklih 20-ak godina izmjenjivale na hrvatskoj političkoj sceni bez ikakve razlike u načinu upravljanja državom i hrvatskim gospodarstvom.

Zašto Šprlje šuti?

Imalo pismenom i prosječno educiranom političaru ili gospodarstveniku je jasno i logično da gospodarstvo nikada nije smjelo biti oslonjeno na jednog ili nekoliko gospodarstvenika, te da je takav pristup veliki rizik za državu koji će kad- tad doći na naplatu. Kome? Svim poreznim obveznicima. Malim i srednjim poduzetnicima kojima država nije bila potpora u ostvarenju poduzetničkog pothvata, već otegotna okolnost.

I ne samo njima. I obrtnicima, i poljoprivredncima, i proizvođačima, i stočarima i svima onima koji su ne svojom voljom, usmjereni plasirati svoje proizvode u jedan jedini gospodarski sustav zvan koncern Agrokor.

Upravo takav način upravljanja hrvatskim gospodarstvom nametnut je ne od Ivice Todorića, već od političke scene koja je upravljala državom i vodila takvu za državu rizičnu gospodarsku politiku.

Ivica Todorić i njegov koncern Agrokor samo su prihvatili uspostavljenu gospodarsku politiku kojom će se njemu prepuštati tvrtke koje su prethodno već uništene i opljačkane, a nakon čega stupaju na scenu bankari plasirajući šakom i kapom kreditna sredstva po 10 puta većim kamatnim stopama nego to mogu u Austriji, Njemačkoj ili bilo kojoj imalo uređenoj pravnoj državi. Sasvim je logično kako bi prvi korak ka uspostavi gospodarske stabilnosti trebala bila uspostava pravne sigurnosti, te čišćenje svih oblika nezakonitog i nepravilnog rada unutar pravosudnog sustava, pa tek potom čišćenje kriminala na ostalim razinama društva.

Kome služi ministar Šprlje

Maxportal je uputio više upita prema ministru pravosuđa Šprlji za očitovanje o Ministarstvu pravosuđa prijavljenim nezakonitostima i nepravilnostima u radu državnog odvjetništva i USKOK-a, i to u 6 različitih predmeta po kojim su prijavljene čelne osobe i njihovi zamjenici, no ministar Šprlje nije se očitovao niti na jedan od više upita Maxportala.

Ili ministar Šprlje još uvijek nije ništa učinio po prijavama koje su i javno objavljene u više medija, ili kao ministar pravosuđa štiti prijavljeni kriminal, pa je očito s tom namjerom prošli tjedan i organiziran okrugli stol na temu „pravosuđe i mediji“ na kojem su bili prisutni samo odabrani mediji.

Neistinito iznošenje informacija u javnosti podrazumijeva i odgovornost onih koji to protivno zakonu i pravilima struke čine, pa nije jasno kakvu bi to komunikaciju s medijima želio uspostaviti ministar pravosuđa Šprlje. Komunikacija radi filtriranja što smije dospjeti u javnost, a što ne? Ili možda prije objave poslati tekst na autorizciju Ministarstvu pravosuđa?

U slobodnoj i uređenoj pravnoj državi mediji imaju pravo objavljivati istinu, a to ne može zabraniti nitko. Nadamo se da su ta vremena daleko iza nas, a onaj tko misli drugačije ne zastupa interese države, možda one bivše. Ukoliko netko neistinito informira i obmanjuje javnost, za to treba i odgovarati, bez obzira jesu li u pitanju mediji, ili institucije Republike Hrvatske, odnosno oni koji ih predstavljaju.

No, ministar Šprlje već više od 6 mjeseci nije se očitovao Maxportalu na upite o prijavama grupacije Fantasyland iz Samobora protiv čelnih osoba DORH-a, USKOK-a i Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, te više njihovih zamjenika.

Što mogu očekivati građani, kada i na javno objavljeni kriminal, i to onaj unutar pravosuđa, ne reagira Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske?

A pravni i demokratski sustav države se štiti postupanjem, a nikako ne sazivanjem okruglih stolova sa odabranim medijima koji bi javnost trebali izvještavati na način kako je to zamislio ministar Šprlje.
Stoga, ministre Šprlje, ili odstupite, ili postupite po prijavama za kriminal unutar pravosuđa..

PISMO GRUPACIJE FANTASYLAND MINISTARSTVU PRAVOSUĐA I SVIM SABORSKIM ZASTUPNICIMA!

Maxportal objavljuje pismo grupacije Fantasyland upućeno jučer Ministarstvu pravosuđa, Vladi Republike Hrvatske i svim saborskim zastupnicima vezano uz Ministarstvu pravosuđa prijavljeni kriminal državnog odvjetništva i USKOK-a zbog čega je još 2015.g. podnijeto 6 zahtjeva u 6 različitih predmeta za provođenje inspekcijskih nadzora nad radom Državnog odvjetništva i USKOK-a.

