Mislav Herman: Jedino HDZ ima snage poraziti Tomaševića i Zagreb učiniti boljim

14 svibnja, 2021 maxportal
Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Dr. Mislav Herman, predsjednik zagrebačkog HDZ-a, nositelj je liste te stranke za Skupštinu Zagreba. Uoči izborne šutnje razgovaramo o  očekivanjima  od nedjeljnih izbora, o planovima i prioritetima za razvoj Zagreba.Koji su Vam glavni ciljevi, prioriteti na početku samog mandata?

Sigurno ću biti izabran kao i dobar dio mog tima u Gradsku skupštinu Grada Zagreba. Uvjeren sam da ćemo osvojiti respektabilan broj mandata. Iako sam bio predsjednik Gradske skupštine na kraju mandata, jasno sam pokazao – proaktivnost, uključivost, poticao sam dijalog s naglaskom na kvalitetno upravljanje Gradom.

Nadalje planiram uvažavati različitost mišljenja, svaki konstruktivan i dobar prijedlog neovisno od koga dolazio uvažavat ću i nadalje, kako bi ostvarili najbolji i najkvalitetniji projekti i prijedlozi na korist i dobrobit svih građana Zagreba.Moje područje djelovanja je zdravstvo i socijalna politika, pokrivao sam i ostale druge teme kada se za to pokazala potreba, tako će biti i dalje.

Žičara?

Cijena žičare i pitanja oko žičare su vrlo aktualna i vruća pitanja, koja zasigurno zanimaju svakog našeg sugrađana. Pozvali smo v.d. zamjenicu gradonačelnika da se očituje oko nerealnog porasta cijena.

Odgovorno upravljanje podrazumijeva i transparentnost, smatram kako Žičara kao najveći projekta u posljednjih 10 godina u Gradu Zagrebu, koji je bio amandman Hrvatske demokratske zajednice, kako je to naš prijedlog ali za izvršenje proračuna je odgovoran gradonačelnik po sadašnjem Statutu zapravo v.d. gradonačelnika a ne gradski zastupnici.

Gradnja novih škola i dječjih vrtića, kako i od kuda financijska sredstva?

Novac postoji ali se njime nedovoljno racionalno upravlja, upravo kako naš kandidat za gradonačelnika ističe i javno komunicira nudimo transparentno upravljanje gradom, odnosno jasni i javni prikaz svih prihoda i rashoda, svake kune iz proračuna.

A drugi dio sredstava povući ćemo iz fondova Europske unije. Zagrebački remetinečki rotor je idealan primjer kako se u sinergiji s EU fondovima i racionalnim upravljanjem financijama moguće je izgraditi ovako vrijedan prometno infrastrukturni projekt. Isto tako, na sličan način, uvjeren sam moguće je osigurati i 500 milijuna kuna potrebnih za izgradnju dječjih vrtića neće i ne smije biti problem.

Odličan primjer je Grad Bjelovar, Dario Hrebak je  naš koalicijski partner, od kojega možemo preslikati dijelove o transparentnom raspolaganju financijama na Grad Zagreb.

U kojim segmentima je posebno potrebna suradnja lokalne samouprave s Vladom RH?

Vlada Republike Hrvatske na čelu s Andrejom Plenkovićem surađuje sa svim jedinicama lokalne i regionalne samouprave. Grad Zagreb je tako povukao 56,7 milijuna kuna iz EU fondova naravno da se sada otvaraju dodatne mogućnosti povlačena novaca poradi provedbe brže i kvalitetnije obnove Grada Zagreba. Pozitivan primjer suradnje zagrebačkog HDZ-a i Vlade RH je Osnovna škola na Bukovcu, odličan primjer po kojemu se može nastaviti izgradnja i ostalih obrazovnih ustanova i objekata ali obnova škola stradalih u razornom zagrebačkom potresu. Proces rušenja i izgradnje nove  OŠ Bukovac sufinancirat će se iz 683,7 milijuna eura koji dolaze iz Fonda solidarnosti EU-a.

Također, bitno je spomenuti kako se Grad pridružio državi u pripremi projekta Nacionalne dječje bolnice a s HEP-om prijavio i povlačenje 421,5 milijuna kuna za revitalizaciju vrelovodne mreže kako ne bi imali više situacije s pucanjem cijevi i gubitkom vode u južnim dijelovima Grada. Navedeni način suradnje s Vladom RH planiramo nastaviti i intenzivirati kako bi pokrenuli što više novih projekata na kojima će Grda biti prepoznat i pozicioniran što više na europskim i svjetskim ljestvicama i kvalitete i izvrsnosti učinkovitosti i znanja.

Na koji način se zagrebački HDZ financira svoju kampanju?

Sredstava za kampanju prikupljaju se kao i inače do sada sukladno zakonu i pozitivnim propisima a po okončanju lokalnih izbora sve ćemo transparentno i objaviti. Predviđeni troškovi za sada su oko 500 tisuća kuna, nastojali smo u ovim specifičnim okolnostima provoditi kampanju uz strogo pridržavanje epidemioloških mjera i preporuka HZJJ te odraditi samo nužno što je bilo za provedbu ove izborne kampanje. Za usporedbu recimo – SDP i Možemo već su komunicirali kako su prešli prag od 500 tisuća kuna troškova, mi još nismo, naravno da određenih troškova u kampanji mora biti ali smatramo kako je naš planiran iznos razborit i racionalan.

Na koji način planirate provesti reformu gradske Uprave?

Mišljenja sam kako u Gradskoj upravi i gradskim trgovačkim društvima radi jako puno stručnih i kvalitetnih ljudi, i to nam treba biti polazišna točka. Generaliziranje zaposlenika gradske uprave treba izbjeći, nedopustivo je da većina onih koji rade svoj posao pošteno i stručno trpe objede radi nekolicine. Potrebno je uvesti poslovni model kojim će se pratiti učinkovitost, produktivnost i putem kojega se potiče izvrsnost – prema tome model upravljanja koji stimulira one koje žele biti još bolji i napredovati a ne skupljanje dokaza za nečiji otkaz. U trenutnoj situaciji teško je razmišljati o otpuštanjima i smanjenju radnih mjesta, upravo suprotno potrebno je kroz razne mjere i mehanizme očuvati radna mjesta.

Za čelnike gradskih trgovačkih društava planirate uvesti imovinske kartice, takvu vrstu standarda nema još niti jedna jedinica lokalne i regionalne samouprave?

Smatram kako bi svi rukovoditelji, govoreći s lokalne razine, trebali sukladno demokratskim standardima pokazati i dokazati putem objavljivanja imovinskih kartica da su upravo oni pravi izbor za određene pozicije odnosno da svojim pozitivnim primjerom transparentnosti na isti način će voditi i gradska poduzeća. Javnost ima pravo znati, osim stručnosti, obrazovanja i edukacija potrebno je potvrditi da neki pretendent za čelnika gradskog poduzeća ispunjavanja i ostale kriterije. Odličan primjer je Grad Bjelovar, ujedno bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak je i naš koalicijski partner iz redova HSLS-a od kojega možemo preslikati dijelove o transparentnom raspolaganju financijama na Grad Zagreb.

Koje bi se bolnice sa sjevera grada preselile u nacionalnu bolnicu, što bi to donijelo za sve stanovnike Zagreba i koliko bi to koštalo? 

Nacionalna bolnica je svima prijeko potrebna, nacionalna bolnica u južnom dijelu grada posebice. Nedavni potresi i pandemija pokazali su kako je sjeverni dio grada u kojem se nalazi većina bolnica, slabo povezan s južnim dijelom te u slučaju nekih katastrofa i krizni situacija trebao bi imati bolnicu u tom dijelu Grada. Znači kako bi bolje povezali sjever i jug grada potreban nam je i često spominjani Jarunski most.

Podsjećam kako je naručena i studija za bolnicu u Blatu koja će vrlo brzo biti gotova i koja će pokazati koji je put najbolji. Postoji nekoliko varijanti, graditi na postojećem mjestu, graditi na nekom drugom mjestu u južnome dijelu grada, ali ono što je najvažnije, moramo razmišljati o nacionalnoj bolnici kao strateškom projektu ne samo glavnoga grada Zagreba već i cijele nam Domovine. Nacionalna bolnica se gradi za nekoliko generacija, a ne za 20 do 30 godina.

Je li intencija da se bolnice sa sjevera grada presele u nacionalnu bolnicu ili će ona biti sama za sebe i sadržavati sve potrebne odjele? 

U svakom slučaju, najbolji model se još traži. Kao što sam rekao naručena je studija za bolnicu u Blatu. U svakom slučaju dječja bolnica u Klaićevoj bi selila na jug. Kao što znate, projektna dokumentacija je već financirana iz EU sredstava za nacionalnu dječju bolnicu. Hoće li nacionalna dječja bolnica biti dio nacionalne sveučilišne bolnice ili u nekom drugom obliku, to će se još pokazati. Nedostatak bolnica u južnom dijelu grada je veliki problem što je dokazao i nedavni potres.

I za kraj, Vaša poruka biračima za nedjelju.. 

Pozivam Zagrepčanke i Zagrepčane da u nedjelju 16. svibnja izađu na izbore i daju nam povjerenje za odgovorno vođenje Gradom. Zagreb je umoran od demagogije netransparentnosti i neznanja sad je bitno da budemo cjelina, sad je bitno da budemo jedno s našim Zagrebom, kako bi naš grad bio grad zadovoljnih i sretnih ljudi i obitelji.

Izađite na izbore i zaokružite Liste HDZ-HSLS-HSU za Vijeće mjesnih odbora, Vijeće gradskih četvrti, za Gradsku skupštinu Grada Zagreba i konačno za našeg kandidata za gradonačelnika Davora Filipovića.

M. Marković/Foto: press


Širi dalje
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  


-->