U pismu grupacije Fantasyland, između ostalog se navodi:

Poštovani,

Niste postupali, niti reagirali. Niti Odbor za pravosuđe, niti Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske kojem su prijavitelji/oštećenici Fantazija projekt i dr. još 2015.g. podnijeli 6 (šest) zahtjeva za provođenje inspekcijskih nadzora nad radom Državnog odvjetništva i USKOK-a u 6 (šest) različitih predmeta uz cjelovito dostavljenu dokaznu dokumentaciju iz koje nesporno proizlazi nezakonit i nepravilan rad Državnog odvjetništva i USKOK-a.

Iz godine u godinu prihvaćali ste Izvješća o radu državnog odvjetništva bez ikakve provjere sadržaja istih, a prijave o nezakonitom i nepravilnom radu Državnog odvjetništva i USKOK-a, te njihovih čelnih osoba odlagali ste u ladice upravo kao što je to ustaljena višegodišnja praksa rada Državnog odvjetništva i USKOK-a u predmetima iz njihove nadležnosti.

Nezakonito trošenje državnog novca od strane USKOK-a za plaćanje sudskim vještacima po 11 puta većoj cijeni od propisane i prouzročena šteta državnom proračunu od više stotina tisuća kuna, nedonošenje državnoodvjetničkih odluka u zakonom propisanim rokovima, kršenja zakona i zakonom propisanih procedura pri provođenju istraga i donošenju državnoodvjetničkih odluka, krivotvorenje službenih isprava i uništenja službenih spisa istrage, te brojne druge nezakonitosti, nepravilnosti i zlouporabe u radu Državnog odvjetništva i USKOK-a od kojih su mnoge i javno objavljene zasigurno predstavljaju činjenice tremeljem kojih ste već odavno svi gore naslovljeni imali obvezu reagirati i poduzeti odgovarajuće mjere koje Vam sukladno zakonu stoje na raspolaganju.

U uređenoj pravnoj državi je nedopustivo da pravosudna tijela i glavni državni odvjetnik već više od 80 (osamdeset) mjeseci nisu donijeli državno-odvjetničku odluku unatoč opetovanim zamolbama prijavljenih osoba da im se ista dostavi čime su odgovorne osobe Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu i Državnog odvjetništva Republike Hrvatske postupile protivno zakonu narušavajući temeljna prava zajamčena Ustavom Republike Hrvatske i Europskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Predmetne nezakonitosti u radu Državnog odvjetništva i USKOK-a u znatnoj mjeri su težeg oblika od onog u slučaju gdina. Tomislava Sauche kada je Hrvatski sabor – Odbor za pravosuđe reagirao promptno, te najavio kako će ubuduće preispitivati zahtjeve Državnog odvjetništva za skidanjem imuniteta saborskim zastupnicima.

Da ste po predmetnim prijavama reagirali promptno i odgovorno, prijavljene osobe gdin. Dinko Cvitan, Mladen Bajić, Sani Ljubičić i dr. ne bi imali mogućnost nastaviti sa ustaljenom višegodišnjom praksom kršenja zakona i propisanih prodedura što u njihovom načinu rada predstavlja pravilo, a ne izuzetak.
Indikativno je da je državno odvjetništvo promptno reagiralo i u zakonskom roku donijelo državno-odvjetničke odluke po prijavama protiv Jadranke Kosor. Zorana Milanovića, Bože Petrova i Gordane Rusak, dok s druge pak strane to nije učinjeno više od 80 (osamdeset) mjeseci unatoč višegodišnjim opetovanim zamolbama i to prijavljenih osoba.

Državno odvjetništvo je po prijavi protiv gdina. Tomislava Sauche reagiralo odmah, a isto će vjerojatno biti učinjeno i po najnovijoj prijavi gdina. Bože Petrova protiv gdina. Ivice Todorića i članova Uprave Agrokora što ukazuje na selektivnost u radu Državnog odvjetništva i USKOK-a koji postupaju ne temeljem zakona, već isključivo po nalogu vladajuće politike. Također, ne mogu službene osobe koje su ispred Državnog odvjetništva i USKOK-a nezakonito postupale u više predmeta, te činile i kaznena djela krivotvorenja službenih isprava i dr. voditi istrage po prijavama gdina. Bože Petrova protiv gdina. Ivice Todorića i članova Uprave Agrokora o navodnim lažiranjima financijskih izvješća.

Krivotvoritelji i oni koji krše zakone ne mogu u ime Republike Hrvatske voditi istrage niti donositi državnoodvjetničke odluke.

U nastavku možete pročitati dopis grupacije Fantasyland u cijelosti.

Fantasyland – Zahtjev Saboru i Vladi da DORH i Uskok provode zakon by Maxportal.hr

 


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •